DisplayPort: növekvő népszerűség, érkező újítások

Idén jóval több termék kapott tanúsítványt, mint tavaly, aminek természetesen örülnek a Video Electronics Standards Association illetékesei.

DisplayPort: növekvő népszerűség, érkező újítások

A VESA a jelek szerint elégedett a DisplayPort szabvány idei teljesítményével, ugyanis 2013-ban 63%-kal több DisplayPort csatlakozóval ellátott konfiguráció, illetve eszköz kapott tanúsítványt, mint 2012-ben. Az előrelépés meglehetősen látványos.

Egyre több DisplayPort csatlakozóval ellátott termék kerül forgalomba

A DisplayPort csatlakozóval ellátott termékek között alaplapok, monitorok, videokártyák és noteszgépek egyaránt találhatóak, de a DisplayPort kábelek és az átalakítók is szerepelnek az összesítésben. Idén DisplayPort tanúsítvánnyal ellátott 4K-s UHD televíziók, illetve 4K-s számítógépes monitorok is forgalomba kerültek, igaz, ezeket egyelőre meglehetősen borsos áron mérik.

Azok a termékek, amelyek teljesítik a VESA szigorú megfelelőségi tesztjét, megkapják a fekete-narancssárga színben pompázó DisplayPort logót, illetve a megfelelőségről szóló tanúsítványt is.

A VESA szerint több, mint 200 technológiai cég alkalmazza a DisplayPort szabvány köré épülő csatlakozókat. A szövetség szerint a technológia előnye a nagy adatátviteli sávszélességben és a kompatibilitásban rejlik: DisplayPorton keresztül számítógépek és egyéb termékek kapcsolhatóak össze a monitorokkal, illetve a televíziókkal, méghozzá úgy, hogy megmarad a VGA, HDMI és DVI szabványokkal való kompatibilitás is. A VESA azt is kiemeli, hogy jelenleg a DisplayPort az egyetlen olyan szabvány, amely lehetővé teszi a 4K-s UHD televíziók és megjelenítők esetében a deep color mód 60 képkocka/másodperces képfrissítési ráta mellett történő használatát.

Újítások várhatóak

A jövőbiztosnak és visszafelé tökéletesen kompatibilisnek kikiáltott DisplayPort szabvány fejlődése az elkövetkező időszakban sem áll meg. Érkezik a DisplayID 1.3-as szabvány, amely innovatív kijelző szolgáltatásokat kínál és 4K-nál magasabb felbontás használatát is lehetővé teszi, de emellett a micro-DisplayPort csatlakozó megjelenésére is számíthatunk, ami az okostelefonok és az ultravékony noteszgépek piacát veszi célba.

A VESA a következő év januárjában megrendezésre kerülő CES 2014 alkalmával több új, DisplayPort tanúsítvánnyal ellátott termék bemutatására készül, de emellett a legfrissebb újításokról is érkeznek majd információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward