Shop menü

ÉRVÉNYESÍTETTE BRUTÁLIS SZABADALMI PORFÓLIÓJÁT A NOKIA, MEGÁLLAPODOTT AZ APPLE-LEL

A Nokia és az Apple között összejött az a megállapodás, ami az Oppóval egyelőre nem igazán akaródzik.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Érvényesítette brutális szabadalmi porfólióját a Nokia, megállapodott az Apple-lel

Az elmúlt hónapokban számos esetben került elő az a hír, hogy a Nokiának óriási 5G szabadalom portfolió van a birtokában, méghozzá azért, mert ezt kihasználva több európai országban is perbe fogta az Oppót, és egyelőre neki áll a zászló. Most azonban arról számolhatunk be, hogy amit az Oppóval nem sikerült összehozni, azt az Apple-lel elérte: több éves szabadalmi szerződést írtak alá.

A Nokia Technologies a mobilpiactól mostanra eltávolodott, csak a HMD Global használja a márkanevet a készülékein, de ettől függetlenül a hálózati berendezéseket és más megoldásokat fejlesztő finn vállalat továbbra is működik. A birtokában levő nagy mennyiségű szabadalomnak köszönhetően pedig majdnem az összes nagyobb mobilgyártóval szoros kapcsolatban áll, különböző szerződéseket ápol. Ezúttal az Apple-lel hozott kalap alá egy olyan egyezséget, mely leginkább az 5G-re fókuszál.

Galéria megnyitása

A szabadalmakra az Apple-nek több okból is szüksége van. Egyrészt a cég mobiljai ma már kivétel nélkül 5G támogatást is biztosítanak, és még táblagépekkel is szolgál, melyekben ott van az 5G mobil hálózati modem. Másrészt a vállalat már évek óta dolgozik egy olyan projekten, melynek célja, hogy saját magának kezdjen ilyen komponenseket tervezni és gyártatni. Egyelőre az Apple 5G modemje még csúszik, nem állt össze, de 2024-re talán már tényleg lesz belőle valami.

Minden bizonnyal a Nokia szabadalmai nélkül nem tudná az Apple a saját 5G hálózati modemjét összehozni, és éppen ezért is kötött a két fél kifejezetten hosszú távra szóló megállapodást. A hírről mind a kettő fél beszámolt, de azt egyik sem hozta nyilvánosságra egyébként, hogy pontosan meddig sikerült hosszabbítani a megállapodást, ami egyébként már többnyire eddig is adott volt. Az Apple és a Nokia hosszú ideje jó viszonyt ápol egymással, ennek köszönhetően az iPhone-ok a jövőben is egészen biztos, hogy zavartalanul használhatják majd a Nokia által birtokolt eljárásokat, szabadalmakat.

A Nokia nyilatkozatában rejtve kicsit az Oppónak is odaszúrt azzal, hogy külön kiemelte, hogy békés keretek között sikerült az Apple-lel, és hozzátette, hogy a vállalat rendkívüli erővel rendelkezik a piacon a portfóliójának köszönhetően.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy sikerült békés úton hosszú távú szabadalmi licencmegállapodást kötnünk az Apple-lel. A megállapodás tükrözi a Nokia szabadalmi portfóliójának erejét, a kutatás-fejlesztésbe és fejlesztésbe való több évtizedes befektetését, valamint a mobilszabványokhoz és más technológiákhoz való hozzájárulását.” – olvasható a cég közleményében.

Galéria megnyitása

A finnek már a legutóbbi pénzügyi jelentésükben azt hangoztatták, hogy nagyon jók a jövővel kapcsolatos kilátások, és már akkor tudták, hogy ez a szerződés a számukra kedvezően alakul. Most hozzátették, hogy a cég 2024 januárjától kezdi majd fokozatosan elkönyvelni azt a bevételt, amihez a szerződés révén hozzájut az Apple-től. Arról nem szólt a fáma, hogy pontosan milyen összegről is beszélhettünk.

Azt azonban kiemelte a finn alakulat, hogy több mint 20 ezer szabadalom felett uralkodik a vállalat, és csak az 5G mobil hálózati technológiákhoz kapcsolódóan 5500 feletti szabadalmat jegyez. Ezen felül azt is kiemelte még, hogy a szabadalmakat minden partnerének fair, nem diszkriminatív áron teszi elérhetővé, ami egyébként egy törvényi kötelezettsége.

Látni kell, hogy ennek a hangsúlyozása is az Oppónak szánt üzenet, ugyanis a kínaiak azzal vádolják a Nokiát, hogy nem az iránymutatásoknak megfelelően árazza a portfólióját. Ebből alakult ki a vitás helyzet, ami miatt Németországból már a teljes BBK Electronics kivonult minden márkájával. Végül a finnek azt is elmondták, hogy az elmúlt évtizedekben több mint 140 milliárd eurót költöttek kutatásra és fejlesztésre, és ennek eredményeként van ma olyan szabadalmi palettájuk, ami szinte teljesen egyedülálló.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére