Egészen korai fázisában kimutatható lehet az Alzheimer-kór

Az egerek egymás vizeletmintáiból is képesek megállapítani a betegséghez köthető génvariánsok jelenlétét, ami az emberekben is reményt adhat a korai diagnózisra.

Egészen korai fázisában kimutatható lehet az Alzheimer-kór

A szakértők régóta próbálnak olyan biomarkereket találni, amelynek jelenléte az előtt jelzi az Alzheimer-kór kialakulását, hogy a jellegzetes idegrendszeri tünetek jelentkeznének. Ez a cél úgy tűnik, hogy egy jelentős lépéssel közelebb került, egy amerikai kutatócsoport ugyanis igazolta, hogy az egerek képesek társaikon az Alzheimer génjeinek jelenlétét érzékelni, pusztán azok vizeletének megszagolása révén.

Az említett egerek persze nem a hétköznapi, szabadon rohangászó fajtába tartoznak. A beteg rágcsálók génjeit úgy módosították, hogy bennük a normálisnál erősebben fejeződjön ki azon három DNS-szakasz, amelyekről tudjuk, hogy az emberen kulcsszerepet játszanak a betegség kialakulásában. A kutatók ezt követően vizeletmintákat gyűjtöttek be az állatoktól, illetve ezek egészséges rokonaitól is, amelyek nem hordozták az Alzheimer kialakulásához köthető génvariánsokat.

A mintákat aztán rendkívül erős szaglóérzékkel rendelkező „szenzoregerekkel” elemeztették, mivel arra voltak kíváncsiak, hogy pusztán a vizelet illata alapján megállapítható-e bármiféle különbség az Alzheimeres géneket hordozó, és az ezekkel nem bíró rágcsálók között. A kísérletek tanúsága szerint a szenzoregerek az esetek 84 százalékában hosszabb ideig szaglászták a betegséghez köthető génvariánsokat hordozó egerek mintáit, mint az egészséges állatokét.

A kutatók ezt követően vegyi elemzésnek is alávetették a mintákat, és úgy találták, hogy valóban van egy összetevő, amelyik a beteg egerek vizeletében megvan, az egészségesekéből azonban hiányzik. Az oktenol nevű szekunder alkoholról van szó, amely normális esetben az emberi izzadság, és az általunk kilélegzett levegő egyik alkotóeleme, és korábbi kutatások alapján a vérszívó rovarok egyik kedvelt illatanyaga.

Ahhoz, hogy kiderüljön, az oktenol az Alzheimer-kór korai szűrésére alkalmas jelzőanyag-e, további vizsgálatokra lesz szükség, ezúttal emberi pácienseken. Ha bennük is létezik egy olyan molekula, amely révén lehetséges könnyen és gyorsan diagnosztizálni a betegséget, ezt nagyon fontos lenne mielőbb azonosítani, hiszen a degeneratív kórt jelenleg csak a betegség lefolyásának lassításával lehet féken tartani. Ez pedig annál hatékonyabban működik, minél korábban elkezdődik a kezelés.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward