Shop menü

ÉRDEKES LÉPÉSRE SZÁNTA EL MAGÁT AZ INSTAGRAM: LETÖLTHETŐK LESZNEK A VIDEÓK

A Reels felvételek jelentős többségét szabadon elmenthetik majd a felhasználók a továbbiakban, és így még több módon oszthatják meg ezeket.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Érdekes lépésre szánta el magát az Instagram: Letölthetők lesznek a videók

A Meta folyamatosan dolgozik az Instagram fejlesztésén, és a vállalat most a Reels kapcsán tett váratlan bejelentést azzal, hogy a letöltési lehetőséget mindenkinek megnyitotta. Emellett pedig más módosítások is jönnek még a Reels kapcsán, például bővül a szerkesztő eszközök kínálata, és egyéb újításokkal is számolni kell.

A Reels az utóbbi években az Instagram egyik sarokköve lett, de ez nagyon sok erőfeszítésébe telt az Instagramnak. A videózással többször is vakvágányra kerültek, mire összeállt a mostani rendszer. Most viszont fut a szekér, és azon vannak a szakemberek, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki ebből. A vállalat már azt is lehetővé teszi az embereknek, hogy letölthessenek felvételeket a platformról. Ezt az opciót szabadon biztosítja mindenkinek, első körben Amerikában, később pedig globálisan is.

Persze nem arról van szó, hogy teljesen korlátlanul bármilyen videót el lehet majd menteni. A letöltési lehetőség azoknál a Reels videóknál lesz elérhető, amiket publikus fiókról tettek közzé, a privát fiókok esetén az opció alapértelmezésben tiltva lesz. Továbbá a 18 éven aluliaknál akkor is alapból tiltani fogja az Instagram a letöltést, ha a fiókot kézzel publikusra állította a gazdája. A videók letöltését viszont külön manuálisan kell engedélyezni.

Galéria megnyitása

A korábbi videókat sem lehet letölteni, csak az újonnan felkerülőket, mivel mostantól tudják a felvételeket ennek tudatában közzétenni a felhasználók, a cég pedig nem akar adatvédelmi problémákba ütközni. A letöltött videókban jelen lesz az Instagram vízjele, így lehet majd azt látni, hogy honnan származik (szia, TikTok).

Direkt reklám céllal nem szabad a videókat használni a platform szabályzata szerint, de azt is hozzáteszik, hogy miután egy videót letöltenek, onnantól az Instagram nem tud felette kontrollt gyakorolni.

Meglepő, hogy az Instagram is ebbe az irányba indult el. A platformok általában nem igazán szeretik azt, ha a felületükről letöltött videókat más helyeken terjesztik. Főleg akkor volt ebből nagyobb feszültség a vállalatok között, amikor a YouTube Shorts megjelent. A kínálatot akkoriban elárasztották a TikTok videók, aminek igazából egyik fél sem örült. Az Instagram is küzdött azzal, hogy a máshonnan letöltött felvételek terjedtek a felületén, most pedig maga is kaput nyit ennek.

Minden bizonnyal úgy vannak vele mostanra, hogy ha letöltik az emberek a videókat, és felteszik más helyekre, akkor legalább mások látni fogják, hogy az Instagram Reelsről származik a felvétel.

Galéria megnyitása

A továbbiakban a Reels videókat egyszerűbb lesz szerkeszteni egy a napokban bejelentett fejlesztésnek hála. Elérhető lesz a visszavonás és előre léptetés a műveletek közben, amivel például egy balul elsült, rosszul sikerült vágást vagy effektet azonnal vissza lehet csinálni. Emellett pedig már nagyobb lesz a kreatív kontroll a videók szerkesztésénél a forgatás, a kivágási és egyéb opciók révén.

Galéria megnyitása

Végül még a Reels szekcióhoz kapcsolódó fejlesztés az is, hogy a megtekintési statisztikák között már egy újabb mutató is elérhető lesz, ami segíthet a videósoknak. A friss számadat a Replays címszó alatt fut, és értelemszerűen azt mutatja majd, hogy a felhasználók mennyi alkalommal nézték újra a videókat. Ebből láthatja a videós, hogy mennyire tudta megfogni a közönséget.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére