Ezek ma a leggyorsabb szuperszámítógép-fürtök

A TOP10-es lista két új szereplővel bővült, a Tianhe-2 pedig továbbra is őrzi vezető pozícióját.

Ezek ma a leggyorsabb szuperszámítógép-fürtök

A szuperszámítógép-fürtök világranglistája évente kétszer szokott frissülni: az első frissítésről már beszámoltunk, most viszont november lévén eljött az idő a második frissítés publikálásának is.

Az immár 46. alkalommal frissített Top500-as lista ezúttal is sok érdekességet rejt, ha egészében nézzük a képet, az első tíz leggyorsabb szuperszámítógép-fürt rangsorában azonban most sem történt komolyabb változás.

A TOP10

A rangsor elején egy igazi "veterán" szereplőt láthatunk, hisz a kínai Tianhe-2 zsinórban hatodik alkalommal védte meg első pozícióját: a konfiguráció a Linpack Benchmark alapján 33,86 petaFLOP/s-os számítási teljesítménnyel dolgozik. A második helyen az amerikai Titan foglal helyet, amely Cray XK7 alapokon nyugszik és 17,59 petaFLOP/s-os számítási teljesítménnyel bír.

A Top10-es listán összesen két új szereplőt köszönthetünk. Az egyik a nyolcadik helyen lévő német Hazel-Hen, amely Cray XC alapokra támaszkodik, 185088 processzormaggal gazdálkodik és 5,6 petaFLOP/s-os számítási teljesítményt állíthat csatasorba. A másik újonc a hatodik helyen lévő amerikai Trinity, amely ugyancsak Cray XC alapokra támaszkodik, viszont már 301056 processzormaggal rendelkezik, így 8,1 petaFLOP/s-os számítási teljesítmény elérésére képes.

Érdekesség, hogy a tíz leggyorsabb szuperszámítógép-fürt közül hatot 2011-ben vagy 2012-ben telepítettek, a Tianhe-2 2013-ban készült el, 2015 folyamán pedig csak három olyan szuperszámítógép-fürt állt munkába, amely fel tudott jutni a TOP10-es listára – utóbbiak közé tartozik a Trinity, a Hazel-hen és a Shaheen II.

Regionális kép

A Top500-as összesítés júliusi állapotához képest jelentős változások látszanak, ha az eredményeket régiós bontásban is megvizsgáljuk. Az Amerikai Egyesült Államok területén a korábbi 231 helyett már csak 200 ilyen konfiguráció dolgozik, amire a Top500-as lista 1993-as indulása óta még nem volt példa. Európában 141-ről 108-ra csökkent a szuperszámítógép-fürtök száma, Japánban pedig 40 helyett már csak 36 nagyteljesítményű konfiguráció van használatban.

Ázsiában ezzel szemben komoly növekedés látható, hisz 107 helyett 173 szuperszámítógép-fürtöt tartanak számon a top500-ban. Külön említést érdemel Kína helyzete, ahol 37-ről 109-re nőtt az új rendszerek száma, ami óriási léptékű növekedést jelent.

A gyártók pozíciói

A szuperszámítógép-fürtök 24,9 százalékát adja a Cray, ami 0,9 százalékpontos növekedést jelent, az IBM részesedése ezzel egy időben 23%-ról 14,9%-ra mérséklődött. A Hewlett Packard 14,2% helyett már csak 12,9%-os részesedéssel bír, ami a harmadik helyre elég.

Beszédes adatok

A TOP500-as lista szereplőinek összesített számítási teljesítménye immár 420 petaFLOP/s-os értéket képvisel, ami a júliusi 361 petaFLOP/s-os, illetve az egy évvel ezelőtti 309 petaFLOP/s-os teljesítményhez képest látványos előrelépés.

Tianhe-2, a jelenlegi csúcstartó

Ez a növekmény persze messze alulmarad az 1994 és 2008 között tapasztalt tempóhoz képest, amikor éves szinten 90%-os mértékben nőtt a számítási teljesítmény – 2008 óta ez az érték éves szinten nagyjából 55%, az elmúlt két évben pedig történelmi mélyponton volt.

A júliusi lista 500. szereplője akkoriban 164 teraFLOP/-os számítási teljesítménnyel rendelkezett, a friss TOP500-as listán azonban már 204,3 teraFLOP/s-os számítási teljesítményre van szükség az utolsó hely megszerzéséhez. A friss, novemberi lista utolsó helyezettje júliusban még sokkal előkelőbb pozícióban, a 369. helyen volt.

A TOP10-es listát itt, a TOP500-as összesítést pedig itt találják az érdeklődők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward