Eddigi legkisebb bolygóját találta meg a TESS

A NASA új exobolygóvadász űrtávcsöve három planétát fedezett fel az L 98–59 katalógusjelű rendszerben, és ezek egyike méretre a Mars és a Föld közé esik.

Eddigi legkisebb bolygóját találta meg a TESS

Az 98–59b ezzel a legkisebb planéta, amit az exobolygókat fedési módszerrel kereső űrteleszkóp felfedezett. Az égitest egy tömegében a Nap harmadát kitevő törpecsillag körül kering, mintegy 35 fényévre a Földtől. Az említett bolygón kívül két másik planétát is tartalmaz a rendszer, amelyek szintén meglehetősen aprók: míg a b jelű bolygó mérete 0,8-szorosa a Földének, a c és a d planéta 1,4-szer, illetve 1,6-szor nagyobb a Földnél.

A rendszer közepén található vörös törpe nagyon gyakori csillagtípus a Tejútrendszerben, a becslések szerint galaxisunk csillagainak háromnegyede ebbe a kategóriába esik. Ezek az égitestek legfeljebb feleannyit nyomnak, mint a Nap, felszíni hőmérsékletük pedig kevesebb mint 70 százaléka csillagunkénak. Vörös törpecsillag például a TRAPPIST–1 központi égitestje is, amely körül nem olyan régen hét Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a csillagászok.

Mivel nagyon elterjedt csillagtípusról van szó, a szakértőket kiemelten érdeklik a hasonló rendszerek, amelyek a jelek szerint sokkal-sokkal gyakoribbak a galaxisban, mint a Naprendszerhez hasonló konstrukciók. Ami a most felfedezett bolygórendszert illeti, annak legbelső és legkisebb planétája mindössze 2,25 földi nap alatt kerüli meg csillagát, így 22-szer annyi energiát kap, mint a Föld a Naptól. A középső bolygó pályaideje 3,7 nap, a külsőé pedig 7,5 nap, és ezek a 11-szeres, illetve 4-szeres energiamennyiséget kapnak a Földhöz képest.

Mindez azt jelenti, hogy a rendszer egyetlen ismert planétája sem esik az élhető zónába, vagyis a rendelkezésre álló információk alapján nem valószínű, hogy folyékony víz létezhetne a felszínükön, ami pedig az általunk ismert élet alapfeltétele. Ehelyett a bolygók mindegyike az úgynevezett Vénusz-zónában található, vagyis amennyiben formálódásuk nyomán ezeken a földihez hasonló légkör alakult ki, az valószínűleg fokozott és megállíthatatlan üvegházhatási folyamaton esett át, hasonlóan a Föld bolygószomszédjához.

Ami azért különösen érdekes, mert a szakértők a mai napig nem tudják a választ arra a kérdésre, hogy a Vénusz miért lakhatatlan és a Föld miért lakható. Ha távolról tekintenénk a Naprendszerre, azt látnánk, hogy van benne két csaknem egyforma planéta, amelyekről azonban mi pontosan tudjuk, hogy nagyon is különböznek, mondja Joshua Schlieder a mostani felfedezésről beszámoló tanulmány egyik szerzője. A Vénuszhoz és a Földhöz hasonló bolygók vizsgálata így segíthet megfejteni saját rendszerünk rejtélyeit is.

A TESS egyik fontos célja, hogy számba vegye a Naprendszerhez közeli apró, rövid periódusú kőzetbolygókat, amelyek légköri viszonyait később alapos tanulmányozásnak vetheti alá a James Webb űrtávcső. A már említett TRAPPIST–1 mellett az L 98–59 rendszere is ideális célpontnak tűnik egy ilyen vizsgálatra. Addig sem feltétlenül maradunk azonban információk nélkül ezekre a bolygókra vonatkozóan: a TESS 27 napos ciklusokban vizsgálja az égbolt egy-egy régióját, ezek a területek azonban átfedésben vannak egymással, így a most felfedezett rendszer több megfigyelési szakaszban is feltűnt, amelyek közül egyelőre nem mindegyiket elemezték. Így az sem kizárt, hogy a bolygórendszerről a következő hónapokban további újdonságok derülnek ki.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap