Eddigi legnehezebb kilövését teljesítette a SpaceX

A cég nagy teherbírású rakétája, a Falcon Heavy harmadik útján 24 műholdat vitt fel az űrbe.

Eddigi legnehezebb kilövését teljesítette a SpaceX

A közép-európai idő szerint ma reggel 8:30-kor elstartolt STP–2 küldetés kulcsfontosságúnak ígérkezett a SpaceX és az új rakéta jövője szempontjából, hiszen az Egyesült Államok Légiereje volt a fő megbízó. A sikeres kilövéssel Elon Musk cége megerősítheti pozícióját a fegyveres erőknél, és a következő évtizedre állandó, jól fizető ügyfelet biztosíthat magának a védelmi minisztérium személyében.

A Falcon Heavy tesztelése érdekében a mostani kilövés során a rakéta összesen 24 műholdat vitt magával, amelyeket a NASA, a Légierő, a NOAA és több egyetem fejlesztett. Az űreszközök, amelyek különféle új technológiák, többek közt egy újfajta atomóra és különleges meghajtórendszerek tesztelésére szolgálnak, három különböző pályára irányultak, így a rakétának négyszer kellett újra beindítania hajtóművét odafent, hogy minden teher a megfelelő pozícióba jusson. A kilövéstől számítva így összesen három és fél órába telt, mire az utolsó műholdat is pályára állította a rendszer.

A kilövés messze a legbonyolultabb volt nemcsak a Falcon Heavy, de általában a SpaceX eddigi startjai közül is, ami egyáltalán nem véletlen. Elon Musk cége egyike annak a négy vállalatnak, amelyek a Légierő elsődleges űrszállítói címére pályáznak. A USAF ebből végül két céget tervez kiválasztani, amelyek kizárólagos jogot szereznek az amerikai védelmi minisztérium műholdjainak űrbe juttatására 2020–2024 között, illetve 2027-ig biztosan további megbízásokkal is számolhatnak.

A SpaceX jó esélyekkel szállt versenybe a nagyértékű szerződésekért, hiszen partnerei közül jelenleg az egyetlen, amelynek már működőképes az erre a célra szánt hordozórakétája. Míg a Blue Origin, a Northrop Grumman és a United Launch Alliance egyelőre csak fejlesztik új járművüket, a Falcon Heavy már készen van, így elsőként mutathatta meg, mennyire képes megfelelni a Légierő által támasztott kihívásoknak

Galéria megnyitása

A mostani kilövés során ráadásul „újrahasznosíthatóságát” is demonstrálhatta a SpaceX a Légierő felé: míg a cég eddig elsősorban csak kereskedelmi repülései során használt fel az űrt már megjárt rakétákat, és csak egyetlen kisebb katonai műholdat reptetett egy korábban már használt Falcon–9 rakétával, a most kilőtt Falcon Heavy első fokozatának két külső rakétája áprilisban már repült. A Falcon Heavy előző küldetésén ezek segítették az űrbe az Arabsat–6A műholdat, mielőtt Floridában landoltak volna.

Ami a mai küldetést illeti, a három Falcon–9-es első fokozatból álló indítófokozat két szélső tagját most is sikerült rendben lehozni a szárazföldre, a középső rész azonban úgy tűnik, hogy az óceáni landolás során megsemmisült. Az első fokozat középső részét még egyszer sem sikerült épségben visszaszerezni: a Falcon Heavy első repülése során a rakéta nem találta el a drónhajót, áprilisban pedig a leszállás ugyan sikerült, de a rakéta a kikötőbe való visszaút során felborult a viharos szelek miatt, és az óceánba esett.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap