Érdemes vigyázni, ha BIOS-t frissítünk egy régebbi X299-es alaplapon

Az új BIOS-okból kikerült néhány régi processzor támogatása, amire az Intel a napokban fel is hívta a figyelmet.

Érdemes vigyázni, ha BIOS-t frissítünk egy régebbi X299-es alaplapon

Az Intel HEDT kínálata nemrégiben frissült, hiszen megjelentek a Cascade Lake-X sorozatú processzorok, amelyekhez ezúttal nem érkezett friss lapkakészlet, vagyis a korábbi X299-es alaplapok passzolnak hozzájuk, igaz, az új processzor beépítése előtt érdemes BIOS-t frissíteni, ellenkező esetben nem fog elindulni a rendszer.

Az új processzorokhoz persze friss X299-es alaplapok is készülnek, amelyek modernebb felszereltséggel rendelkeznek, mint korábbi társaik: lehet rajtuk WiFi 6, azaz 802.11ax vezérlő, valamint Bluetooth 5.0-s vezérlő is, sőt, még 2,5 GbE vezérlő is helyet foglalhat rajtuk, modelltől függően.

Galéria megnyitása
Az Intel figyelemfelhívása csak a Kaby Lake-X tulajdonosokat érinti

Az új processzorokhoz tehát mindenképpen új BIOS kell a régebbi X299-es alaplapok esetében, amennyiben cserélni szeretnénk régi központi egységünket – ez nem túl nagy meglepetés. Viszont az új modellek érkezése miatt a BIOS állomány alaposan meghízott, amiről egyebek mellett az is tehet, hogy az utóbbi évtizedben sallangokkal teletömött UEFI felhasználói kezelőfelületre váltottak a gyártók – a klienspiacon jellemzően 2011 körül –, így egyre kevesebb tartalék maradt az EEPROM chipekben – alaposan kihasználták a chipek adattároló kapacitását.

Ez az AMD-nél oda vezetett, hogy régi alaplapok új processzorokkal történő kompatibilitása miatt egyes régebbi processzorok – vagyis a régi „A” sorozatú Socket AM4-es megoldások – támogatását egyszerűen el kellett távolítani a BIOS-ból, hogy az elférjen az adott alaplap EEPROM lapkáján. Ez igazából nem túl nagy meglepetés és a felhasználók többségét nem is igazán zavarja, de akiket érinthet, BIOS frissítés előtt érdemes alaposan tájékozódniuk. Ez a gyakorlat most az Intel X299-es alaplapoknál is felbukkant, ugyanis a legfrissebb BIOS-ok esetében arra kell felkészülni, hogy a négymagos Kaby Lake-X processzorok támogatása eltávolításra került, így ha ilyen processzorral rendelkezünk, érdemes körültekintően eljárni.

Galéria megnyitása

A dolog szerencsére kevés felhasználót érint, hiszen a Kaby Lake-X esetében nem igazán jöttek be az Intel számításai. A cél az volt, hogy „hozzáférhetőbb” áron kínáljanak belépőt a HEDT szegmensbe mindazoknak, akik a legjobb egyszálas teljesítményre és nagymennyiségű memória kezelésének támogatására vágytak. Akkoriban az X299-es alaplapok túl drágák voltak, a felhasználók pedig nem kaptak fontosabb extrákat – például extra PCIe sávokat –, ami a Kaby Lake-X sorozat kudarcát okozta. A kereskedők hamar megszabadultak a raktárkészletektől és ezt a koncepciót az új HEDT generációnál már nem is próbálta meg ismét a gyártó, tanulva az előzményekből.

Az Intel tehát arra hívja fel a Kaby Lake-X felhasználók figyelmét, körültekintően frissítsenek BIOS-t, ugyanis az új processzorokat támogató kiadások telepítésével a Core i5-7640X és a Core i7-7740X modellek támogatása elvész. Ez a maréknyi felhasználói tábor számára értékes információ, a többség számára azonban egyáltalán nem bír majd jelentőséggel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap