Életet visz a mikroszkópiába Eric Betzig új műszere

Az idei év kémiai Nobel-díjasainak egyike olyan technológiával állt elő, amelynek segítségével három dimenzióban követhetők nyomon az sejtszintű folyamatok.

Életet visz a mikroszkópiába Eric Betzig új műszere

Rendkívül érdekes mikroszkópos technológiával állt elő Eric Betzig és kutatócsoportja: a rács-fénylap mikroszkópiának (lattice light-sheet microscopy) nevezett eljárással nemcsak a biológiai minták fizikai szerkezete vizsgálható, hanem az ezekben történő változások is nyomon követhetők. Ha a kutatócsoport vezetőjének neve ismerős, az nem a véletlen műve: Eric Betzig az idei év egyik kémiai Nobel-díjasa, és a legmagasabb tudományos elismerést szintén a mikroszkópia területén elért eredményéért kapta. Ahogy arról korábbi cikkünkbenbeszámoltunk, a szakértő kulcsszerepet játszott a nanoszkópia létrejöttében, vagyis munkásságának köszönhető, hogy ma már a fény hullámhosszánál jóval kisebb objektumokat is képesek vagyunk optikai módszerekkel megjeleníteni.

Betzig új mikroszkópja lényegileg úgy működik, hogy a megfigyelni kívánt minta (a fenti videón egy szürke sejt) egy fénynyalábokból álló rácson halad keresztül. A rács segítségével fluoreszcens kétdimenziós felvételek készülnek a minta egyes szeleteiről, amelyek a vizsgálat végén egy háromdimenziós dinamikus képpé állnak össze. Ha élő mintáról van szó, többszöri felvételek révén megjeleníthetővé válnak annak változásai is, rendkívül látványos képsorokat eredményezve.

Az alábbi videón például egy fonálféreg korai fejlődését követhetjük nyomon az új technika segítségével: megnézhetjük, hogyan lesz egyetlen sejtből kettő, majd a kettőből hat sejt. A zöld színű fluoreszcens festék az AIR−2 nevű fehérjét címkézi, amely létfontosságú szerepet tölt be a sejtosztódás során. A mikroszkópnak köszönhetően a szakértők megfigyelhetik, hogy pontosan hogyan működik együtt ez a fehérje a kromoszómákkal az élő embriókban.

Az új módszerrel azonban még ennél kisebb részletek is megjeleníthetők. A következő felvételen egy HeLa-sejt osztódása látszik, és kiválóan megfigyelhető, ahogy a vörös-narancs kromoszómák szétválnak. A kromoszómákat körülvevő, gyorsan változó struktúrák a sejt belső vázát alkotó mikrotubulusok (ezeket sebességük alapján különféle színekkel kódolták a felvételen), amelyek feladata jelen esetben a szétválás, és ezzel az osztódás segítése.

Betzig laboratóriumában rengeteg hasonló felvétel készült, amelyek itttekinthetők meg. A fejlesztők szerint az új technológia számtalan egyéb dolog megfigyelésére is alkalmas lehet, hiszen egyelőre még csak a benne rejlő lehetőségek felderítésének kezdetén tartanak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward