Dell szupergép a Blu-Ray-ért

A következő generációs DVD formátumok háborúja nem állt meg a konzol piacon, sőt újabb komoly fordulatott vett az által, hogy az egyes vélemények szerint halálra ítélt Blu-Ray lemezek fogadására alkalmas meghajtóval látta el a világ második legnagyobb PC gyártója, a Dell csúcskategóriás laptopjait.

Dell szupergép a Blu-Ray-ért

A következő generációs DVD formátumok háborúja nem állt meg a konzol piacon, sőt újabb komoly fordulatot vett az által, hogy az egyes vélemények szerint halálra ítélt Blu-Ray lemezek fogadására alkalmas meghajtóval látta el a világ második legnagyobb PC gyártója, a Dell, csúcskategóriás laptopjait.

Az XPS M1710 jelű top-laptop a mai naptól rendelhető gyárilag szerelt Blu-Ray DVD olvasóval, amivel a Dell komoly elkötelezettségét hivatott bizonyítani a formátum iránt. Ahogyan a Sony a konzol piacnak, úgy a Dell is meghatározó szereplője a PC piacnak, így az agresszív piaci magatartás a szakma véleményétől függetlenül elbillentheti a mérleg nyelvét. A kiterjedt Blu-Ray szövetség piaci erejének így domináns szerepe lehet a formátum elfogadásának és befogadásának tekintetében.

A formátum háború ugyan még csak az elején tart, de számos elemző erősen kritizálja a BD szerencsétlen hardver menedzsment megoldásait, illetve a termelési oldalon jelentkező hibákat. Ezek mellett a fogyasztókat sem sikerült meggyőzni a HD-DVD-vel szemben, ami alacsonyabb áron már most szélesebb kínálatot tud felmutatni, bár a Blu-Raynek is vannak még ütőkártyái, hiszen nagyobb tárkapacitással rendelkezik, illetve több filmstúdiót tudott maga mögé sorakoztatni. A HD-DVD szabvány elterjesztése mellett viszont nem kisebb szereplő, mint maga a Microsoft tette le a voksát. Ugyan az elemzők korábban azt várták, hogy a filmipar dönt majd, most úgy tűnik, hogy a hardver és szoftvergyártók is beszállnak a küzdelembe.

Visszatérve a Dell notebookjára, a csúcsgép folytatni kívánja a korábban kialakult trended, miszerint az új otthoni használatra szánt gépek egyben multimédiás szórakoztató központokként is funkcionálnak, így az új Dell típus Windows XP Media Center Edition-nel érkezik, amiben videószerkesztő és lejátszó funkciók teljes tárháza várja a felhasználókat. Az optikai meghajtó természetesen képes CD és DVD lemezek írására is, illetve a Blu-Ray lemezeket sem csak olvasni, hanem írni is tudja. A kijelző képes 1080p felbontású HD videók megjelenítésére, amihez a hangokat egy 7.1-es surround kimeneten keresztül szolgáltatja. A gép belsejében egy igazi kis atomerőmű rejlik, mégpedig egy 2,33Ghz-es Intel Core 2 Duo, egy fél gigabájt memóriával rendelkező Nvidia Geforce Go 7950GTX kártya, 1 GB DDR2 RAM és egy 80 GB-os merevlemez társaságában. A prémium kategóriához természetesen hozzátartozik a gyorsított szerviz, a kiemelt támogatás és a 15 hónapos biztonsági szoftvercsomag előfizetés is.

A feketeleves csupán a gép ára lesz, hiszen legkevesebb 3700 dollárt kell az alapváltozatért fizetni, ami valamivel több, mint 700 ezer Forint, bár ebből a Blu-Ray egység „csupán” 70 ezernyit tesz ki. Aki viszont két GB memóriát és dupla merevlemez kapacitást szeretne, az nyugodtan számoljon 800 ezer forint feletti árcédulával. A közeli riválisok közül senki nem szállít ilyen magas áron laptopot, még a Sony csúcsgépe is csupán 600 ezer forint körüli értéken száll versenybe, igaz gyengébb processzorral és videokártyával, de 2GB memóriával és 200 GB tárhellyel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward