Érkeznek az AMD csúcskategóriás HPC gyorsítókártyái

A FirePro S9050 12 GB-nyi, a FirePro S9150 pedig 16 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriát kapott.

Érkeznek az AMD csúcskategóriás HPC gyorsítókártyái

Az AMD két új nagyteljesítményű gyorsítókártyával jelentkezik a HPC piacon, amelyek mindketten a FirePro S9x50-es sorozatot erősítik. A kisebbik modell a FirePro S9050-es nevet kapta és Tahiti GPU-ra támaszkodik, nagytestvére pedig FirePro S9150-es típusjelzéssel rendelkezik, és a Hawaii GPU-ban rejlő minden lehetőség maximális kiaknázására képes.

FirePro S9050

Az újdonságokat a professzionális piacra, általános számítási feladatok elvégzésére szánja a cég, úgyhogy a két új gyorsítókártya jellemzően pengeszerverekben kaphat majd helyet. Hogy a termékek pontosan milyen paraméterekkel rendelkeznek? Az alábbi táblázat elárulja:

Ahogy az a fenti adatokból is látszik, a FirePro S9150 2 TFLOP/s feletti dupla pontosságú maximális számítási teljesítményt kínál, méghozzá a HPC piacon elsőként, ami komoly fegyvertény. Az is jól hangzik, hogy az újdonság az azonos szinten elhelyezkedő rivális megoldáshoz képest 33%-kal több fedélzeti memóriát tartalmaz, a kiváló teljesítményhez pedig mindössze 235 wattos fogyasztás társul.

A két új FirePro S9x50 sorozatú gyorsítókártya kétslotos, normál magasságú felépítéssel érkezik, és mindketten passzív hűtést kaptak. A kellő légáramlásról az adott pengeszerver rendszerhűtői gondoskodnak – az AMD mindkét videokártyánál 20 CFM-nyi léghozamot ír elő, és a FirePro S9150-nél azt is kiköti, hogy a belépő hűtőlevegő hőmérséklete nem lehet több 45 Celsius foknál.

FirePro S9050

A gyártó a hivatalos közleményében megemlíti, hogy az új gyorsítókártyák támogatják az OpenCL 2.0-t, valamint a Pathscale szakembereivel való együttműködés jóvoltából OpenMP 4.0-s támogatást is kapott a FirePro S9150-es modell, méghozzá néhány kiválasztott FirePro sorozatú társával együtt. Az OpenMP 4.0-s támogatás a Pathscale ENZO fordítójához jön jól. Ezt az olaj- és gáziparban éppúgy használják, mint a számítógéppel támogatott mérnöki feladatok elvégzésénél, és még lehetne sorolni a példákat.

FirePro S9050 és S9150

Az új gyorsítókártyákat a Supermicro már használja különböző HPC szervereiben, de az ASUS is kínál majd olyan új szervereket, amelyekben az új gyorsítókártyák teljesítenek szolgálatot.

A FirePro S9050 és a FirePro S9150 rövidesen elérhetővé válik, az azonban nem derült ki, mennyibe kerülnek majd a csúcskategóriás újdonságok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward