Dell XPS M1330: Hol a hiba?

Ismét egy XPS járt kezeink között és a további alanyok számára nagyon magasra tette a mércét. Nem szívesen adtuk vissza.

Dell XPS M1330: Hol a hiba?

Dell XPS M1330 - Bevezető és specifikációk

Jelen sorok írója nagy bajban van. Hogy miért? Itt ez a közel 350 ezer forintos könnyen hordozható Dell XPS, amely paramétereiben teljesen átlagos, mégis képtelenség róla bármilyen negatív dolgot írni, hacsak az árát nem vesszük ide. Unalmas, mondhatni sztároló négy oldal következik, Dell rajongók ki ne hagyják.

Processzor: Intel Core 2 Duo Mobile T7100 (1800 MHz, 800 MHz FSB, 2 MB L2 cache, 65 nm, EM64T)

Memória: 2x512 MB Samsung DDR2-667 SO-DIMM (CL5-5-5-15)

Chipkészlet: Intel GM965

Videokártya: Intel Graphics Media Accelerator 3000 (8-320 MB megosztott memória, DirectX 9.0c)

Hangkártya: SigmaTel STAC9228 HD Audio

Merevlemez: Samsung HM121HI (120 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, ATA-100)

Kijelző: 13,3” Glare-Type 1280x800

Optikai Meghajtó: Matshita UJ-857G (SuperMulti, 2 MB, ATA-100)

Hálózati vezérlő (LAN): BroadCom NetLink Fast Ethernet 100 Mbit/s

Hálózati vezérlő (WLAN): Dell Wireless 1390 WLAN Mini Card

Modem: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 4400 mAh

Operációs rendszer: Windows Vista Business

Sok-sok ismeretlen hardver, gyakorlatilag a merevlemez, a hangkártya, az optikai meghajtó és a vezeték nélküli hálózati kártya sem szerepelt eddig sehol máshol, mindegyiket alaposan próbára tettük. A chipset nem támogatja a kétcsatornás memóriavezérlést, ennek ellenére 2x512 MB memóriát pakoltak a noteszbe, ezzel is megnehezítve a későbbi bővítést (na, csak találtam egy negatívumot, yess). Az operációs rendszer ahogy az lenni szokott Windows Vista, annak is a cégeknek szánt Business változata. Az előtelepített gépen megtaláljuk még a Roxio DVD-író szoftverének teljes verzióját is, vírusirtót ezúttal nem kapunk.

A kis XPS egy elég nagy dobozban érkezett, legalábbis ami a vastagságát illeti. Ennek megfelelően csurig pakolták minden földi jóval, egyedül az egér maradt ki a repertoárból. Kapunk két táskát is (egyiket csomagolva, másikban a notebook pihen), kábeleket és rengeteg lemezt. Grátiszként megfejelték a csomagot egy antisztatikus törlőkendővel, ha netalán beporosodna az M1330 kijelzője, legyen mivel tisztogatni.

Dell XPS M1330 - Hardver

Nagy nehezen megszabadítottuk a gépet mindenféle zavaró tényezőtől (mint pl. táska), így a bekapcsoló gombra tapadván életre is kelt a masina, gyakorlatilag némán. A hőcsövek működését jobban hallottuk, mint a ventilátorét, ami egyébként van ám a gépben, csak marha nehezen kapcsol be, akkor is csak alacsony fordulatszámon. Zajszint terén tehát parádézott az XPS, a legbrutálisabb tesztsorozat közben is alig volt hangja, miközben nem főtt meg egyik alkatrész sem. Ennél a pontnál kölcsönös szimpátia lépett fel tesztelő és tesztalany között:)

A processzort már jól ismerhetjük, az asztali Core 2 Duo E4300 mobil változatával van dolgunk, sebessége bőven elég a mindennapokban használt alkalmazásokhoz. Hőmérséklete 45 és 75 fok között változik terheléstől függően, ezek átlagosan jó értéknek számítanak egy ekkora gépnél. Cinebench-ben 550 pontot, PCMark05-ben 4541 pontot sikerült elérnie.

A merevlemez újdonság volt számunkra, hiszen idáig nem találkozhattunk vele egyik noteszgépnél sem. Sebessége remek volt, ráadásul processzor terhelése is átlag alatti. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy hangja gyakorlatilag nincs (de ezt a paramétert a BIOS-ban még tovább finomíthatjuk), akkor megint ott vagyunk, mint a zajszintnél, hogy muszáj leborulni a tervezők keze előtt. PCMark05-ben ennek ellenére nem villantotta meg tudását, egy átlagosnak mondható 3616 pontos eredményt sikerült elérnie.

Beszipkázós DVD-íróval is eleddig egyszer találkoztunk, de azt sem a Matshita prezentálta. Az XPS meghajtója viszonylag hangos, ellenben rezonanciától mentes, olvasási képességével nem volt bajunk a tesztidőszak alatt.

Dell XPS M1330 - Ergonómia és bővíthetőségek

Futólag ejtsünk pár szót a BIOS-ról. A kistesó gyakorlatilag megkapta a nemrég tesztelt nagytesó (M2010) BIOS-át, mindent agyonkonfigurálhatunk benne, tuning opciókat viszont ne keressünk.

A kijelzővel meg voltunk elégedve, pont elég kontrasztos ahhoz, hogy még ne bántsa az ember szemét, de sötétebb helyeken érdemes még ebből is letekerni egy fokot. A nagyobbik testvértől eltérően az M1330 TN panelt kapott, vertikális látószögei ennek megfelelően gyengék, ellenben oldalról meglepően jól teljesített.

A billentyűzet is remekelt, amolyan átmenet a puha és az üsd-vágd között, nekünk tetszett. A bal alsó sarokban a Ctrl-t találjuk, a funkciógomb tőle jobbra kapott helyet, de ami a legfontosabb, hogy mindegyik billentyű teljes szélességű a klaviatúrán (reméljük egy MSI tervezőmérnök is olvassa a cikket). Egyetlen problémánk volt, ami inkább kényelmetlenségnek nevezhető, a legalsó iránybillentyűk eléggé kotyogósak voltak és nyomáspontjuk is eltért a többitől. Hosszú távon hozzászokik az ember, rövid távon zavaró lehet. Az ujjlenyomatolvasó viszont kiváló helyen van, a tesztelés során soha nem akadtunk bele (és nem is nagyon használtuk).

A gyorsgombok döntő többsége érintésre működik, ilyenek például a hangerőt és a médialejátszót szabályzó gombok, de az elfogyasztott DVD-t is érintésre tudjuk előkeríteni a gépből. Minden gombnyomást egy diszkrét kék villanás követ.

A touchpad remekül használható, függőleges és vízszintes görgetősáv is helyet kapott rajta, ennek ellenére nem sűrűn nyomtunk félre, a két egérgomb nyomáspontja mély és puha, pontosan olyan, mint amilyen a nagyobbik XPS-en, csak itt szürkében pompázik.

A kártyaolvasó és a hangki- és bemenetek elöl kaptak helyet, utazás közben ezek jól jöhetnek (és jó helyen is vannak), mindkét oldalon találunk 1-1 USB-t, amiből igazán lehetett volna még egy. A kínálatot a Bluetooth és a FireWire teszi teljessé, az infravörös port ezúttal kimaradt. A videojelek másodlagos kijelzők felé való továbbítását HDMI vagy D-Sub kimeneten keresztül végezhetjük el. A vezeték nélküli eszközöket (Bluetooth és WLAN) kapcsolókkal tilthatjuk le, amelyeket jobb oldalon találunk.

A kávába integrált 2 MPixeles webkamera tökéletesen megfelel arra a célra, amire kitalálták, nem a párizsi Eiffel-tornyot fogjuk vele fényképezgetni. Sötétben az átlagnál valamivel kevésbé zajosodott.

Dell XPS M1330 - Akkumulátor és értékelés

Úgy látszik a Dell nagyon jó barátságot ápol a Sanyo-val, ugyanis akárcsak az M2010-nél, itt is utóbbi cég szállítja az XPS-hez az akkumulátort, ami jelen esetben 6 cellás, bár teljesítménye alapján nyugodtan gondolhatnánk erősebbnek is. Egyszerű olvasó tesztünkben bekapcsolt WiFi és Bluetooth mellett (50%-os fényerőn) több, mint 4 óráig húzta, ami bámulatos eredmény, tekintve, hogy az akksi egyik irányba sem lóg ki a gépből, nem emeli meg, stb. Teljes terhelésen ez az érték 2 órára csökkent, de ebben nagy szerepe volt a hatalmas fényerővel rendelkező kijelzőnek is.

Ezek után mit mondhatnánk? Megszületett volna a tökéletes hordozható szubnotebook? Talán nem, de nagyon közel járt hozzá a Dell, ugyanis az M1330-ban csak akkor találtunk hibát, ha azokat direkt kerestük, egy átlag felhasználónak ezek valószínűleg sosem tűntek volna fel. Amit érdemes kiemelni a sok pozitívumból az a rendkívül alacsony zajszint, a hosszú akkumulátoros üzemidő és a különböző ergonómiai funkciók (billentyűzet, touchpad, érintőgombok, slot-in DVD-író). Ha az ára nem riaszt minket el a vásárlástól, akkor gyakorlatilag nem is kell tovább nézelődni, ennyi pénzért a Dell XPS-e a földbe döngöl minden konkurens szubnotit.

Hivatalos honlap: Dell Magyarország

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward