Shop menü

EU: TÖRVÉNYSÉRTŐ AZ X MŰKÖDÉSE

A Twitterből lett X az első, akit megbüntethetnek az Európai Unióban az új digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály megsértése miatt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
EU: Törvénysértő az X működése

Elon Musk közösségi média platformját folyamatosan érik kritikák azért, mert sok esetben eltér a megszokott normáktól, és a vezetése sem feltétlenül hajlandó idomulni a szabályokhoz, ha más elképzelésekkel rendelkezik különböző ügyekben. Emiatt pedig már rég az EU célkeresztjébe került, most pedig már érik a büntetése.

Az Európai Bizottság az elmúlt hónapokban minden eddiginél nagyobb szigort mutat a Big Tech vállalatokkal szemben, szeretné azt megmutatni, hogy Európában minden áron készen állnak az európai lakosok értekeit megvédeni. A DMA és DSA, valamint már az AIA (AI Act) jogszabályok egyaránt arra lettek hangolva, hogy a cégeket egy keményebb szabályozás keretei közé szorítsák. Most pedig azt látjuk, hogy nem félnek az új intézkedéseket betartatni.

Az X ellen hamar, már tavaly decemberben megindították a vizsgálatot a DSA alapján. Ugyanakkor azt hozzá kell tenni, hogy az EU nem siette el a dolgot. Előzetesen többször egyeztettek Elon Musk csapatával, de nem voltak elégedettek a látottakkal, ezért döntöttek a hivatalos eljárás megindítása mellett. Mivel már előzetesen is felmérték az X működését, mondhatni biztosra mentek, így nem meglepő, hogy végül arra jutottak, hogy a mikroblog sérti az EU-s jogszabályokat.

Galéria megnyitása

A hét hónapig tartó vizsgálatok során számos kifogásolható dolgot tártak fel az X működésében, és az ezekkel kapcsolatos dokumentumokat megküldték a vezetésnek. Egyebek mellett sötét mintázatokat fedeztek fel a szolgáltatás működésében, úgy találták, hogy a hirdetési rendszer átláthatósági gondokkal küzd, és nem megfelelően szabályozott, hogy az elemzők milyen formában férhetnek hozzá a felhasználói adatokhoz a munkájuk során.

Külön kiemelte az Európai Bizottság, hogy az X meglehetősen kifogásolható módon bánik a hitelességet jelző kék pipával. A szabályozók szerint nem felel meg az ágazati szabványoknak az a gyakorlat, amely mentén hozzá lehet jutni ehhez a jelvényhez. Éppen emiatt negatívan hathat a felhasználói élményre, hiszen nem lehet abban biztos az ember, hogy a fiók, amivel kapcsolatot teremt, ténylegesen egy hiteles személyhez vagy más entitáshoz köthető. Ez persze nem meglepő, miután ez mostanra egyszerűen jóformán csak arra utal, hogy az adott fiók előfizet az X Premiumra, de ezt az X nem kommunikálja megfelelően.

A vállalat az éves, globális bevételének 6 százalékára büntethető, amennyiben az EU úgy találja, hogy súlyosan megsértette a DSA jogszabályt. Persze attól azért biztosan nem kell félnie, hogy a kiszabható legnagyobb összegre büntetnék meg, ez ugyanis példa nélküli lenne. Az is lehet, hogy nem lesz büntetés a végén, most ugyanis még van lehetősége az X-nek arra, hogy a szabálytalan dolgokon változtasson.

„Az X-nek most joga van a védekezéshez – de ha a mi véleményünk beigazolódik, akkor bírságokat fogunk kiszabni, és jelentős változtatásokat fogunk megkövetelni” – mondta Thierry Breton, az Európai Bizottság eljárásának vezetője, az EU belső piacért felelős biztosa.

Hozzá kell tenni, hogy nem az X az egyedüli, akit az Európai Unió már vizsgálat alá vont az új digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály megsértésének vádjával. Mások mellett a ByteDance tulajdonában álló TikTok, a kínai Alixepress, valamint a Meta platformjai, az Instagram és a Facebook is vétkes lehet a bizottság tagjai szerint.

Az EU folyamatosan bővíti az online óriásplatformok (VLOP) listáját, legutóbb júniusban lett erre felvéve új szereplő az XNXX erotikus oldal képében. Tavaly december óta kerültek be erotikus tartalmakat szolgáltató platformok is a DSA alá. Ha már itt tartunk, érdemes azt is megemlíteni, hogy tavasszal a Temu és a Shein is fel lett véve a VLOP-k listájára, így már ezeket is lehet vizsgálni a szigorúbb szabályozások szerint.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére