EVGA DisplayPort Hub: ha egy DP csatlakozó nem elég

Az EVGA újdonsága remek választás lehet, ha monitoraink nem támogatják a sorbafűzést, mi pedig nem rendelkezik több DisplayPort kimenettel.

EVGA DisplayPort Hub: ha egy DP csatlakozó nem elég

A DisplayPort csatlakozó manapság már egyre kevésbé tekinthető kuriózumnak: a legtöbb modern videokártyán találkozhatunk egy vagy két ilyen porttal, sőt, az alaplapok hátlapi portjai között is egyre gyakrabban tűnik fel a DisplayPort videó kimenet. Elég sokszor fordulhat elő, hogy az adott rendszer csak egyetlen egy DisplayPort videó kimenetet kínál, de a munka jellege miatt többre is szükség lenne – ilyesmi a CAD/CAM szoftverek felhasználóinál, a nagy mennyiségű, táblázatokba rendezett adatok elemzésével járó területeken, a 3D-s animációk készítőinél, a grafikusoknál és a videószerkesztőknél egyaránt előfordulhat.

A problémára szerencsére van megoldás: ha a Daisy Chaining opcióra nincs mód, akkor alternatívaként választhatunk például egy DisplayPort hubot, ami egyetlen DP kimenetből többet varázsol. Az EVGA a napokban pont bemutatott egy ilyen eszközt, ami az EVGA DisplayPort Hub nevet viseli.

Az EVGA DisplayPort Hub az adott PC vagy noteszgép DisplayPort videó kimenetére csatlakozik, működéséhez pedig külső tápadaptert használ. Az egység egy videó kimenetből hármat varázsol, amelyekre akár 10920 x 1080 pixeles natív felbontás mellett üzemelő monitorok is kapcsolódhatnak. Hogy miért Full HD a limit, mikor a DisplayPort csatlakozó akár 4K-s monitorral is elbánna? Azért, mert Hub-ról van szó, ami a rendelkezésre álló sávszélesség elosztásával dolgozik, így az egyetlen DisplayPort videó kimenet sávszélessége harmadolódik, ami a maximálisan elérhető felbontás csökkenéséhez vezet. Ugyanez az eset a Daisy Chaining eljárás alkalmazásánál is, igaz, ott egy DisplayPort 1.2-es csatlakozóra maximum 4 darab 1920 x 1080 vagy 1920 x 1200 pixeles kijelző kapcsolódhat.

Az EVGA DisplayPort Hub a DisplayPort szabvány 1.2a kiadását támogatja, és visszafelé természetesen minden korábbi DisplayPort szabvány köré épülő DP csatlakozóval kompatibilis. A 98 x 98 x 26,8 milliméteres kiegészítő mindössze 136 grammot nyom a mérlegen, beüzemelése pedig rendkívül egyszerű és gyors. Az újdonság Hot Plug kompatibilis, azaz nem szükséges az adott rendszert újraindítani ahhoz, hogy a terméket használatba vehessük.

Az újdonsághoz gyártója a tápadapter mellett egy DisplayPort kábelt is mellékel, amivel az eszközt adott rendszerhez csatlakoztathatjuk. A termék már elérhető kereskedelmi forgalomban, ára azonban első látásra kicsit borsos: 74,9 eurót kérnek el érte. Az EVGA DisplayPort Hub-ra termékregisztrációt követően két év garanciát vállal gyártója.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward