Shop menü

EKKORA GYORSULÁST HOZHAT A RAPTOR LAKE REFRESH ÉS AZ ARROW LAKE SOROZAT A RAPTOR LAKE-HEZ KÉPEST

Kiszivárgott egy belsős Intel dokumentum, ami az egyes processzorcsaládok csúcsmodelljeinek a Core i9-13900K-hoz mért teljesítményét taglalja.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Ekkora gyorsulást hozhat a Raptor Lake Refresh és az Arrow Lake sorozat a Raptor Lake-hez képest

Az Igor’s Lab csapatának jóvoltából kiszivárgott némi információ azzal kapcsolatban, az Intel berkein belül milyen teljesítménynövekedésre számítanak a Raptor Lake Refresh és az Arrow Lake sorozatú processzorok esetében, már ami az aktuális Raptor Lake kínálathoz mért gyorsulást illeti. Ezek persze csak becsléseken alapuló számok, nem a konkrét modelleket hasonlították össze, így érdemes őket távolságtartóan kezelni, hiszen a végeredmény ettől némileg eltérő lehet, még ha nem is nagy mértékben.

A Raptor Lake Refresh processzorok az eddigi információk alapján még idén debütálhatnak, valamikor október közepe után, míg az Arrow Lake sorozat tagjaival majd csak 2024 folyamán találkozhatunk az üzletek polcain. A Raptor Lake Refresh igazából csak egy frissítés lesz a Raptor Lake-hez képest, ennek megfelelően komolyabb gyorsulásra nem számíthatunk az esetek többségében, igaz, egyes kategóriákon belül nemcsak órajel-emelésre és a gyárilag támogatott memória-órajel növelésére kerülhet sor, hanem a processzormagok számának növelésére is, ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk.

Az Intel teljesítmény-előrejelzése a Core i9-13900K szintjét vette alapul, tehát ez képviseli a 100%-os szintet. A Raptor Lake Refresh modelleknél a PL2 szint, vagyis a maximális turbo órajel mellett érvényben lévő TDP keret 253 W marad, míg az Arrow Lake modellek asztali verzióinál 250 W-os értékre lehet számítani. Magszámok terén marad a szokásos 8P+16E kivitel, fogyasztás terén pedig az Arrow Lake is nagyétvágyú lesz, csak úgy, ahogy a Raptor Lake sorozatnál már megszokhattuk.

Az valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a Raptor Lake Refresh modelleknél minimális lesz a gyorsulás a Raptor Lake sorozat tagjaihoz képest, legalábbis a csúcskategórián belül, ott ugyanis 1-3%-os növekedésre lehet számítani. Azokban az esetekben, ahol a magszám is növekszik, természetesen már másképp alakul majd a kép. Ahol a magszám nem változik, ott csak a CPU-órajelek és a RAM órajelek növelése hozhat némi teljesítményt a konyhára, ebből a szempontból mindenképpen érdekes lesz, hogy az Intel 7 gyártástechnológia további optimalizációja mennyit hozhat a konyhára. A 6 GHz feletti órajel-tartományban várhatóan csak a KS sorozatú Raptor Lake Refresh processzor, a Core i9-14900KS foglalhat majd helyet, míg a Core i9-14900K esetében kereken 6 GHz lehet a maximális boost órajel az eddigi információk szerint.

A Raptor Lake Refresh sorozatnál az iGPU továbbra is az UHD Graphics 700-as sorozatot erősítheti és maximum 32 EU-val rendelkezhet, amelyeknél maximum 1,65 GHz-es boost órajel állhat rendelkezésre. Ezen a téren gyorsulásra igazából nem lehet számítani, de ez aligha meglepő.

Az Arrow Lake sorozat tagjainál már teljesen más a helyzet. Processzormagok frontján 3% és 21% közötti gyorsulás jöhet össze a Raptor Lake sorozathoz képest, ami már jobban hangzik – különösen a többmagos terhelésformák profitálhatnak majd az új architektúrából. Az Arrow Lake processzorok várhatóan AVX-VNNI-INT16 támogatással, illetve SHA512, SM3 és SM4 támogatással egyaránt rendelkezik majd. Előbbiek alapján a hash teljesítmény mellett a neurális hálózatok tréningezéséhez szükséges teljesítmény is növekedni fog, és ugyanez a Lunar Lake modellekre is igaz lesz.

Az igazán nagy durranást az iGPU részleg tartogathatja majd, ahol az előrejelzés alapján 220-240% közötti teljesítménynövekedés jöhet össze a szintetikus tesztek alatt, mint amilyen a 3DMark Time Spy, illetve a 3DMark Wild Life. Az összehasonlítás alapja természetesen itt is a Core i9-13900K iGPU-ja volt. Itt az iGPU már az Alchemist videokártya-sorozatból ismerős Xe-LPG architektúra köré épülhet, külön chipleten foglalhat helyet, és a 3D Foveros technológia segítségével illeszkedik a chipbe.

Tokozás terén a Raptor Lake Refresh modellek továbbra is a jól bevált LGA-1700-at használhatják, valamint az Intel 700-as sorozatú lapkakészleteivel szerelt alaplapokkal is kompatibilisek lesznek, új lapkakészletek nem érkeznek hozzájuk. Firmware frissítésre persze szükség lesz, illetve az sem kizárható, hogy az alaplapgyártó partnerek új modelleket is kiadnak a Raptor Lake Refresh modellek mellé.

Az Arrow Lake már teljesen más lesz ebből a szempontból, hiszen szakít az LGA-1700-as processzorfoglalattal, helyette az LGA-1851-es verziót használhatja, ami 9%-kal több érintkezőt tartalmaz majd. Az új processzorokhoz 800-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok érkeznek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére