Dokumentumfilm és könyv készül a videójátékok hangjairól és zenéiről

A BEEP című film és könyv a 70-es évektől napjainkig követi nyomon a videójátékok hangzásvilágának fejlődését, érdekes interjúkkal és történetekkel színesítve.

Dokumentumfilm és könyv készül a videójátékok hangjairól és zenéiről

Az Ethonal Inc. BEEP: A History of Game Sound címmel olyan dokumentumfilmet készít, amely kultúrtörténeti utazásra hív minket a videójátékok zenéinek és hangjainak világába. A film, és a vele párhuzamosan készülő érdekes interjúkkal teli könyv a 70-es évek klasszikus árkád játékainak minimalista csipogásától egészen napjaink nagyzenekarral előadott remekműveiig követi nyomon a játékok hangzásvilágának fejlődését.

A BEEP-et egy olyan nemzetközi csapat készíti, melynek tagjai között zenészek, akadémikusok és újságírók is vannak, élükön Karen Collins áll, a kanadai Interactive Audio at the Games Institute kutatási részlegének elnöke. Collinst már a Pong megjelenésekor lenyűgözték a játékok hangjai, és ez a szenvedélye ma sem hagyott alább, ezért szeretné megosztani másokkal is azt a csodálatos történetet, amely az elmúlt 40 év során bekövetkezett fejlődésről szól. A film bemutatja, milyen sok munkával jár a játékok hangjainak elkészítése, és általa megismerkedhetünk a hangok és zenék mögött álló emberekkel is.

Karen Collins

A dokumentumfilm elkészítésében olyan specialisták is részt vesznek, mint Leonard Paul zeneszerző, chiptune-specialista (Retro City Rampage, The Corporation), DB Cooper narrátor (BioShock 2, Firefall). Az utómunkákat a Savalas audio csapat (Halo 4, Dead Island 2) végzi Rory O’Neill vezetésével (Stargate: Atlantis, Smallville, Club Penguin).

A BEEP amellett hogy szórakoztató módon enged betekintést egy érdekes világba, egy igen alapos archiváló munka kezdetét is jelenti, melynek célja, hogy a dalok, zenék és hangok mögötti sztorik ne merüljenek feledésbe.

"Különleges lehetőség áll előttünk, hiszen a videójátékokon dolgozó emberek közül majdnem mindenki él még" - mondta Collins. "Nem mehetünk vissza interjút készíteni Beethovennel, Max Steinerrel vagy Carl Stallingal, de itt és most dokumentálhatjuk a játékok zenéinek és hangjainak történetét. Ez az anyag elérhető lesz majd a jövő generációk számára, akiknek bizonyára lesznek kérdéseik."

"Csapatunkban van egy könyvtáros, akinek mesterfokozata van populáris zenéből, ő fog segíteni abban, hogy a munka eredménye a lehető legjobb módon legyen elérhető. Ez a projekt örökségünk megvédéséről is szól, arról, hogy rögzítsünk mindent, mielőtt még túl késő lenne."

A BEEP-hez jelenleg Kickstarteren keresnek támogatókat. Ott, és a film hivatalos oldalán még több információt találhattok.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward