Dezertőr delfinek

Dezertőr delfinek

Ha valaki a közeljövőben a Fekete-tengerben tervez úszkálni, jobb ha óvatos, mert a Ria Novosztyi jelentése szerint egy kiképzési gyakorlat közben öt ukrán harci delfin szökött meg a szevasztopoli kikötőből. A dezertőrök közül kettő azóta visszatért, a másik háromnak azonban eddig nem akadtak nyomára. A szakértők szerint az állatok valószínűleg azért szöktek meg, hogy párt keressenek maguknak.

Az ukrán védelmi minisztérium cáfolta, hogy ilyesmi történt volna, és a delfinek katonai felhasználását célzó program létezését sem hajlandóak megerősíteni, annak ellenére sem, hogy az ukrán médiában gyakorta tűnnek fel különféle harcászati eszközökkel felszerelt delfinek képei. A delfinek katonai kiképzése 1973-ban kezdődött meg Szevasztopolban, és egy egykori szovjet haditengerésztiszt elmondása szerint már akkoriban is többször előfordult, hogy az állatok gyakorlatozás közben elcsavarogtak. Ennek hátterében rendszerint az állt, hogy a közelben nőstények jelenlétét észlelték, és általában egy héten belül visszatértek a bázisra.

A szovjet harci delfineket eredetileg katonai felszerelések megtalálására, ellenséges búvárok megtámadására és hajók felrobbantására képezték ki. (Hasonló programmal egyébként az Egyesült Államok is rendelkezik.) A Szovjetunió felbomlását követően a delfinkiképző részleg és annak „specialistái” az ukrán haditengerészet kezébe kerültek, ahol különféle civil feladatok ellátására, illetve sérült gyerekek terápiás kezelése során használták őket.

Tavaly egy katonai forrás kiszivárogtatta, hogy az ukránok újra belevágnak a delfinek harcászati kiképzésébe. Az állatokat állítólag aknakeresésre és ellenséges búvárok megtámadására készítik fel, és ez utóbbi célból speciális késeket vagy lőfegyvereket erősítenek a delfinek fejére.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward