Előre elmondja a Google, meddig frissülnek a Nexusok

A Google eddig sem rejtette véka alá, hogy csak egy bizonyos ideig kapnak frissítést a Nexus modellek, most pedig már azt is lehet tudni, hogy pontosan meddig.

Előre elmondja a Google, meddig frissülnek a Nexusok

A Google mindig is hangsúlyozta, hogy bár a Nexus termékcsalád tagjai kiemelt figyelemben részesülnek, ezek sem élveznek örök támogatást, ezeknek is meg vannak számlálva a napjaik. A vállalat ráadásul azt is előre elmondta korábban, hogy mennyi ideig jogosult egy-egy szerkezet a friss Androidra, mostantól pedig már a támogatás lejártának konkrét időpontját is megadja a vállalat.

Amióta léteznek a Nexus okostelefonok (és egyebek), jóformán azóta vezeti rendszerben a garantált frissítéseket a Google, tehát egyáltalán nem új dolog az, hogy lehet tudni, mikor jár le egy adott okostelefon támogatása. A vállalat 18 hónapos időintervallumot határozott meg a készülékeinek, amit igazából jobbára be is tart. Hogy miért csak jobbára? Nem kell rosszra gondolni, egész egyszerűen azért nem lehet ezt határozottan kijelenteni, mert volt már példa arra, hogy egy elvileg nem támogatott masina is megkapta a soron következő főverziót az újabb társaival. (Ilyen volt például a Nexus 4, amire ugyan csúszásokat követően, de még az Android 5.0 Lollipop is elkészült.) Most annyi változás történt a rendszerben, hogy a Google már meghatározza azt az időpontot, ameddig frissítéseket kap egy adott okostelefon, szóval nem kell számolgatni a 18 hónapos ablak végének idejét.

Nexus 4 és az Android 5.0

Nos, akkor hogy is állunk a jelenlegi eszközökkel? A legtovább a tavaly ősszel leleplezett Nexus 5X és Nexus 6P számíthat frissítésekre, ezek az okostelefonok biztosan megkapnak minden szoftvert jövő év szeptemberéig. Akik a Motorola által tervezett Nexus 6-tal vagy esetleg egy Nexus 9 táblagéppel rendelkeznek, azok még az Android N-t biztosan megkapják, ugyanis nekik októberig garantált az összes frissítés. A vállalat továbbra is jegyzi a Nexus 5 és a Nexus 7 (2013) modelleket, valamint a Nexus 10-et is, bár ezeknek a támogatása már lejárt. A „legújabb” referencia megoldás a Nexus 4, ami már nem került fel ide. Sajnos a Nexus Player multimédiás lejátszó és a Pixel C tablet sorsáról nem szintén nem tesz említést a Google, pedig ezek is referencia eszközöknek tekinthetőek, és egyáltalán nem öregedtek még ki.

Fontos ugyanakkor kiemelni azt, hogy a dátumok nincsenek kőbe vésve olyan tekintetben, hogy nem feltétlenül kell lemondani a táblázatban jelzett időpontot követően a frissítésekről. Gondolunk itt arra, amiről fentebb is szó esett, hogy a Nexus 4 ugyan elvileg már nem volt támogatott az Android 5.0 érkezésének idejében, mégis elkészült rá a Lollipop néven futó operációs rendszer. Tehát a Google által meghatározott időpontokon túl is lehet élet, de biztosan nem fog kiemelt prioritást élvezni egyetlen eszköz sem ennek a lejártát követően.

Zárásul pedig még egy dologra ki kell térni: a Google egészen más megítéléssel van a biztonsági frissítésekről. Ez azt jelenti, hogy a biztonságot javító frissítések egyáltalán nem esnek a fenti időpontok alá. A keresőóriás a korábbi állásfoglalásának megfelelően továbbra is azt vallja, hogy a biztonsági réseket befoltozó csomagok 36 hónapig vagyis 3 évig jönnek majd a referencia eszközökre, legyen szó táblagépről, okostelefonokról vagy egyéb termékről. Illetve ez akár még hosszabb is idő lehet, ha az adott szerkezet sokáig kereskedelmi forgalomban marad, ugyanis a Google meghatározott egy olyan kitételt is, mi szerint a Play Store-ból való kikerülés után 18 hónapig szintén garantált a támogatás, és ez felülírhatja a 36 hónapot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward