Elektromosságot fejlesztő fapadlók jöhetnek

A faanyagok gombákkal való előkezelése révén elektromos feszültség generálható az anyagok összenyomása révén.

Elektromosságot fejlesztő fapadlók jöhetnek

Hogy a fa összenyomásával elektromosságot lehetne fejleszteni a piezoelektromos hatás révén, arról a 20. század közepe óta értekeznek a szakértők. Mostanáig azonban korlátozta ennek tényleges kiaknázását, hogy egyszerűen túl kevés volt az így megtermelhető energia mennyisége a praktikus használathoz.

Az zürichi ETH kutatói viszont nemrégiben rájöttek, hogy a balsafa belső struktúrájának megváltoztatása révén 55-szörösére növelhető a kimeneti energia. A szerkezet módosításához pedig egy dolgot kell tenni: egy kicsit megrohasztani a fát. Ingo Burgert és kollégái deres taplóval (Ganoderma applanatum) kezelték a balsafát, utóbbi a gombafaj világszerte elterjedt a korhadó fatörzseken.

A gomba pár hét alatt lebontotta a fában található lignin (vagyis a sejtfalban lerakódó faanyagot) és a hemicellulóz javát. Az ideális állapotot hat hét alatt sikerült elérni: ekkorra a balsafa jelentősen összenyomhatóvá vált, és így több elektromos energiát tudott generálni, ugyanakkor erejéből nem veszített szignifikánsan.

Galéria megnyitása

A kutatók kilenc így előkezelt balsafa lapocskát fektetettek le, lelakkozták a felületet, majd rákötöttek  egy LED-et, és nyomás alá helyezték a felületet. Burgert elmondása szerint világos, hogy ez még mindig csak a kezdet, de végre sikerült demonstrálni a módszerben rejlő lehetőséget. A létrejött feszültség még mindig elég mérsékelt, egy 15 milliméter átmérőjű balsafadarab 0,85 voltot generál összenyomva, de bizonyos funkciókra már így is alkalmas lehet. Például arra, hogy az így kapott elektromos energiával esésészlelő szenzorokat működtessenek.

Hosszabb távon pedig elképzelhető lehet, hogy egy teljesen így kialakított, forgalmas teremben ennél nagyobb energiát igénylő rendszereket is lehetséges lesz működtetni. A módszer egyelőre csak balsafával működik, amely különösen alacsony sűrűségű és vékony sejtfallal rendelkezik. A következő időszakban így azt is vizsgálják majd, hogy más gombafajokkal esetleg más fafajtákat is hasonlóan hasznosíthatóvá lehet-e tenni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap