E-ink és LCD panellel érkezik az Intel dupla kijelzős notesze

A jelek szerint az Intel 2015 óta fejlesztés alatt álló Tiger Rapids koncepciója ihlette mind a Lenovo, mind pedig az ASUS korábban bemutatott dupla kijelzős megoldását.

E-ink és LCD panellel érkezik az Intel dupla kijelzős notesze

Az elmúlt napok bejelentései alapján úgy tűnik, a dupla kijelzős noteszgépek iránt elég sok cég érdeklődik, hiszen a Lenovo után az ASUS is bemutatta saját megoldását a témában, de az Intel is készített egy dupla kijelzős különlegességet, ami rögtön két paneltechnológiát is ötvöz.

Galéria megnyitása

A Tiger Rapids névre keresztelt koncepció PC első ránézésre úgy néz ki, mint egy kisebb notesz: a két kijelzőt speciális zsanér köti össze, ami olyan spirálra hasonlít, ami a noteszek lapjait fogja össze. A hasonlóság persze nem is lehet véletlen, hiszen a két darab 7,9 hüvelykes kijelző közül a bal oldali egy normál, LCD alapú Full HD érintőkijelző, míg a másik már egy E-Ink panel, ami egyebek mellett az e-könyv olvasókból lehet ismerős, így a koncepció PC valamelyest hasonlít egy jegyzetfüzetre. Az E-Ink kijelző szélén egy apró fület is kialakítottak, ami a mellékelt érintőceruzát fogadja, így a jegyzetelés vagy a rajzolás végeztével nem kell attól tartani, hogy elhagyjuk a ceruzát – ha a helyére tesszük. Maga a zsanér egyébként 360 fokos kijelző mogzatást tesz lehetővé, így a Tiger Rapids akár táblaként is helytállhat. Az LCD kijelző kávájára még webkamera is került, ahogy az a fotókon is látszik.

Galéria megnyitása

Az ötletes kis mobileszköz fedélzetén egy Kaby Lake-Y sorozatú ultra-alacsony feszültségű processzor teljesít szolgálatot, amely 4,5 watt körüli TDP kerettel gazdálkodhat. A szerkezet kapott még némi rendszermemóriát, illetve némi NAND Flash alapú tárhelyet is, de hogy pontosan mennyit, azt egyelőre nem részletezték – mivel koncepcióról van szó, ez nem is túl lényeges, hiszen a kész termék érkezéséig még sok minden változhat. A 12 wattórás akkumulátor töltéséről, valamint a külső eszközök csatlakoztatásáról egy USB-C port gondoskodik. Az akkumulátor egyes források szerint 7-8, mások szerint viszont akár 13-15 órát is kibír egyetlen töltéssel – valószínűleg attól függően, milyen feladatokkal terheljük a rendszert. A WiFi vezérlővel is ellátott koncepció notesz kinyitott állapotban 4,85 milliméter vastag, azaz vékonyabb, mint egy iPhone 8.

Galéria megnyitása

Az E-Ink alapú kijelző a bemutató szerint ugyancsak rendelkezik érintő támogatással, így „notebook” üzemmód esetén virtuális billentyűzet is megjelenhet rajta. A két kijelzőt igény szerint egyszerre is használhatjuk a különböző tartalmak megjelenítésére, így elég nagy hasznos képtér nyerhető.

Galéria megnyitása
Az Intel szakemberei 2015 óta dolgoznak a különleges koncepción, ami csak egy tanulmány, azaz kereskedelmi forgalomba szánt termék nem készül belőle. Funkcióját azonban a jelek szerint így is betöltötte, ugyanis a partnerek, vagyis az ASUS és a Lenovo által bemutatott dupla kijelzős noteszgépek a Tiger Rapids koncepcióból merítettek ihletet, igaz, E-Ink helyett az LCD érintőkijelzőre szavaztak mindkét panel esetében.

Az Engadget munkatársai arra is lehetőséget kaptak, hogy kipróbálják a különleges koncepciót. A tesztről készített videót az alábbiakban lehet megtekinteni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward