Shop menü

EDDIG TUDTA TARTANI A TESLA A NÖVEKEDÉSI ÜTEMTERVÉT, MEGJÖTTEK A FRISS ELADÁSI ADATOK

Az előzetes információk alapján a cég rekord mutatókkal zárta az évet, de azért azt a célt már nem tudta teljesíteni, amit a vállalat jelölt ki.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Eddig tudta tartani a Tesla a növekedési ütemtervét, megjöttek a friss eladási adatok

Évről évre 50 százalékos növekedést szeretett volna a Tesla összehozni, de 2022-ben ez egészen biztos, hogy nem jött neki össze. A hivatalos pénzügyi információk az elmúlt negyedévről természetesen még nem elérhetőek, de azt már bejelentette a cég, hogy mennyi autót tudott 2022 végéig leszállítani.

405 278 Tesla került átadásra 2022 negyedik negyedévében.

Továbbra is a Model 3 és a Model Y húzza az értékesítési adatokat, hiszen ezekből összesen 388 ezernél is több került leszállításra. A prémium Model S és Model X 17 147 példányban fogyott az ünnepi időszakban. A vállalat egy évvel ezelőtt azt ünnepelhette, hogy sikerült átlépni a 300 ezeres darabszámot. A legyártott Teslák darabszáma elérte a 439 701-et.

A Tesla 1 313 851 járművet tudott leszállítani 2022 egészében.

A vállalat előzetesen 1,4 millió környéki darabszámot remélt az elmúlt évre, de ettől végül elmaradt, és „csak” 40 százalék körüli növekedést tudott összehozni. Ami persze így is szép eredmény, és a vállalat részvényei az elmúlt hetekben most először jelentősebben erősödni kezdtek. Egyébként olyan hajmeresztő elemzői várakozások (tippek) is voltak korábban, hogy az 1,8 milliós darabszámot is elérheti idén a cég, de a mostani kilátások alapján ez a cél inkább 2023 végére lesz reális.

Galéria megnyitása

Bár annak fényében, hogy a cég nem tudta elérni az 50%-os növekedési célt, nem feltétlenül lehet örülni az eredménynek, de azzal nem számolt a cég, hogy többször meg fog akadni a termelése. Ugyanis a Tesla azt mondta korábban, hogy a tervet akkor tudja tartani, ha minden rendben folyik, és hozzátette, hogy ez azért több dologtól függ.

„Többéves távlatban a járműkiszállítások átlagos éves növekedését 50%-ra várjuk. A növekedés mértéke a berendezéseink kapacitásától, a gyárak üzemidejétől, a működési hatékonyságtól, valamint az ellátási lánc kapacitásától és stabilitásától függ.” – szerepelt a cég korábbi beszámolójában.

Galéria megnyitása

Az idei évben pedig egyáltalán nem ment minden rendben. A Tesla többször is problémákba futott, hol a COVID-19 járvány miatt, hol komponenshiány miatt, és a rossz gazdasági mutatók okán a vásárlói kedv úgy általánosságban is nagyot zuhant. A Tesla körül is növekedett a bizonytalanság, mivel sok negatív hír érkezett a márkával kapcsolatosan. De egyelőre még a gyártás és a szállítás jelenti a szűk keresztmetszetet.

Az utóbbi időben a szállítási nehézségek egyre jelentősebbek, ennek köszönhető az is, hogy a negyedik negyedévben viszonylag nagy lett a differencia a legyártott és a leszállított járművek számában. Szó nincs arról, hogy ne lenne sorban állás a Teslákért. Bár azt megjegyezhetjük, hogy a várakozási idő az elmúlt hónapokban már egészen látványosan csökkent, ami a vásárlók szempontjából mindenképpen egy jó hír.

Galéria megnyitása

A következő nagy mérföldkő, amit átléphet a Tesla, az 500 ezer legyártott autó lesz negyedéves szinten. De erre most még egészen biztos, hogy várni kell. A cég folyamatosan emeli a gyártási kapacitásait, és már dolgozik azon is, hogy újabb gyárakat állítson hadrendbe. Már egészen biztos például, hogy Mexikóban fog épülni a vállalat egyik következő üzeme.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére