Shop menü

ELSŐKÉNT A ZOTAC MINI SZÁMÍTÓGÉPEI KAPJÁK MEG A FRORE KÜLÖNLEGES AIRJET HŰTÉSÉT

Az AirJet Mini ultrahang és membránok segítségével kelt légáramlást, mindezt teljesen halkan, de igen hatékonyan teszi.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Elsőként a Zotac mini számítógépei kapják meg a Frore különleges AirJet hűtését

A Zotac kínálatában már többféle olyan apró asztali számítógép is megjelent az elmúlt esztendők folyamán, amelyek passzív hűtést kaptak, így teljesen hangtalanul üzemelhettek, sokak örömére. A vállalat még az idei Computex alkalmával jelentette be, egy teljesen új hűtéssel ellátott kompakt PC piacra dobására készül a ZBOX pico PI430AJ formájában, ami elsőként alkalmazhatja a piacon a Frore által kifejlesztett AirJet Mini modulokat, így egy 7 W-os TDP kerettel ellátott Intel i3-N300-as SoC egység is helyet kaphat a fedélzeten.

Galéria megnyitása

A szóban forgó központi processzorban nagyobb potenciál lakozik, mint azokban a megoldásokban, amelyek a klasszikus passzív Mini számítógépek fedélzetén dolgoznak, ugyanis az Alder Lake architektúra köré épülő termék összesen nyolc darab E-Core alkalmazása mellett üzemelhet, amelyek 3,8 GHz-es maximális boost órajelet alkalmaznak, valamint egy 32 EU-val ellátott iGPU is jelen van a kínálatban.

Galéria megnyitása

Az említett hardvert egy speciális hűtés, a Frore Systems által kifejlesztett AirJet tartja kortában, méghozzá igen innovatív módon. A megoldásról 2022 folyamán már írtunk, de dióhéjban érdemes annyit megemlíteni, hogy pontosan hogyan is zajlik a működése. Egy-egy ilyen AirJet Mini modul maximum 5,25 W hőtermelés átvételére és leadására képes, méghozzá úgy, hogy az egység ultrahang segítségével apró membránokat rezegtet meg, amelyek a mozgásukból fakadóan légáramot generálnak, így az alattuk lévő hűtőlemezeken elkezd áramlani a levegő, majd a meleg  kifelé távozik.

Galéria megnyitása

A folyamat során megvalósul a hűtés, mindezt egy elég kompakt és könnyű megoldás biztosítja, ami mindössze 27,5 milliméter széles, 41,5 milliméter hosszú és 2,8 milliméter magas, tömege pedig csak 11 gramm. Az AirJet Mini modulokból a Zotac rögtön kettőt is használt az Intel i3-N300 hűtésére, így a 7 W-os TDP kerettel bőségesen elbírhat a 10,5 W-os hűtőteljesítmény.

Galéria megnyitása

A Zotac új apró asztali számítógépe várhatóan rövidesen forgalomba kerülhet, méghozzá 8 GB-nyi LPDDR5-ös fedélzeti memóriával, valamint egy M.2-2280-as slotba helyezhető SSD-vel. Az újdonság HDMI és DisplayPort videó kimenettel egyaránt rendelkezik, valamint DisplayPort Alternate Mode támogatással ellátott USB Type-C port, illetve két darab USB 3.2 Type_A port is lesz rajta. A kommunikációt GbE port, illetve Wi-Fi 6 és Bluetooth 5.2 támogatás segíti.

A ZBOX pico PI430AJ a vállalat szerint néhány régióban már el is érhető, ám hírünk írásakor még egyetlen árlistán sem szerepelt, a hivatalos árazásával kapcsolatban pedig nem állt rendelkezésre információ.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére