Divattippek kémeknek és paranoiásoknak

Arcfelismerő programokat hatástalanítani képes szemüveg, lopakodást megkönnyítő ruhadarabok, mobilárnyékoló tok...

Divattippek kémeknek és paranoiásoknak

Titkos ügynököknek, bűnözőknek és üldözési mániásoknak szól e heti divatajánlónk, amelyben egy arcfelismerő programokat hatástalanítani képes szemüveget és különféle lopakodást megkönnyítő ruhadarabokat mutatunk be.

Ecsizen Iszao japán mérnök alkotása az a szemüveg, amelynek segítségével elbújhatunk különféle arcfelismerő szoftverek elől, akár közösségi oldalakon (ilyenkor persze a szemüvegben kell fényképezkedni), akár különféle biztonsági kamerák felvételein szeretnénk névtelenek maradni.

A szemüveg viselése során infravöröshöz közeli fényforrások kerülnek az arc bizonyos, a felismerő programok által kiindulási pontként használt részei fölé. Ezeket a fényeket szabad szemmel nem látni, de a kamera vagy a fényképezőgép felvételén feltűnnek, és így gátolják a szoftverek sikeres működését. A fények energiaellátásáról egy zsebben hordható akkumulátor gondoskodik. A szemüveg prototípusának megalkotója elmondta, hogy a termék iránt már több japán cég is érdeklődését fejezte ki, így rövidesen piacra kerülhetnek az első darabok, amelyek állítólag nem is lesznek túl drágák.

Nem csak Japánban dolgoznak azonban a korszerű álcázás minél hatékonyabb megvalósítási módjain: Londonban nemrég nyílt meg egy kiállítás, amelyen két new yorki divattervező, Adam Harvey és Johanna Bloomfield legújabb, lopakodásra is kiváló alkotásait tekintheti meg a nagyközönség. A ruhadarabok közt találunk például egy antidrón kapucnis pulóvert és egy sálat, amelyek fémmel átszőtt anyaguknak köszönhetően elrejtik viselőjüket a hőkamerák szeme elől, egy olyan inget, amelynek mellkasi része visszaveri egy röntgensugarakat, illetve hasznos kiegészítőként az OFF Pocket nevű tokot is, amely tökéletesen leárnyékolja, és így lenyomozhatatlanná teszi mobilunkat.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward