Egészen sok újítással jelent meg az Android 12 harmadik bétája

Egy újabb nagy lépést tett a rendszer a megjelenés irányába, és még utoljára bőven megszórta a Google fejlesztésekkel.

Egészen sok újítással jelent meg az Android 12 harmadik bétája

Az Android 12 a Google eredetileg kitűzött menetrendje szerint fejlődik, és ennek megfelelően most megjelen a harmadik béta kiadása. Szerencsére egészen sok újításról áll módunkban beszámolni. Összességében az Android 12 idén igen jelentős fejlődést fog tenni, bár azt is meg kell jegyezni, hogy olyan fejlesztésekből is bőven van, amiket a partnerek egyébként már korábban megvalósítottak.

Friss fejlesztése például az Android 12 béta 3-nak, hogy megjelent benne a görgethető képernyőmentés készítésére szolgáló opció. Ez a legtöbb grafikus felületnél már adott, de ettől kezdve a rendszer alapból is biztosít majd erre módot. Így egészen sok tartalmat is lehet majd egyben rögzíteni a mobilok képernyőjéről. Ezt könnyedén a „Capture more” gombbal lehet majd elérni egy felvétel létrehozás során.

Galéria megnyitása

Megjelent az új AppSearch API, ami egy olyan keresőmotor, mely képes lesz különböző információkat felkutatni az okostelefonon belül. Tehát egy belső kereső ez, ami lehetőséget kap arra, hogy a strukturált adatok indexelve legyenek. Ezt a fejlesztők használhatják majd, és kétféle módban fog működni. Egyrészt képes lesz lokálisan indexelni a programoknál, és központilag is indexelhet az Android 12 rendszerében az adott program adataihoz kapcsolódva. Több nyelvű támogatással, relevancia figyeléssel és nagy hatékonysággal szolgál majd ez.

Intelligens képernyőfogatás is megjelent itt, ami képes lesz azt is figyelembe venni az orientáció változtatása előtt, hogy az arca miként van az embernek az előlapi kamera előtt. Ezáltal nagyon sok nem kívánatos elforgatástól tudja megkímélni az Android 12 a felhasználókat. Itt kiemelte a Google, hogy a rendszer nem fog képeket tárolni, ezt abszolút biztonságosan fogja megoldani. A képernyő forgatása egyébként gyorsabban is megy majd, mint korábban, és jobb lesz az animációja.

Galéria megnyitása

Saját Game Mode API-t is felvonultat már az Android 12, ami arra nyújt majd lehetőséget, hogy a fejlesztők a saját készülékeiken a játékos módokat nagyobb szabadsággal és valóban hatékonyan alakíthassák ki. Lehet majd a maximális teljesítményre vagy éppen a hosszabb üzemidőre hangolni a játékos profilokat. Ezen felül egyéb újítással is készül majd a játékosok számára.

Csiszolt a Google annak az újításnak is a működésén, ami visszajelzést fog adni arról, amikor egy alkalmazás hozzáfér a kamerához vagy a mikrofonhoz. És ennek a funkciónak fontos szerepel lesz majd a vállalati eszközökön, ahol akár korlátozni is lehet majd ebből a szempontból a szoftvereket.

Galéria megnyitása

A grafikus felület még letisztultabb lett, például már nincsenek színes ikonok sem, hanem az egyszerűség uralkodik. A dinamikus témák, amik az Android 12-től nyernek teret, már az eddiginél nagyobb mértékben lesznek testreszabhatók. Így az sem jelent majd gondot, ha egy dinamikus téma a gyári állapotában nem jön be az embernek, mert tudja majd azt módosítani. Az ikonok is változtathatóak innentől a témáknál.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy a böngészőből már a feladatkezelőben is ki lehet majd másolni a hivatkozást. Nem kell visszanyitni hozzá az applikációt. Viszont azt nem tudjuk, hogy ez minden böngészővel működik-e majd, vagy csak a Chrome fogja tudni. A digitális asszisztens elérése egyszerűbb lett az Android 12-től, és most bevezette azt a Google, hogy az erre alkalmas gesztus le lehessen kapcsolni. És a gyorsbeállítások panelen lehet majd látni az ajánlott médialejátszást, ami a korábban leállított tartalmakat fogja felkínálni.

Galéria megnyitása

Ahogy arra számítani lehetett korábban megjelent információk alapján, az „At a Glance” területe az Android 12-nek át lett keresztelve „Live Space” névre. Ennek a funkcionalitása is bővülni fog, korábban már foglalkoztunk ezzel külön is. Továbbá a tárhely menedzselésére szolgáló felület esetében az Android már jelezni fogja a szemetest is. Technikailag az Android esetében nem lesz külön mappa a törölt fájlok átmeneti tárolására, de így lehet majd követni, hogy mekkora helyet foglalnak azok a dolgok, amik törölve lettek, de még nem semmisültek meg végleg.

Galéria megnyitása

Ezeken felül még több kisebb módosítást is észre lehet majd venni. A Wi-Fi kapcsoló, ami az egyszerűbb kezelhetőség biztosítása mellett csak bonyolultabban elérhető lett az új Internet panel miatt, végre kicsit átgondoltabb helyre került.

Galéria megnyitása

A kép a képben, valamint a buborékok funkciók esetében pedig amikor be akarja zárni az ember az elemet, akkor már egy sokkal nagyobb részre lehet majd ezeket lehúzni a képernyő alján. Ezáltal a bezárás leegyszerűsödik. És lehetne még sorolni az apró csiszolásokat, amikre a felhasználói visszajelzések alapján kerített sort a Google, szerencsére ezeket is figyelembe veszi a fejlesztés során.

Galéria megnyitása
Az egykezes módon is finomított a vállalat

Az Android 12 még egy béta kiadást fog kapni, de az már a platform stabilitásra lesz kihegyezve, ami azt jelenti, hogy ott a hibáknak a javításra lesz majd, ami elsődleges szerepet fog kapni. Szóval nem érdemes már túl sok újdonságra számítani. Ha minden jól megy, akkor augusztus végén vagy szeptember elején debütálhat majd a végleges kiadása az Android új generációjának.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap