Shop menü

ELGÁNCSOLTA AZ EU A BARDOT, HAZÁNKBAN FELESLEGESEN VÁRJUK A GOOGLE CHATBOTJÁT

Állítólag a héten már az Európai Unió országaiban is elindult volna a Bard, de erre mégsem fog sor kerülni adatvédelmi aggályok miatt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Elgáncsolta az EU a Bardot, hazánkban feleslegesen várjuk a Google chatbotját

Múlt hónapban, a Google I/O fejlesztői konferencia keretében bejelentette a keresőóriás, hogy az addig csak szűk körben elérhető Bardot széles körben hozzáférhetővé teszi az elkövetkezendő időszakban. Több mint 180 országból lehet mostanra gond nélkül elérni a szolgálatást, viszont az Európai Unió megálljt parancsolt a platformnak.

Európában így most még nagyon kevés helyen lehet kapcsolatba lépni a Bard chatbottal. Ennek következtében kell erről lemondani a magyar közönségnek is. Hivatalosan a Google semmit nem közölt arról, hogy mi a helyzet ezzel a régióval, miért kell várni az új technológiára az öreg kontinens több százmillió lakosának. De egy friss jelentésből kiderült, amit eddig csak sejteni lehetett: adatvédelmi problémák miatt nem érhető el ebben a régióban a chatbot.

Az a hír járja, hogy nem érdemes arra számítani, hogy a Google és az EU belátható időn belül megegyezne. A Bard még hosszú ideig elkerülheti Európa jelentős részét.

A Politico friss beszámolója szerint a vállalat szerette volna ezen a héten elindítani a Bardot az eddig kimaradt országokban is, de végül ezt az „akciót” el kellett halasztania, méghozzá azért, mert az Ír Adatvédelmi Bizottság több szempontból is problémásnak ítélte meg a szolgáltatás működését.

Az írek állítólag úgy találták az előzetes vizsgálatok során, hogy a Google nem adott megfelelő mennyiségű információt azzal kapcsolatosan, hogy milyen módon kíván gondoskodni arról, hogy az EU állampolgárjainak személyes adatai megfelelő védelemben részesüljenek. A különböző generatív mesterséges intelligencia rendszerek kapcsán már számtalan esetben merültek fel komoly adatvédelmi aggályok, arra azonban mostanáig nem volt példa, hogy ilyen szinten megakasztották volna bármely platform terjeszkedését.

Galéria megnyitása

Az OpenAI és a Microsoft megoldásai egyaránt elérhetőek a régióban, annak ellenére is, hogy az olasz hatóságok korábban átmenetileg betiltották a ChatGPT működését és számos szabálytalanságot tártak fel. Azt nem tudni, hogy a Microsoft és az EU között miként sikerült ilyen simán rendezni az adatvédelmi kérdéseket, de az biztos, hogy a Google-nek nincs szerencséje ezzel. Sajnos Magyarországra sem jött meg a Bard, ahogy más EU tagállamokba sem. A hazai közönségnek így továbbra sincs közvetlen hozzáférési lehetősége a szolgáltatáshoz, miközben a Bing chatbotot szinte a kezdetek óta minden gond nélkül lehet használni.

Jelen állás szerint semmit nem lehet arról tudni, hogy vajon meddig fogja az Európai Unió akadályozni a Bard érkezését. Egyébként a Google az I/O alatt arra is kitért, hogy a Bard nyelvtámogatása is jobb lesz a regionális hozzáférhetőségével párhuzamosan. Egy pillanatig még arra vonatkozó konkrét információt is lehetett látni, hogy készül a magyar nyelv támogatása. Ez alapján pedig úgy véljük, hogy reális esély van arra, hogy amikor a Bard itthon elérhető lesz, akkor már azonnal lehetővé válik a magyar nyelvű alkalmazás.

Galéria megnyitása

Most egészen biztos, hogy nagyon fájdalmas a Google számára a várakozás, de hosszabb távon egyébként a mostani akadályozás akár még jól is jöhet. Bár nem tudjuk, mi zajlik a színfalak mögött, de elképzelhető, hogy a Bard esetében már olyan módosításokra kényszerül a Google, melyeknek köszönhetően a 2024 elején életbe lépő AI Act törvénycsomagnak is könnyebben tud majd megfelelni, és akkor talán jobb helyzetbe kerülhet majd a riválisaival szemben. Persze az OpenAI és a Microsoft is készül már az új törvényekhez való idomulásra, miközben eleve jelen tudnak lenni az EU-ban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére