Eladja egyik üzemét a GlobalFoundries

A Fab 10-es gyáregység új tulajdonosa az ON Semiconductor lesz.

Eladja egyik üzemét a GlobalFoundries

A GlobalFoundries háza táján mozgalmasan telnek a hetek, ugyanis a korábbi pletykák alapján úgy tűnt, hogy eladó lehet a vállalat, majd nem sokkal később kiderült, erről szó sincs. A jelek szerint az eladással kapcsolatos értesülések valósak voltak, ám a részleteket illetően kicsit pontatlanok, hiszen a legfrissebb információk alapján mégis sor került eladásra, ám nem a teljes vállalatot, csak az East Fishkill területén található FAB 10-es üzemegységet bocsátották áruba, ami ugye New York államban működik. Az üzem új tulajdonosa az ON Semiconductor lesz, de a gyár mellett a működtetéshez szükséges mérnököket, illetve fejlesztési- és licencmegállapodásokat is átveszi az cég.

Galéria megnyitása Ilyen szilíciumostyák készültek az üzemben A Fab 10 eredetileg 2015 folyamán került a GlobalFoundries tulajdonába, méghozzá az IBM eszköztárának felvásárlása kapcsán. Az üzemben 300 milliméteres szilícium ostyákkal zajlott a termelés, amelyek 65 és 45 nm-es csíkszélességgel készültek, majd a 40 és 55 nm-es fejlesztéseket is megkapták. Ez az üzem 430 millió dolláros teljes áron cserél gazdát, amelyből 100 millió dollár már most megkap a GlobalFoundries, a maradék 330 millió dollár azonban 2022-ig kerül kifizetésre, ugyanis az On Semiconductor csak 2022-ben nyer teljes irányítást az üzem felett. A gyártókapacitást is majd csak 2020 folyamán kezdheti kihasználni az új tulajdonos, ugyanis előtte a GlobalFoundries rendeléseinek kell elkészülni, hogy a meglévő vásárlók megkaphassák, amire szükségük van. Az ON Semiconductor eddig csak 200 milliméteres szilícium ostyákkal dolgozott, így a felvásárlás során megszerzett mérnöki szakértelemre mindenképpen szüksége lesz a vállalatnak ahhoz, hogy a 200 mm-ről 300 mm-re történő átállás zökkenőmentes lehessen.

Ez az eladás nem az első a cég történetében, ugyanis korábban a szingapúri Fab 3E üzemet már értékesítették, amikor kiszálltak a MEMS üzletágból – ennek az üzemnek az új tulajdonosa a Vanguard lett. A két gyárat összesen 666 millió dollárért értékesítették, amelyből 336 millió dollár még idén megérkezik a vállalat számlájára. Ezek a bevételek egészen biztosan segítenek majd a vállalatnak abban, hogy az új vezetés stratégiája beválthassa a hozzá fűzött reményeket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap