Shop menü

EZEKET AZ ÚJÍTÁSOKAT HOZZA A VISIONOS, A TVOS ÉS AZ AIRPODS

A WWDC során az Apple számos kisebb-nagyobb fejlesztésről beszélt a Vision Pro szemüveg kapcsán, de más platformok is előtérbe kerültek.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ezeket az újításokat hozza a visionOS, a tvOS és az AirPods

Az éves fejlesztői konferenciáján rengeteg újítással foglalkozott az Apple, és nem meglepő módon az egyik nagyobb blokk a Vision Pro termékről szólt, és a hozzá „idomuló” visionOS operációs rendszerről. Ezen felül pedig akadtak érdekes újítások az AirPods fülhallgatókkal kapcsolatosan is, valamint a tvOS-re is kitért a vállalat.

visionOS 2

Az Apple elmondta a WWDC során, hogy a fejlesztők gőzerővel dolgoznak azon, hogy a visionOS alkalmazáskínálata jobb legyen. Nincs olyan nap, hogy nem készülnek friss szoftverek a platformra, és közben a meglévő appokból is egyre több a kompatibilis. 2000 felett van a dedikált visionOS alkalmazások száma, és 1,5 millió iPhone és iPad alkalmazást lehet igénybe venni a szemüveggel.

Érkezik az új visionOS 2, ami lehetőséget nyújt majd arra, hogy térbeli megjelenítés mellett nézegessék a felhasználók a fényképeiket. A felvételek 3D megjelenítését az új operációs rendszer fejlett gépi tanulással fogja megoldani. Jobb lesz a Vision Pro eszközön a SharePlay támohatás is, a beszélgetőpartnerek meg fognak jelenni a virtuális térben a közös lejátszás alatt.

Galéria megnyitása

Az Apple dolgozott azon, hogy jobb legyen a termék gesztusvezérlése. Innentől kellemesebb élmény lesz kezelni a Vision Pro szemüveg alapfunkcióit. Egyszerű lesz az alkalmazástároló felületet vagy éppen a vezérlőpultot előhívni, csak egy-egy felfelé tartott tenyér mellett végrehajtott kézmozdulatra lesz szükség ezekben az esetekben.

Galéria megnyitása

A Mac gépek mellett lehetősége lesz a felhasználóknak egy ultra szélesvásznú virtuális képernyőn dolgozni. Ez olyan élményt fog nyújtani, mintha több 4K Ultra HD képernyő lenne egymás mellé beállítva. Bevezetésre kerül a TabletopKit is egyebek mellett, ezt kihasználva a fejlesztők beépíthetik az alkalmazásaikba, hogy a Vision Pro felismerjen mindenféle asztal és egyéb sík felületet, és ezekre illeszkedve jeleníthessen meg grafikus elemeket. Az Apple mindenben próbálja segíteni a fejlesztőket, több új fejlesztői eszköz is érkezik.

Galéria megnyitása

A Vision Pro szemüveget meg tudja az zavarni, ha mozgó járművön, például repülőn használják, de ezen is folyamatosan dolgozik a vállalat. A visionOS 2-től már támogatott lesz a vonatozás, képes lesz vonat módban filmezési és más lehetőségeket biztosítani a szerkezet.

Galéria megnyitása

Azt is megtudtuk, hogy a Canon kollaborációban az Apple-lel, létrehozott egy olyan optikát egy meglévő tükör nélküli cserélhető objektíves géphez, ami térbeli felvételek elkészítésében lesz partner. A Canon EOS R7-tel biztosan lehet majd használni a különleges felépítésű lencserendszert, de talán más Canon modellek is kompatibilisek lesznek. A vállalat felkészítette a Final Cut Prót a térbeli videók kezelésére, szerkesztéséra, a lejátszásért pedig a Vimeo app felel majd.

Galéria megnyitása

Egyre több gyártó kezdi támogatni az Apple Immersive Video formátumot a térhatású filmekért. 180 fokos, 8K Ultra HD felbontású anyagok születhetnek ezáltal. Azon is dolgozik a cég, hogy minél több tartalomgyártót nyerjen meg ehhez. A Red Bull például az egyik kiemelt partner lesz, és látványos sportvideókat fog szállítani az Apple számára, de komolyabb kisfilmek érkezésére is számítani lehet.

Galéria megnyitása

A Vision Pro jelenleg hivatalosan még eléggé szűk körben hozzáférhető, de ez is változni fog. Kínában, Japánban és Szingapúrban június 28-án fog pályára lépni a szemüveg. Július 12-én pedig indulhat a forgalmazása Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban is.

Galéria megnyitása

AirPods

Az Apple bejelentette, hogy az AirPods Pro megkapja a cég egyik legfejlettebb zajszűrő technológiáját, a Beszédhang izolálást. Ennek köszönhetően a zajos utcán is tökéletesen tiszta hang mellett lehet majd hívásokat bonyolítani.

Galéria megnyitása

A Személyre szabott térbeli hangzás API pedig érkezik a játékok számára is, ezáltal még nagyobb élményt jelent majd a szórakozás az AirPods eszközök használata mellett. A Need For Speed Mobile lesz az egyik első játék különleges térhangzással megspékelve.

Galéria megnyitása

tvOS

Bemutatta a WWDC-n az Apple az InSight funkciót, ami az Apple TV-n nézett filmekbe egy valós idejű, mélyebb betekintést enged. Láttunk már hasonlót az Amazonnál, arról van itt szó, hogy menet közben egy filmben képes lesz a platform kiírni, hogy mely fontosabb szereplők vannak a képen és milyen zene szól a háttérben. A színészekre rá is lehet keresni menet közben, a dalok pedig menthők lejátszási listára.

Galéria megnyitása

A tvOS frissítésével jön a beszélgetés hangzásának javítására szolgáló opció is. Ez a technológia gépi tanulást használ majd annak érdekében, hogy a dialógusokat ideális módon emelje ki a filmek, sorozatok közben, nem rontva a felhasználói élményen.

Galéria megnyitása

Ezen felül érdekes újítás, hogy a felirat a filmek alatt néha automatikusan megjelenik majd. Amikor egy jelenetet visszateker az ember, átmenetileg lesz felirat, abból kiindulva, hogy talán nem jól értette a beszélgetést, és ezért lép vissza. Emellett pedig a hang némításával párhuzamosan is feljön majd a feliratozás.

Kap a tvOS egy új képernyőkímélő funkciót, ahol be lehet állítani fotók, videókat vagy akár festményeket is az inaktív állapotban levő televízióra. Többféle grafikával készül az Apple, és ezeknek a kínálata minden bizonnyal folyamatosan bővülni is fog. A tvOS kapcsán azt is megtudhattuk, hogy már natív 21:9 támogatás is készül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére