Egy mesterséges intelligencia szerint a németek nyerik a világbajnokságot

Vagy a spanyolok. Elkezdődött a foci-vb, és egy AI is megtette tétjeit.

Egy mesterséges intelligencia szerint a németek nyerik a világbajnokságot

Egy világversenyen vannak dolgok, amiket viszonylag könnyű nagy biztonsággal megjósolni. Nem lenne meglepő például, ha most kezdődött labdarúgó világbajnokságon az angolok egy győzelemmel és két döntetlennel mennének tovább a csoportból, majd a következő kört még túlélnék, hogy aztán a legjobb nyolc közül tizenegyesekkel essenek ki. Elvégre „mindig” ezt csinálják.

Vannak azonban olyan eredmények is, amelyeket nehéz előre jelezni. Ilyen például a végső győztes megtippelése. A fogadóirodák jelenleg 4:1-es eséllyel Brazília győzelmét várják, egy tudományos kutatók által kifejlesztett mesterséges intelligencia azonban nem ért egyet velük. A rendszer 100 ezer szimuláció lefuttatása után úgy véli, hogy Németországnak és Spanyolországnak jobbak az esélyei az aranyéremre, mint a braziloknak.

A jóslat persze kevéssé meglepő, ha hiszünk Gary Linekernek, és annak fényében akár gyanús is lehetne, hogy a mesterséges intelligencia létrehozásában egy belga egyetem kutatói mellett két német egyetem szakértői is részt vettek. A kísérlet eredményeit ismertető tanulmány szerzői azt állítják, hogy teljesen pártatlanul, több különböző matematikai modellből kiindulva és végül a véletlen erdő nevű gépi tanulási algoritmusra alapozva kapták meg a végeredményt.

Az elemzés során a program több 100 ezer lehetőséget játszott végig, hogy a különböző változók módosításával azonosítsa, mely faktorok a leginkább döntőek a végkimenetel szempontjából. A rendszer többek közt leszűrte, hogy míg a szövetségi kapitány nemzetisége relatíve lényegtelen, az nagyon is számít, hogy egy csapatban hány olyan játékos van, akik játszottak a Bajnokok Ligájában is a szezonban.

Ami a lényeget illeti, az AI szerint könnyen lehetséges, hogy a németeket a torna kiesés szakasza elején kiüti egyik ellenfelük. Viszont ha eljutnak a negyeddöntőkig, akkor nekik van a legnagyobb esélyük a végső győzelemre. Ha pedig a németek nem jutnak be a legjobb nyolcba, a spanyolok nyerik a vébét, állítja a program. Ami a skála másik végét illeti, a rendszer szerint Szaúd-Arábiának, Iránnak és Japánnak semmi esélye nincs a tornagyőzelemre.

Akinek ez a jóslat nem tetszik, az vigasztalódjon a híres brit malac tippjével, aki szerint egészen más lesz a végeredmény: a Brexit-népszavazás eredményét és Donald Trump megválasztását állítólag sikerrel előre jelző állat a BBC jelentése szerint Belgiumot, Argentínát, Nigériát és Uruguayt várja a legjobb négy közé.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap