Felbukkant egy Intel Lakefield processzor a GeekBench adatbázisában

A big.LITTLE koncepciót alkalmazó processzor egy nagy, illetve négy kisebb maggal rendelkezik.

Felbukkant egy Intel Lakefield processzor a GeekBench adatbázisában

Nemrégiben egy Core i5-L15G7 típusjelzéssel ellátott Intel Lakefield processzor bukkant fel a GeekBench adatbázisában, ahogy arra egy lelkes Twitterező, @InstLatX64 felhívta a figyelmet. Az új processzor azért különleges, mert az Intel ennél már az ARM háza tájáról ismerős big.LITTLE koncepciót alkalmazza, vagyis egy nagy processzormag mellett négy kisebb is jelen van a fedélzeten. Itt lényegében arról van szó, hogy egy Sunny Cove, illetve négy darab Tremont processzormagot alkalmaz az újdonság – előbbi az Intel Ice Lake sorozatából, míg utóbbi az Intel Atom sorozatából lehet ismerős. A processzormagok egy 10 nm-es csíkszélességgel készülő lapkára kerülnek, ami a Foveros technológia jóvoltából egy 22 nm-es csíkszélességű lapka felett foglal helyet. A 22 nm-es lapka egyebek mellett a szokásos vezérlőket tartalmazza, vagyis az I/O vezérlők, illetve a memóriavezérlő is itt foglal helyet, de a tokozás része még a fedélzeti memória is, ami DRAM lapkák formájában a chip tetejére kerül, ahogy az a korábbi tájékoztató alkalmával már kiderült.

Galéria megnyitása

A speciális processzor 5 és 7 W közötti TDP kerettel rendelkezik, azaz főként a mobileszközöket, azok közül is leginkább a táblákat veszi célba, de egyéb helyeken is feltűnhet, amennyiben a partnerek látnak benne fantáziát. A Core i5-L15G7 a GeekBench adatai szerint 1,38 GHz-es magórajelen ketyeg, a benchmark során pedig 2,95 GHz-ig emelkedett az órajele, ami a boost értéket takarja. Ezek az órajelek jó eséllyel a Sunny Cove maghoz tartoznak, mint sem a Tremontokhoz, de idővel kiderül  hogyan fest a teljes kép. Az új processzor egyébként 1,5 MB-nyi másodszintű, valamint 4 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral gazdálkodik.

Galéria megnyitása

A teszt alapján az új processzor igen jól teljesít a Qualcomm Snapdragon 835-höz képes, ugyanis az egyszálas pontszám 725 pont, míg a többszálas 1566 pont, ezzel szemben a Qualcomm megoldása sorrendben csak 355 és 1533 pont elérésére képes. Ez a SoC egyébként nyolc darab Kryo 280-as maggal büszkélkedik, amelyek két csoportba osztva dolgoznak: az egyik csoportnál 2,6 GHz-es, a másiknál 1,9 GHz-es magórajel áll rendelkezésre.

Ha viszont egy modernebb Qualcomm SoC egységet hozunk fel példaként, erősen változik a helyzet. A Snapdragon 8cx, ami nyolc darab Kryo 495-ös processzormaggal rendelkezik, szintén két négyes csoportba osztva (2,84 GHz / 1,8 GHz), már 703 pontos egyszálas és 2770 pontos többszálas teljesítményt tud felmutatni. Egyszálas munkavégzés terén az Intel újdonsága 3% körüli előnyben van, ám többszálas terhelés alkalmával már közel 77%-os hátrányt szed össze a Qualcomm termékével szemben.

Persze azt érdemes szem előtt tartani, hogy ezek a tesztek jó eséllyel korai példánnyal készültek, így a végleges, kereskedelmi forgalomba szánt változat ennél valamivel gyorsabb lehet, hála a további fejlesztéseknek. Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy a GeekBench 5 nem valami megbízható teljesítménymérő eszköz, így pontos képet majd csak az első független tesztekből kaphatunk. Érdekességképpen viszont jó egy-egy ilyen teszt, hiszen általa látjuk, javában folyik az új termékek tesztelése.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap