Ezért kell 32 GB tárhely a friss Windows 10 telepítéseknek

Az extra tárhely a Reserved Storage funkció miatt kell, de ha nincs 32 GB-nyi tárhelyünk, a jelek szerint akkor is telepíthető lesz a Windows 10 új kiadása.

Ezért kell 32 GB tárhely a friss Windows 10 telepítéseknek

A Microsoft néhány hete rántotta le a leplet arról, hogy az érkező Windows 10 frissítés, ami a May 2019 Update nevet viseli, változást hoz a Windows 10 tárhely-igényével kapcsolatban. Eddig a 32-bites kiadásoknál 16 GB-nyi, a 64-bites változatoknál pedig 20 GB-nyi szabad tárhelyet igényelt a Windows 10, ám a 1903-as kiadástól kezdve már 32 GB-ra nőtt az igény, ám azt akkoriban még nem részletezte a hivatalos dokumentum, hogy erre miért is van szükség.

Azóta a vállalat kiadott néhány újabb dokumentumot, amelyek végre tisztázzák a helyzetet. Az extra tárhely igénye első körben csak az OEM partnerek által gyártott új konfigurációkra vonatkozik, ott is csak tiszta telepítés esetén, vagyis azok az átlagfelhasználók, akik éppen frissíteni szeretnék rendszerüket a legújabb, May 2019 Update nevű csomagra, nem tapasztalnak majd változást. Tiszta telepítés esetén a jelek szerint más lesz a helyzet – mindjárt kifejtjük, miért.

Galéria megnyitása

A Microsoft eredetileg azt szerette volna elérni, hogy a Windows frissítés zökkenőmentesebben, problémák nélkül mehessen végbe, ezt pedig néha akadályozza az eszközökön tapasztalható tárhely-hiány. Éppen ezért a 1903-as kiadástól kezdve bevezettek egy Reserved Storage, azaz fenntartott tárhely névre keresztelt funkciót, ami 7 GB-nyi tárhelyet foglal le a frissítéseknek, így nem fordulhat elő, hogy egy-egy frissítés a szabad tárhely hiánya miatt nem fog települni. A 7 GB-nyi tárhely egyébként a frissítések mellett más feladatokra is szolgál: a rendszer gyorsítótárként, ideiglenes tárhelyként, alkalmazások tárolására, valamint az említett frissítésekhez is igénybe veszi.

Fontos, hogy ez a Reserved Storage funkció egy irányelvnek tekinthető, nem kőbe vésett igény, vagyis azoknál a rendszereknél, amelyek nem teljesítik ezt a kívánalmat, ugyanúgy települni fog a Windows 10 May 2019 Update, mint eddig, a tiszta telepítés pedig ugyanannyi helyet foglal majd, mint eddig. A funkció csak a tiszta telepítéseknél aktiválódhat, ha egy régebbi Windows 10 kiadást frissítünk 1903-as verzióra, akkor nem kapcsolódik be.

Az ötlet összességében jó, a kommunikáció azonban talán lehetett volna egy kicsit egyértelműbb, tisztább is, hiszen az extra tárhely-igény bizony kellemetlenül és feleslegesnek hangzik, ha nincs mögötte érthető és logikus magyarázat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap