Extrém módon tuningolt RTX 3090-re számíthatunk az EVGA-tól

A három darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót használó modellek nem lesznek ritkák, az egyik leggyorsabb az FTW3-as kiadás lehet, ám nincs kizárva, hogy a korábban emlegetett K|NGP|N verzió még ezt is túlszárnyalja.

Extrém módon tuningolt RTX 3090-re számíthatunk az EVGA-tól

Az Nvidia az Ampere architektúra köré épülő GeForce RTX videokártyák bejelentésével egy igazán hatalmas sziklát dobott a videokártya-piac állóvizébe, amelynek hullámai még hónapokig meghatározzák majd ezt a szegmenset – reméljük, az AMD sem sokáig marad adós a válasszal.

Az új videokártyák között több érdekesség is lesz, amelyek extrém tuningon esnek át, ennek megfelelően egyedi nyomtatott áramköri lappal rendelkeznek majd. A GeForce RTX 3090 esetében, ami a Titan RTX helyét veheti át a piacon, ez három darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazását igényli, ugyanis a 22-23 tápfázissal ellátott tápáramkör étvágya nem lesz éppen szerény, ha tényleg extrém tuningra kerül sor.

Az EVGA egyebek mellett egy speciális, kifejezetten a rekordok döntésére pályázó tuningmesterek számára már biztosan készít egy modellt, ami a K|NGP|N sorozatot erősíti majd, ám rajta kívül egy FTW3-as verzió is megjelenhet, amiről a gyártó néhány napja kiadott videója ad némi ízelítőt.

Galéria megnyitása

A videó alapján az FTW3-as változat esetében a jelek szerint 2105 MHz-es GPU órajel lehet érvényben – ha nem is feltétlenül gyárilag, de manuális tuning hatására –, amihez 22 Gbps-os effektív GDDR6X órajel társul majd. Ezeket az adatokat egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, de a Precision X1 szoftverben látottak alapján alighanem hivatalos adatokról van szó, amelyek ízelítőként jelentek meg a bemutató videóban. A GPU egyébként 1100 mV-os feszültség és 35 Celsius fokos hőmérséklet mellett üzemelt – utóbbi alapján teljesen üresjáratban.

Az új videokártya körül persze még sok kérdés maradt, ugyanis egyelőre nem világos, hogy az Ampere generációnál hogyan működik a GPU Boost funkció, azaz gyárilag meddig engedi elszaladni a GPU órajelet a rendszer. A GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition esetében az 1635 MHz-es GPU Boost átlag órajel ellenére sokszor azt láthattuk, hogy a játékok alatt 1800 MHz környékén helyezkedik el a GPU Boost érték, mindenféle tuning nélkül.

Nincs kizárva, hogy a fentebb látott 2105 MHz-es GPU órajel lényegében „csak” 100-200 MHz-cel múlja felül a szokásos GPU Boost órajelet, amit a játékok alatt tapasztalhatunk. Mivel hivatalos tesztek még nem állnak rendelkezésre, így a jelenlegi kérdésekre majd csak később kapunk választ, az mindenesetre biztos, hogy az RTX 3000-es sorozatban bőven lesznek nagyobb tuningon átesett modellek. Jelenleg az is kérdéses, hogy a fenti screenshot egy ténylegesen 2105 MHz-es GPU órajelen működő kártyával készült-e, vagy csak a kreatív csapat írta-e át az értékeket – utóbbira remélhetőleg nincs sok esély.

Kíváncsian várjuk, hogyan teljesít majd a széria a játékok alatt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap