Egyszerű szaglásteszttel szűrhető az Alzheimer-kór

A Floridai Egyetemen kiötlött gyorsteszthez mindössze némi mogyoróvajra és egy vonalzóra van szükség.

Egyszerű szaglásteszttel szűrhető az Alzheimer-kór

A Floridai Egyetem egyik kutatója végtelenül egyszerű módot ötlött ki az Alzheimer-kór korai szűrésére: mindössze némi mogyoróvaj és egy vonalzó szükséges a diagnózishoz. Az alapötlettel Jennifer Stamps doktorandusz állt elő, aki klinikai gyakorlata során meglepődve tapasztalta, hogy az Alzheimer-gyanús betegeket semmiféle szaglástesztnek nem vetik alá, holott a degeneratív betegség egyik első áldozata nagyon gyakran az első agyideg, azaz a szaglóideg.

Stamps témavezetője javaslatára elhatározta, hogy megpróbál kitalálni valamilyen gyors és olcsó tesztet a szaglás romlásának mérésére. Ehhez először is egy olyan anyagra volt szüksége, amelynek illatát lehetőleg kizárólag a szaglóreceptorok képesek észlelni, vagyis a szaglás folyamatában gyakran szintén részt vevő ízreceptorok nem aktiválódnak. A mogyoróvaj ezen anyagok egyike, és mivel könnyen hozzáférhető, Stamps ezt választotta tesztje fő alapanyagául.

A kísérlet során az Alzheimer-szűrésre érkező betegeket megkérték, hogy szemüket csukják be, és egyik orrlyukukat is zárják el, majd egy 14 gramm (körülbelül egy evőkanálnyi) mogyoróvajat tartalmazó üveget tartottak szabad orruk alá, egyre közelítve az üveget, és egy vonalzóval mérve a távolságot. A páciens közben normális ütemben lélegzett, és jeleznie kellett, ha már érzi az illatot. Ekkor a távolságot feljegyezték, majd 90 másodperc szünet után a másik orrlyukkal is megismételték a mutatványt.

A betegeken ezt követően a szokásos laborteszteket és egyéb diagnosztikai vizsgálatokat is elvégezték, majd összehasonlították az eredményeket. Kiderült, hogy az Alzheimer-kór korai szakaszában lévő páciensek esetében drámai különbségek mutatkoznak az orr két oldalának érzékenysége közt: a baloldali orrlyukat használva ezek a betegek átlagosan 10 centiméterrel közelebbről érezték meg csak az illatot, mint orruk jobb oldalával. Azon páciensek esetében, akiknél nem Alzheimer-kórt, hanem valamilyen másfajta központi idegrendszeri problémát diagnosztizáltak, ez az eltérés nem volt megfigyelhető: vagy mindkét orrlyukukkal hasonló eredményt értek el, vagy inkább orruk jobb oldalának érzékenysége mutatkozott rosszabbnak.

A tesztet egyelőre csak 24 enyhe kognitív zavarral küzdő betegen hajtották végre, az eredmények azonban abszolút mértékben egyeztek az Alzheimer-kór szűrésére használatos vizsgálatok eredményeivel, amelyek azonban rendkívül drágák, és sokszor heteket-hónapokat kell várni a diagnózisra. A szaglásteszt tényleges klinikai bevezetéséhez további, nagyobb szabású vizsgálatokra lesz szükség, de az eddigi eredmények nagyon biztatóak.

Ahogy Stamps elmondta, a módszert már most is elkezdték használni saját betegeiken a diagnózis megerősítésére, de a jövőben az is elképzelhető, hogy ez a fajta vizsgálat a szűrések szerves részét képezi majd, hiszen egyfajta gyorstesztként alkalmazható annak eldöntésére, hogy pontosan milyen jellegű idegrendszeri betegségben szenved a páciens.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward