Shop menü

EZ BIZONY APRÓ - POWERA NANO ENHANCED XBOX SERIES KONTROLLER

Ez az apróra sikerült hivatalos Xbox gamepad meglepően jól használható, ha az eredetihez túl kicsi a kezed.
Török Roland
Török Roland
Ez bizony apró - PowerA Nano Enhanced Xbox Series kontroller

Szerzői értékelés

Olvasói értékelés

Ki fogott a kezében már Xbox 1, avagy Duke kontrollert? Aki igen, az tudja, hogy mekkora batár nagy tégla volt az, még a Guiness rekordok könyvébe is bekerült a méretével. A Microsoft tehát magasra tette a lécet, amikor az apró japán kezecskék helyett a malomkő nagyságú lapát amerikai markokba szánta a vezérlőjét. Az amerikai életérzés szerint a nagyobb mindig jobb, így a később érkező Xbox kontrollerek se voltak feltétlenül kicsik, amik viszont a gyerekek, illetve a női játékosok számára hátrányt jelenthet. 

Az Xbox One/Series kontrollerek mára már viszonylag megfoghatóak, közepesen nagy kontrollerek, amik viszont még mindig sokak számára lehetnek kényelmetlenül nagyok. Mi ilyenkor tehát a teendő, szegény Erzsike vagy a kis Palika hogyan fog játszani a Minecrafttal, ha nem éri át a vezérlőt? 

Ebben nyújthat segítséget a Microsoft licenccel rendelkező utángyártott POWERA Nano Enhanced Xbox Series vezeték nélküli kontroller, ami aprócska termetével és vállalható árával meglepően jó irányítónak bizonyulhat. 

Megmondom őszintén, véletlenül kértem ki tesztre a Nano kiadást. Egyszerűen csak lapozgattam a rendelkezésre álló vezérlők között és ezt láttam meg aránylag olcsón, kíváncsi voltam, hogy milyen, így amikor kibontottam a csomagot, meglepődtem, hogy milyen apróságról is van szó. A csomagban nem nagyon volt más, csak a kontroller, egy hosszú USB-C kábel, kézikönyv és egy hónapos Game Pass előfizetés. A csomag tehát egyszerű, semmi extra, de így szeressük, ha mikro szinten is, de védjük vele a környezetet. 

Ha tehát megvagyunk a kibontással szó szerint azonnal használatba is vehetjük a gamepadot. Ahhoz, hogy működésre bírjuk, elég becsatlakoztatni a mélyen fekvő, stabil USB-C kábelt, de bármilyen más cserekábelt is használhatunk, amire szükségünk is lesz, hiszen a cucc maga nem képes vezeték nélküli kapcsolatra. Rögtön tehát kiemelhetem pozitívumnak, hogy habár nem vezeték nélküli, a kábel könnyedén cserélhető, így, ha az megtörik, akkor a szervizelés csak egy olcsó alkatrész cseréjét jelenti. 

Galéria megnyitása

Bár manapság a kábelmentes kontrollerek elterjedtek, több kábeles megoldásnál tapasztalhatjuk azt, hogy sajnos nem cserélhető könnyen a megtört vezeték. Szerencsére még nem volt ilyen gondom például a Hori Fighting Commander Octámmal (amit rendszeresen használok azóta is, ajánlom, mert szeretem), de azért nyugodtabb lennék, ha könnyebben lehetne cserélni a kábelt, mert ha átmegy az ember párszor rajta a székkel akkor sajna lehet belőle gond. Mivel nem vezeték nélküli a készülék, emiatt sajnos kötött az, hogy milyen távolra kerülhetünk a konzoltól. Mivel alapból hosszú a kábel, talán ezzel nincs gond, és egy gyorskötöző is van rajta, hogy tudjuk kezelni a helyzetet kis távolságok esetében is. 

Viszont azért az se baj, ha van vezeték, mert a kapcsolat így stabil, gyors és nem mellesleg a készülék maga is könnyebb lehet. 

A Nano tervezésénél a könnyűség és az apró méret volt a lényeg, ez érezhetően sikerült is. Súlya alig van, méretre ránézésre fele akkora, mint a hivatalos Series S vezérlő, ami mondjuk már így is kisebb, mint ami az Xbox One vezérlő volt, de mégis nagynak tűnik. 

Galéria megnyitása

Bár én szeretem az Xbox kontrollerek méretét, sokakat tudok, akiket elriaszt a nagysága és a súlya. Egyszerűen vannak kisebb kezű emberek, főleg nők és gyerekek, akiknek nem kényelmes a hivatalos Xbox vezérlő méret, nem érik el rendesen a gombokat, tartani pedig gyötrelem. Nagyon sok gamerről tudok, aki pont azért vett például annak idején PS4-et, mert tudta, hogy az Xbox One gamepad túl nagy a kezére, a kicsi Sony DualShock pedig ebből a szempontból kényelmesebb. 

Mivel a DualSense nagyobb, mint eddig bármelyik PS irányító, ezért ebben a generációban kiegyenlített a mezőny, így talán ez a kis Nano cucc segítségére lehet a gamerek egy amúgy jelentős, de elhagyott rétegének is. 

A gombok és a karok jól átérhetőek, minden kézreáll, hiszen a Nano kialakítása pontosan ugyanolyan, mint a hivatalos Xbox-verzióé. Egyértelmű viszont, hogy a nagyobb kezeknek nem ez a megfelelő kialakítás, bizonyos játékoknál észre is vettem, hogy néha rossz gombra nyomok rá, vagy beleütközik a hüvelykujjam a másik analóg karba. 

Ez például a Street Fighter esetében volt nálam látványos, ott olyan gyorsan és pontosan kell kombózni, hogy sokszor az ember hajlamos természetellenes pozíciót felvenni a hatékonyság érdekében. A kis PowerA Nano pedig nem működött megfelelően a kezemben ilyen jellegű játék esetében, de biztos vagyok benne, hogy sok fiatal vagy kiskezű nem kerülne olyan problémás helyzetekbe, mint én. 

Galéria megnyitása

A verekedős játékoknál maradva, a digital pad nem túl jó erre a célra. Az átlós mozdulatokat kicsit nehéz vele kivitelezni, tehát több kombó is befuccsolhat, ha ilyennel próbálkozunk. Érdemes tehát erre a célra megfelelő vezérlőt venni, de koca püfölésre természetesen ez is jó.  

Másrészről viszont nem csak bunyózni lehet konzolon. Xboxon minden játékkal gond nélkül elbír. Több Xbox egyes címet is elővettem, de volt itt Xbox One és Xbox 360-as próbám is. Ezek közül a régi címek közül természetesen a Star Wars Battlefront II-t (2005) élveztem a legjobban, valahogy úgy a kezemben éreztem a régi időket, mivel a kontroller remegése szerintem kiemelkedően jó. Mármint semmi extra, nem egy DualSense, de azért úgy érzem, hogy a kicsi mérete ellenére erős és finom remegést tud adni, ami egy ilyen régi játéknál első osztályú élmény volt. 

Galéria megnyitása

Ha már a Game Pass részévé vált, mentem pár kört a Need for Speed Unbounddal is. Itt sem éreztem semmi hátrányát annak, hogy pici a cucc, egészen kényelmesen tudtam az autót vezetni, nem nyúltam mellé, nem volt gondom. Az Unbound esetében a fejhallgatót is használtam, hogy ezt is teszteljem. 

Alapvetően talán hangosabb a játék hangja rajta keresztül, mint a sima Series vezérlő, viszont emiatt több zajt hallottam vissza, ilyen statikus zörejszerűséget. Ha lejjebb vettem a hangerőt nem volt gond, élvezetes volt, a térhangzás is kijött, szóval lehetett élvezni a versenyeket, már amennyire a játékélmény engedte. Az biztos, hogy az NFS Unbound nem emiatt a kontrollertől lesz jobb vagy rosszabb. 

Galéria megnyitása

A legtöbbet viszont a Call of Duty MW2 közben teszteltem. Azt kell mondanom, meglepően jókat lőttem vele. Egyszer sem éreztem azt, hogy hátrányban lennék a kis méret miatt. Az analóg karok útjával is elégedett vagyok, a gombokkal se és a ravasszal se volt gondom, igazából egészen megszerettem ezt a kis bigyót. 

A legjobbról pedig még nem is beszéltem. A programozható hátsó gombokról. 

Ez a kis meglepetés önmagában megdobja a készüléket, ugyanis van két piszok egyszerűen programozható gombja, aminek segítségével a guggolás, ugrás, vagy bármi átrakható a kontroller alá. Ahhoz, hogy ezeket a plusz gombokat használatba vehessük, van egy harmadik gomb a készüléken. Ha azt 3 másodpercig nyomva tartjuk, villogni kezd egy led, ekkor megnyomjuk mondjuk az X gombot, majd a bal vagy a jobb oldali gombot a kontroller alján és már kész is a programozás. Ezzel a módszerrel egy pillanat alatt képesek vagyunk a guggolást és az ugrást hátra tenni, így az analóg karról nem kell levenni a kezünket. Csak emlékeztetőül, ez a DualSense Edge esetében hétszeres áron lehetséges, de a beállítás jóval macerásabb! 

Galéria megnyitása

Egyszerűen egészen elképesztő, hogy a Sony őrülten drága kontrollerével kell összehasonlítanom ezt a műanyag bizbaszt, de igen, sokkal jobb élmény ezzel játszani, mint azzal. Nem egy kategória, természetesen jobb a DualSense Edge, de azért nem hétszer. 

De mi a helyzet a PC-n? Szerencsére itt is sikerült minden kipróbált játékkal működésre bírnom, nem volt különösebb gondom vele. Példának okáért számítógépen elővettem a Valkyria Chronicles-t (mindenkinek ajánlom, top tier játék), Trine, Brütal legend, Sine Mora EX-et, tehát csupa olyan címet, ami az Xbox Series konzolok előtt már létezett és nem is volt velük se semmi baj.  Úgy vettem észre, hogy az X360 inputos játékok mindegyike támogatja ezt is, de persze mindig lehetnek problémák, hiszen az Xbox Series S kontrollerem se működik annyi mindennel, mint amivel mondjuk az Xbox One gamepad megbirkózik. 

Galéria megnyitása

Konzolon és PC-n is elérhető a cucc saját szoftvere, amivel bizonyos teszteket elvégezhetünk, illetve a driftelésre holtjátékot állíthatunk be, amennyiben az problémát jelentene. Annyira nem okos a cucc, de arra mindenképpen jó, hogy ellenőrizzük a kontroller állapotát, ami az én esetemben tökéletesnek mondható, még minimális driftet sem tapasztaltam, pedig még a DualSense Edge-nek is volt valamennyi. 

Szoftver egyáltalán nem szükséges a használathoz, ráadásul a beprogramozott gombok cross platform működnek, tehát a kontroller maga tárolja, hogy mire állítottuk be őket. Ha váltunk Xbox-ról PC-re, megmarad a legutóbbi programozás. 

Sajnos nem tudom megállapítani, hogy hosszú távon mennyire lesz tartós a vezérlő. Lehetséges, hogy pár hónap és driftelni kezd, de lehet évekig bírja különösebb gondok nélkül. Azt viszont biztosan tudom állítani, hogy engem kellemesen meglepett a készülék, ilyen áron egy igazán jó alternatíva lehet másodlagos vezérlőnek vagy olyanoknak, akiknek az anatómiája ezt a méretet igényli.  

Ez a kis aranyos vezérlő könnyű, hordozható és nem mellesleg majdnem ugyanazt tudja, mint a gyári megoldás, egyedül a vezeték nélküli üzemmódról kell lemondanunk az élményért. Ha magadnak vagy egy ismerősödnek egy apró kontrollert keresel, akkor ezt  bátran tudom ajánlani. Elég olcsó, ehhez képest pedig a plusz gombjaival akár versenyelőnyt is tud nyújtani bizonyos játékok közben.

Összefoglalás

Szerzői értékelés

Meglepően jóra sikerült, a két hátsó gombbal pedig versenyelőnyt is jelenthet.
Két könnyen programozható gomb a hátoldalán 
Szinte egy az egyben az eredeti Xbox kontroller, csak könnyebb és kisebb 
Cserélhető USB-C vezeték 
Tökéletes nőknek, gyerekeknek vagy akik kis kontrollert szeretnének 
Kompatibilis volt minden általam próbált játékkal, legyen az Xbox vagy PC
Vezetékes, ez sokaknak lehet kizáró tényező 
A digital pad bunyós játékokhoz nem elég jó 
Elég olcsó ahhoz, hogy ne írjak több negatívot

Az értékeléshez kérlek jelentkezz be!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére