Felbukkant egy kínai processzorral rendelkező mini PC

Jól haladnak a kormányzat által támogatott technológia fejlesztések, amelyek gyümölcseként egy kínai alkatrészekkel rendelkező apró PC készülhetett.

Felbukkant egy kínai processzorral rendelkező mini PC

A kínai Ruijie egy érdekes apró asztali számítógépet készített, ami azért különleges, mert már egy kínai fejlesztésű processzor dolgozik benne. A Zhaoxin által fejlesztett központi egység négy darab x86-64-es processzormagot kapott, amelyek 2,7 GHz-es órajelen ketyegnek, SMT és Turbo Boost támogatásról azonban nincs hír. A szóban forgó processzor, vagyis a KX-U6780A típusú megoldás 8 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, TDP kerete pedig 70 W környékén helyezkedhet el. A 2,4 literes űrtartalmú házba került még 8 GB-nyi DDR4-es rendszermemória, valamint egy 256 GB-os adattároló is.

Az RG-CT7800-as újdonság ezeken felül rendelkezik még USB 2.0-s portokkal is, amelyekből négyet rejt a ház, plus felszerelték Gigabites Ethernet porttal, valamint 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozók is vannak rajta.

Galéria megnyitásaSzoftver terén a kínaiak által kifejlesztett Unity Operating System (UOS), valamint a NeoKylin operációs rendszer használható a friss modellel, plusz a Ruijie szakemberei egyéb hasznos alkalmazásokkal is ellátták, így rendelkezésre áll streaming szoftver, valamint irodai programok is vannak a kínálatban. Utóbbi körbe tartozik a Kingstoft WPS Office, valamint a Yongzhung Office is. Az elsősorban kereskedelmi használatra készített mini PC támogatja a Pantum nyomtatókat, a digitális rajztáblákat, a vonalkód-olvasókat, valamint a CZUR dokumentum szkennereket is.

Galéria megnyitásaÁrakról nem esett szó, így az értékesítést valószínűleg közvetlenül a gyártó végzi majd, egyedi rendelések alapján. Nincs kizárva, hogy ez a konfiguráció elsősorban állami megrendelőknek készült, vagyis önállóan nem kerül kereskedelmi forgalomba.

Az új mini PC egyébként remekül illik a kínai kormányzat 3-5-2 projektjébe, amely a Központi Kormányzat által megszabott forgatókönyvet takarja. Mint ismeretes, Kína régóta dolgozik azon, hogy minél több komponenst tudjanak országon belül gyártani, így minél inkább függetleníteni tudják magukat a külföldi beszállítóktól, ami nemzetbiztonsági és gazdasági szempontból egyaránt kiemelten fontos.

A 3-5-2 terv lényege egyébként az, hogy a külföldről származó hardverek esetében 2020-ig az importált mennyiség 30%-át, 2021-ig a további 50%-át, majd 2022-ig pedig a maradék 20%-át tudják kiváltani saját fejlesztésű termékekkel.

A terv teljesítése remekül halad, ugyanis a kínaiak már rendelkeznek saját NAND Flash lapkákkal, saját processzorokkal, valamint saját DRAM lapkákat is képesek gyártani. Érdekesség azonban, hogy az RG-CT7800-as PC alapjául szolgáló KaiXian KXU6780A típusú processzort nem házon belül gyártják, hanem a TSMC gyártósorain, márpedig ez külföldi technológia alkalmazását jelenti.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap