Elindította az RCS támogatást globálisan a Google

Ez a lépés jelentősen hozzájárulhat majd az évtizedek óta meghatározó fontosságú SMS háttérbe szorulásának.

Elindította az RCS támogatást globálisan a Google

A rövid szöveges üzenetről már ma sem az jut eszébe az embereknek, ami 10 évvel ezelőtt, újabb 10 év múlva pedig talán már úgy tekintünk majd az SMS-re, mint napjainkban például egy CD lemezre. A technológia még biztosan velünk lesz, de elenyésző szerepe maradhat. A jövő egyre biztosabb, hogy az RCS előtérbe lépésről fog szólni.

A Google a napokban globálisan bekapcsolta az RCS támogatást a Messages üzenetküldőjében. Ennek köszönhetően az Android felhasználók már kipróbálhatják ennek az erényeit a támogatott alkalmazást használva. A Google nagyon sokat tett eddig az RCS terjedéséért, és a jelek szerint nem lassít a tempón a mostani lépést követően sem, mert már is talált egy újabb kihívást, a titkosítás fejlesztését. Ennél a technológiánál az emberek már adatkapcsolatot használva Wi-Fi-n keresztül is üzenhetnek egymással, mivel IP alapú megoldásról beszélhetünk.

Annak a döntésnek köszönhetően, hogy a Google úgy határozott, nemzetközi szinten utat nyit az RCS-nek, elébe ment annak, hogy a szolgáltatókra kelljen várni ennek a bevezetését illetően. Ugyanakkor azért a szolgáltatók szerepe továbbra is elengedhetetlenül szükséges lesz ahhoz, hogy végeredményben valóban átvehesse az új technológia a klasszikus szöveges üzeneteknek a helyét. De ez még azért odébb van. Az RCS a csoportos csevegésekre is lehetőséget nyújt, és a létre hozott csoportokból természetesen kirakhatóak résztvevők szükség esetén.

Galéria megnyitása

Az androidos eszközökkel rendelkező emberek mostantól már gond nélkül küldhetnek és fogadhatnak RCS szabvány alapú üzeneteket. Ez interneten keresztül megy, így jobb minőségben lehet vele kommunikálni, ami persze nem a szöveges tartalmaknál, hanem a hangok, a képek és a videók küldésekor fog megmutatkozni. Persze az MMS-t mára már egyébként is a legtöbb esetben leváltották az olyan csevegő szolgáltatások, mint például a WhatsApp, a Viber vagy a Messenger.

Fontos még a mostani hír kapcsán, hogy a Google belengette a titkosítás bevezetését is. A végponttól végpontig tartó titkosítás egyelőre még várat magára, de a fejlesztők már dolgoznak ezen, és ha minden jól megy, akkor sikerül majd kiemelkedően biztonságos mederbe terelni az RCS technológiával történő üzenetváltásokat. Korábban érték kritikák a biztonság miatt az RCS-t, de ha ez az újítás is bevezetésre kerül, onnantól még több ember számára válhat vonzóvá az újfajta üzenetküldés.

Először a személyes beszélgetések esetében fogja a Google megoldani a kiemelkedő szinten biztosított titkosítást, és csak azt követően kerülhet majd sor arra, hogy a csoportos csevegések esetében is gondoskodjon erről. A titkosítást szerveroldalon, mindenkinél élesíti majd a vállalat, ezért semmit nem kell tennie a felhasználóknak, ami növeli a kollektív biztonságot.

Pontos időkeretet nem jelölt ki a Google arra vonatkozóan, hogy mikor kerülhet bevezetésre az RCS esetében a Messages alkalmazáson belül a teljes titkosítás, de azt megtudhattuk, hogy már teszteli a vállalat ennek a megoldásnak a béta verzióját. Valószínűleg lesz ennek a lehetőségnek nyílt bétatesztelése is, és ha minden jól megy, 2021-ben minden bizonnyal elkészülhet valamikor a végponttól végpontig tartó titkosítás.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap