Ekkora tápegységre lesz szükség az Ampere sorozatú GeForce-ok mellé

Az ASUS szakemberei összeállítottak egy táblázatot, amiből kiderül, mekkora teljesítményű tápegységben érdemes gondolkodni az egyes videokártyák és az egyes platformok kombinálásakor.

Ekkora tápegységre lesz szükség az Ampere sorozatú GeForce-ok mellé

Az Ampere sorozatú GeForce videokártyák már szeptember elsején bemutatkoztak, a velük kapcsolatos újításokat pedig ki is tárgyaltuk nem sokkal később, sőt, a napokban egy részletesebb cikk is készült, ami a legfontosabb architekturális és technológiai változásokról rántotta le a leplet. Természetesen tesztünk is lesz a későbbiekben, már készül a tartalom, a kollégák gőzerővel dolgoznak rajta.

Az új GeForce videokártyák esetében jelentősen emelkedett a TDP keret, ami a fogyasztás növekedését is okozta, a hűtésről azonban eléggé ügyesen gondoskodtak az Nvidia mérnökei a Founders Edition modellek esetében. Az GeForce RTX 3080 és a GeForce RTX 3090 kapcsán már elhangzott, hogy legalább 750 W-os tápegységben kell gondolkodni, amennyiben ilyen videokártyára vágyunk, ám ez eléggé általános állítás, ugyanis sok függ a rendszer egyéb komponenseitől is.

Az ASUS csapata korábban kiadott már egy hasznos táblázatot, amelyből kiderül, pontosan mekkora tápegységre lesz szükség a különböző platformok esetén a GeForce RTX 3070, a GeForce RTX 3080 és a GeForce RTX 3090 esetében.

Galéria megnyitása
Forrás: ASUS

Ahogy az a fentiekből is kiderül, ha Intel vagy AMD alapú HEDT platformra vágyunk, akkor a GeForce RTX 3090 mellé már 1000 W-os tápegységre is szükség lehet, míg a GeForce RTX 3070 és a GeForce RTX 3080 ebben az esetben is megelégszik 850 W-os táppal. Az Intel Core i9, illetve a RYZEN 9 alapú rendszereknél a 3080 és a 3090 mellé 850 W-os tápegység dukál, a 3070 viszont már a 750 W-tal is beéri majd – természetesen mindez attól is függ, mi minden lapul még a konfigurációban, így a táblázat csak általános ajánlásként fogható fel.

A Core i7-es és RYZEN 7-es processzorok esetében 100 W-tal kisebb tápegység is elég lesz, ami sorrendben 750 és 650 W-ot jelent, és ugyanez igaz a Core i5-ös, illetve a RYZEN 5-ös rendszerekre is: a 3080 és a 3090 mellé 750 W-os, a 3070 mellé 650 W-os tápegységre lehet szükség.

Galéria megnyitása
Forrás: ASUS

Érdekességképpen a többi GeForce-hoz szükséges tápegység-teljesítményt is feltüntették, sőt, az AMD videokártyák is kaptak egy saját táblázatot, ez a fentiekben tekinthető meg. Az 1000 W-os tápegység ebben az esetben picivel gyakrabban tűnik fel a táblázatban. Kíváncsian várjuk, az RDNA2 alapú videokártyák esetében mi lesz a helyzet ezen a téren, illetve arra is nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen teljesítményt nyújtanak majd az Ampere alapú GeForce-okkal szemben.

A tápegységek szegmensében egyébként kisebb hiány alakult ki a pandémia miatt az elmúlt hónapok folyamán, ami egyes modellek esetében érezhető és jelentős drágulást eredményezett. A helyzet javulására sajnos még várni kell, ám közben a pandémia második hulláma is felütötte a fejét, így nincs kizárva, hogy javulás helyett inkább romlásra kell felkészülni, már ami a tápegységek árát és elérhetőségüket illeti. A tápegységek iránti keresletet jó eséllyel az Ampere alapú GeForce-ok is emelni fogják, ami még tovább fokozhatja a hiányt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap