Ezt tudja a Logan, az első Nvidia Kepler alapú SoC

A Project Logan keretén belül egy ütőképes SoC készül, ami a Tegra 4 utódjául szolgál majd.

Ezt tudja a Logan, az első Nvidia Kepler alapú SoC

Az Nvidia a SIGGRAPH névre hallgató professzionális grafikai konferencia alkalmával - amelynek a Kalifornia államban található Anaheim ad helyet - megragadta a lehetőséget arra, hogy bemutassa, mire lesz képes a Tegra 4 SoC utódja, a Logan, amely az első olyan SoC egység lesz, ami egy Kepler architektúra köré épülő GPU-t rejt.

A Project Logan jelentősége hatalmas: az Nvidia szerint a Kepler architektúra SoC-ba integrálása nagyjából olyan fontosságú lépés lesz, mint amilyen 1999 folyamán az eredeti GeForce GPU megjelenése volt. A Logan SoC a benne található Kepler alapú GPU jóvoltából ugyanolyan vizuális képességeket kínál majd, mint az asztali grafikus processzorok, azaz képes lesz a tesszellációban rejlő lehetőségek kiaknázására, valamint a fizikai számítások hardveres gyorsítására is. A friss GPU emellett DirectX 11-es, OpenGL 4.4-es, illetve OpenGL ES 3.0-s támogatást egyaránt felvonultat majd.

A Logan SoC alapú referencia tábla platform
A Logan SoC alapú referencia tábla platform

Ezzel egy időben a vállalat mérnökei arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy a SoC egység Kepler alapú GPU-ja megfeleljen a mobil szegmensben felmerülő igényeknek, azaz ne csak nagy teljesítményt kínáljon, de energiahatékonysága is a lehető legmagasabb szinten helyezkedjen el. Ennek érdekében új, alacsony fogyasztású interconnect és számos optimalizáció is helyet kap a fedélzeten. Az eredmény az lesz, hogy az így létrejövő mobil Kepler GPU sokkal alacsonyabb fogyasztás mellett üzemel majd, mint asztali testvére. Az Nvidia állítása szerint az újdonság fogyasztása kevesebb, mint egyharmadnyi lesz a legfrissebb iPad SoC-egységében található GPU-énak - még akkor is, ha a két egység éppen ugyanazt a renderelési feladatot végzi.

Az első Logan lapka néhány hete tért vissza a gyárból az Nvidiához, de már most is bevethető annak érdekében, hogy a vállalat lenyűgözhesse a nagyérdeműt. Az alábbi videón megtekinthető, hogy a korábban már bemutatott "Ira" arc szimulációs demó hogyan fut egy Logan alapú referencia tábla platformon. Íme:

A demót futtató rendszer esetében az Nvidia illetékesei 2-3 watt közötti fogyasztást emlegetnek, igaz, azt nem közölték, hogy ez az érték a teljes platformra, vagy csak a Logan SoC egységre vonatkozik-e. A közönség emellett egy másik videót is megtekinthetett, amelyben már a tesszallált víz játszotta a főszerepet.

A második videó - csak úgy, mint az első - ugyancsak lenyűgöző képi világot mutat. Hogy mikor érkezhetnek azok a Logan alapú táblák, amelyek már hasonló látványvilágot kínálnak? Nos, a Logan rajtja a dolgok jelenlegi állása szerint valamikor 2014 folyamán válhat esedékessé, úgyhogy már a következő generációs ellenfelekkel kell majd szembenézzen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward