Shop menü

EGY ÉV HASZNÁLAT UTÁN OLVADT MEG EGY GEFORCE RTX 4090-ES VIDEOKÁRTYA 12VHPWR TÁPCSATLAKOZÓJA

A probléma egy rutinos rendszerépítővel esett meg.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egy év használat után olvadt meg egy GeForce RTX 4090-es videokártya 12VHPWR tápcsatlakozója

A megolvadó tápcsatlakozók sokszor eléggé meleg helyzetet teremtettek a felhasználók számára, többnyire a GeForce RTX 4090-es modellek esetében, az elmúlt időszakban valahogy megfogyatkozott az efféle beszámolók mennyisége, néhány esetről azért így is érkezett hír, de messze nem olyan tömeges mértékben, mint tavaly, illetve az idei év elején. A 12VHPWR tápcsatlakozóval kapcsolatos problémákra az Nvidia egy szélesebb körű vizsgálattal reagált, amelynek végső konklúziója tavaly novemberben az volt, hogy az esetek döntő többségében egyszerű felhasználói hiba állt a háttérben, vagyis nem illesztették bele megfelelően a tápcsatlakozót az aljzatba. A megállapítás nagy felhördülést váltott ki, ugyanis számos olyan felhasználó is érintett volt a probléma kapcsán, akik sok tapasztalattal rendelkeznek, többször is ellenőrizték a tápcsatlakozó állapotát, mégis belefutottak a megolvadással járó hibajelenségbe.

A napokban egy viszonylag hosszú csendes időszakot követően megint felbukkant egy megolvadt 12VHPWR tápcsatlakozótól szóló panasz, ami ezúttal is egy GeForce RTX 4090-es videokártyával kapcsolatos – ez a modell jelenleg a gamer videokártyák piacának leggyorsabb tagja. A felhasználó nagyjából egy évig használta probléma nélkül a szóban forgó videokártyát, majd szomorúan tapasztalta, megolvadt a tápcsatlakozó, ami miatt a fotók alapján a 12VHPWR aljzat is sérült, vagyis mindkettőt cserélni kell. A PCM subreddit virtuális hasábjain keresztül jelentkező Byogore természetesen csalódott az eset kapcsán, hiszen a 2022. október 13-án vásárolt videokártyát 2023. október 11-ig problémamentesen használhatta. Elmondása szerint eddig soha sem ment tönkre a kezei alatt videokártya, a GeForce RTX 4090-ben ezért is csalódott, hiszen egy viszonylag hosszú problémamentes időszak után olvadt meg a tápcsatlakozó.

Anno, amikor az Nvidia végső konklúziója napvilágot látott, a  cég illetékesei ígéretet tettek rá, hogy biztonságosabbá teszik a tápcsatlakozót. Az „újratervezésre” eléggé sokat kellett várni, míg nem a PCI-SIG szakemberei néhány hónappal ezelőtt bejelentették az új 12VHPWR tápcsatlakozót, ami immár 12V-2x6 néven érhető el. Ennél a dizájnnál a négy darab érintkezőt, amelyek a tápigény kommunikációját segítik, hátrébb tették a foglalatban, így mindenképpen muszáj teljesen a helyére tolni a csatlakozót, különben nem kap teljes tápellátást a videokártya. Az új tápcsatlakozót el is kezdték használni a GeForce RTX 4090-es, illetve a GeForce RTX 4070-es modelleken, azóta pedig a GeForce RTX 4080-asok is megkaphatták, a GeForce RTX 4070 Ti modellekkel együtt.

A régi tápcsatlakozóval több videokártya is forgalomba került, így nincs kizárva, hogy hallunk még megolvadt 12VHPWR tápcsatlakozókról. A hibás termékeket remélhetőleg cserélni fogják a jótállási idő keretén belül, az ugyanis többnyire három-négy év, néhány kivételtől eltekintve, így ha később jelentkezik a megolvadással kapcsolatos probléma, arra is lehet megoldás. A jelek szerint a 12VHPWR tápcsatlakozók megolvadása még sokáig téma lesz, ugyanakkor jó hír, hogy az újratervezett verzióval, a 12V-2x6 tápcsatlakozóval kapcsolatban még nem érkezett megolvadással kapcsolatos beszámoló.

Lehet, nem csak pusztán felhasználói hiba okozta a megolvadásokat? Az AMD egyik szakembere korábban erre utalt, ahogy azt ebben a hírben említettük. Szerinte nem kéne a felhasználókra hárítani a felelősséget, hanem vállalni kéne a hibáért a felelősséget, ahogy anno ők tették a párakamra problémájával kapcsolatban. Itt persze annyival bonyolultabb a helyzet a párakamrához képest, hogy egyéb iparági szereplők is részt vettek a 12VHPWR tápcsatlakozó tervezésében, illetve egyéb partnerek is gyártják és forgalmazzák azt, így a hiba is többeket érinthetne. Persze az is tény, hogy a korábban értékesített 12VHPWR tápcsatlakozós videokártyák esetében csak elenyésző mennyiséget érintett eddig a hiba, és reméljük, ez így is marad. Súlyosabb tervezési hiba esetén az érintett videokártyák száma is nagyságrendekkel nagyobb lenne.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére