Shop menü

ELKÉSZÜLT A VILÁG ELSŐ EGYSLOTOS ALACSONY PROFILÚ INTEL ARC A380-AS VIDEOKÁRTYÁJA

Ez sajnos nem az Intel érdeme, egy YouTuber rakta össze a nem mindennapi terméket.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Elkészült a világ első egyslotos alacsony profilú Intel Arc A380-as videokártyája

Az Intel Arc videokártya-sorozatában egyelőre még nem jelent meg olyan Arc A380-as sorozatú modell, ami nemcsak alacsony pofilú kivitelben készült, de ezzel egy időben egy slotot is foglal az adott számítógépházon belül. A Sparkle nemrégiben terítette lapjait, már ami az Arc A3-as sorozatot illeti, így A310-es és A380-as modellek egyaránt megjelentek a termékpalettán, ám ezek között sem volt olyan A380-as példány, ami a fentebb említett kritériumoknak megfelelne.

Galéria megnyitása

Az egyik YouTuber, aki ETA Prime néven tevékenykedik a videómegosztó virtuális hasábjain, szert tett a Sparkle Arc A3 sorozatú újdonságaira, majd szemügyre véve őket azt látta, némi munkával el tudja készíteni a világ első olyan Arc A380-as videokártyáját, ami alacsony profilú és mindössze egyetlen slotnyi helyet foglal. Ehhez persze szükség volt a Sparkle Arc A310-es videokártyáján található alacsony profilú hűtőre is, hiszen jelenleg egyetlen gyártó sem kínál külön megvásárolható videokártya hűtőt az Arc A380-as modellekhez.

Galéria megnyitása

Mivel mindkét videokártya ugyanattól a gyártótól érkezett és a nyomtatott áramköri lapok felépítése is nagyrészt azonos volt, viszonylag egyszerűen fel lehetett varázsolni az Arc A380-as modellre az Arc A310 hűtését, igaz, némi módosításra azért szükség volt. Maga az Arc A380 egyébként egy ACM-G11-es grafikus processzor köré épül, ami összesen 8 Xe maggal rendelkezik, 6 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memóriát foghat munkára, TDP kerete pedig mindössze 43 W. Az alacsony TDP jóvoltából használható volt az Arc A310 hűtése és természetesen plusz PCI Express tápkábel bevetésére sem volt szükség, a PCI Express slot 75 W-ig tudja kiszolgálni az adott bővítőkártyát. A termék a beszámolók szerint 1080p-s felbontás esetén egész játszható teljesítményt tud felmutatni, valamint támogatja az AV1-es tartalmak kódolását és dekódolását is, ami sok esetben jöhet jól.

A különleges videokártya egy Minisforum MS01-es számítógépházba kerül, ami egyslotos videokártyákat fogad, és a tesztek alapján tökéltesen működött az új hűtéssel. Ez a kísérlet összességében érdekes volt, ám átlagfelhasználói szinten nem nagyon lehet utánozni, hiszen a DIY piacon nem kapható jelenleg olyan egyslotos hűtés, ami az Arc A380-hoz passzolna, csak azért pedig drága mulatság lenne beszerezni egy Arc A310-es modellt, hogy a hűtése átkerülhessen az Arc A380-ra.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére