Elrajtolt a Vesa Mobility DisplayPort szabványa

A VESA szövetség egy új csatlakozó szabványt készített, amely a Mobility DisplayPort nevet viseli.

Elrajtolt a Vesa Mobility DisplayPort szabványa

Ahogy az a nevéből is kiderül, a Mobility DisplayPort szabvány a mobil eszközök esetében bírhat nagy jelentőséggel, hiszen segítségével a különböző mobil készülékek könnyedén külső megjelenítőre kapcsolhatóak – legyen szó monitorról vagy akár HD televízióról. A nagyfelbontású, tömörítetlen videó folyamot, a nyolccsatornás tömörítetlen audió folyamot, valamint 3D-s tartalmakat ezáltal könnyedén megoszthatjuk és élvezhetjük, hiszen a parányi képátlójú LCD kijelző helyett nagyképernyős megjelenítőn nézhetjük az adott eszközön tárolt tartalmakat.

A VESA szövetség egységes csatlakozó szabványt is biztosít az Mobility DisplayPort-hoz, ami a DisplayPort szabvány kiegészítésének tekinthető. A Mobility DisplayPort – a továbbiakban MyDP – esetében az adott tartalmakat nagyfelbontású, DisplayPort vagy HDMI csatlakozóval ellátott megjelenítőkön is megnézhetjük majd, ehhez pedig a széles körben elterjedt micro-USB csatlakozó szabványt használhatjuk, amely a táblák és az okostelefonok többségén már most is jelen van. Passzív kábel segítségével a felhasználók 1080p-s tartalmakat küldhetnek az adott mobil eszközről a külső megjelenítőre, méghozzá 24-bites színmélység és 60 Hz-es képfrissítési ráta alkalmazása mellett. Természetesen a régebbi csatlakozó szabványokkal is kompatibilis lesz az új szabvány, így DVI és D-Sub bemenettel ellátott megjelenítőkkel és projektorokkal is használhatjuk majd MyDP támogatással ellátott eszközünket – ehhez a megfelelő átalakító adaptert, illetve aktív konvertert kell majd igénybe venni. Utóbbiak, azaz az aktív konverterek persze drágábbak lesznek passzív társaiknál, ahogy az lenni szokott.

A szabvánnyal kapcsolatos tudnivalókat egy, az idei CES-en készített videó is összefoglalja

A MyDP csatoló egy 1 Mbps-os oldalsávot is kínál, amellyel kiegészítő funkciók vehetőek igénybe, azaz lehetőség nyílik többérintéses, egér alapú és billentyűzet alapú külső vezérlésre. További jó hír, hogy a MyDP csatolón keresztül a mobil eszköz akkumulátora is tölthető, így amíg kikapcsolódunk, egyúttal a tábla, illetve okostelefon töltését is letudhatjuk.

A MyDP szabvány mögött a VESA szövetség 180 tagja áll. Az újdonság a következő generációs ultrabookokban, táblákban és okostelefonokban debütál, amelyek szállítása már az idei év negyedik negyedévében megkezdődik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward