Dell Studio XPS 1340: A méltó utód

Megérkezett a 2007-es év legjobb szubnotebookjának utódja, amely változatlan árcédulával kívánja cserére bíztatni a hű vásárlókat.

Dell Studio XPS 1340: A méltó utód

I. Bevezető és specifikációk

Két éve már, hogy bemutattuk a Dell XPS szériájának első 13,3”-os tagját, az M1330-at. Akkor borzasztóan meg voltunk elégedve a készülékkel a remek üzemidő (4 óra), a nagyon halk működés, a szép kijelző és a kiváló ergonómiai képességek miatt. Most megérkezett a hazai piacra az utód, amely már a Studio XPS nevet viseli, verziószámban pedig egyet léptünk (1340). A specifikációs lista alapján meglehetősen sok változás történt, de - amint az látható lesz - a lényeg szerencsére megmaradt.

Galéria megnyitása

Processzor: Intel Core 2 Duo P8600 2,40 GHz 3 MB cache 1066 MHz FSB

Memória: 2x2 GB Hynix DDR3-1066 CL7-7-7-20

Chipset: NVIDIA MCP79/7A (GeForce 9400M)

Videokártya: GeForce 9400M G

Hangkártya: IDT 92HD73C1/92HDW74C1/92HDW74C2 HD Audio

Kijelző: 13,3” (1280x800, Glare-Type)

Merevlemez: Seagate ST9500325AS (500 GB, 5400 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: HL-DT-ST GS20N DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): NVIDIA NForce Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Dell Wireless 1397 WLAN Mini Card 802.11n

e-SATA: van

HDMI: van

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 56 Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1 64 bit

Tömeg: 2,2 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 296 ezer forint

 

Sajnos az árcédulán nem igazán sikerült faragni az elmúlt években, de jó hír a márkával szimpatizálóknak, hogy ez nem a legolcsóbb változat, az ugyanis majd’ 60 ezer forinttal olcsóbb. A különbség annyi, hogy egy picit többet fogyasztó és lassabb processzor van benne, fele ennyi memória és szintén fele ekkora merevlemez. A LED-es háttérvilágítás csak felárért kérhető és nem is minden modellnél (a tesztalanyban ilyen panel volt). Meglepetés, hogy operációs rendszerként egy 64 bites Windows Vista-t kapunk, ám ez nem egy rossz döntés a gyártó részéről, hiszen a chipset által kínálat maximális memória mennyiség 8 GB, így ha lejjebb mennek árban és elérhetővé válnak a 4 GB-os modulok, akkor nem kell külön 64 bites rendszert vásárolnunk a gép mellé. A szerkezet egyébként eléggé meg van pakolva, talán a 3G-s modem az, ami fájó hiányosság lehet. A multimédiás Dell távirányítót egyébként alig két ezer forintért megvásárolhatjuk a kis XPS mellé és az Express Card foglalatban el is lehet tárolni.

Galéria megnyitása

Az újrahasznosított anyagból készült fekete dobozban egy pár leírás, egy helyreállító DVD, egy alkalmazásokat és drivereket tartalmazó DVD illetve egy Microsoft Works 9.0 lemez lapult. Maga a gép egy vékony textilből készült lepelben bújt meg, sajnos ez nem olyan, mint amit az XPS M1330 mellé kaptunk anno, így külön táska kell a notebook cipeléséhez, ez a takaró legfeljebb védelmi szempontokat tud ellátni.

II. Hardver és teljesítménytesztek

 

Nem titkoltan nagy elvárásaink voltak az XPS 1340-nel szemben, hiszen az elődjét nagyon-nagyon szerettük. Szerencsére a Dellnél nem akarták elrontani a renomét, így az új XPS is nagyon halkan kelt életre, hangját az első terhelésig nem igazán változtatta. Processzor izzasztás közben is csak 65 fok felett kapcsolt rá érezhetőbben a ventilátor, ilyenkor már sajnos messze volt az előd híres némaságától. A hőmérsékletek is érdekesen alakultak, üresjáratban a CPU 43, a VGA 48, az északi híd pedig 54 fokon üzemelt. Ha csak a processzort terheltük, már akkor is 75/74/79-re változtak az értékek, ha a VGA-t is tovább izzítottuk hozzá, akkor minden alkatérsz átlépte a 80 fokos határt többé-kevésbbé. Tekintettel arra, hogy a processzor a notebook közepében kapott helyet és az van legmesszebb a szellőzőrácstól, így ott éri a lábunkat a legnagyobb meleg, de még ez is bőven az elviselhető kategóriába esik.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Vista nem fukarkodott a pontokkal, ez a gép teljesítményén is érződik használat közben. A GeForce 9400M a legjobb integrált videokártya jelenleg a piacon, hiszen 16 shader egysége elég magas órajelen dolgozik, ráadásul fejlett energiagazdálkodásának köszönhetően üresjáratban keveset is fogyaszt.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Merevlemezből az az 500 GB-os példány teljesített szolgálatot, amely a közkedvlet Acer Aspire 3810T-ben is már bizonyított. Halk, nem is túl meleg, és gyors. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a Dell gépébe épített példány nem tartalmazott hőszenzort.

 

Dell Studio XPS 1340 teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 6037

PCMark05 (Graphics): 3589

PCMark05 (HDD): 5700

Cinebench10 (32 bit): 4919 (2 perc 59 másodperc)

Cinebench10 (64 bit): 5497 (2 perc 40 másodperc)

Memória olvasás: 5969 MB/s

Memória írás: 5661 MB/s

Memória másolás: 5267 MB/s

Memória késleltetés: 89,8 ns

CPU Queen: 10139

CPU PhotoWorxx: 7190

CPU Zlib: 30910 kB/s

CPU AES: 8895

FPU Julia: 4424

FPU Mandel: 2259

FPU SinJulia: 1176

The Last Remnant 640x480: 37,7 fps

 

III. Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Elődjéhez hasonlóan csillogó borítást kapott az új XPS, amit a tervezők megspékeltek némi bőrnek látszó résszel is. Ennek akkor van szerepe, ha a kis gépet megmarkoljuk és kézben szállítjuk, hiszen a műanyagon minden meglátszódna, míg a bőrt nem igazán kell takarítani. Az alsó fertájon mindenhez hozzáférhetünk, csupán a tíz csavart kell eltávolítanunk és egyben levenni a furcsán mintázott hátlapot.

Galéria megnyitása

A billentyűzet nagy és kényelmes, de legfőképpen halk. A Caps Lock tartalmaz egy visszajelző fehér LED-et is, amely világít, ha a funkció be van kapcsolva. Bár  a képen nehezen vehető ki, a klaviatúra felett középtől jobb szélig végighúzódik egy érintőgombsor, csakúgy, mint az M1330 esetében. Ezek többsége valamilyen multimédiás funkciót lát el, továbbá a WLAN-t/Bluetooth-t is itt tudjuk ki-bekapcsolni. Újdonság viszont, hogy a gombok háttérvilágítást kaptak, amelyet három állásban tudunk szabályozni (Off, 1, 2). Sajnos mindkét bekapcsolt állásban kiszűrődik némi fény a gombok közül, de ha viszonylag felülről nézzük a klaviatúrát, akkor egyáltalán nem zavaró.

Galéria megnyitása

A touchpad maradt a régi abból a szempontból, hogy az anyaghasználata nagyon jó és a gomboknak sincs semmi hangjuk. Akárcsak az elődnél, itt is nagyon könnyű nyomogatni mindkettőt, ráadásul ha bekapcsoljuk a billentyűzet háttérvilágítását, akkor a bal és jobb egérgomb alján található LED csík is világít.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A portok elrendezése picit megváltozott, de kísértetiesen hasonlít az M1330-nál látottakra. Újdonság, hogy a HDMI-n kívül van már Display Port is, bár szerintünk egy harmadik USB aljzattal többre mennének a felhasználók. A jobb oldalon található eSATA szokás szerint USB funkciókat is ellát, így pendrive-jainkat akár arra is dughatjuk. A tápcsatlakozó balról jobb oldalra került, a memóriakártya-olvasó és a hangkártyához tartozó csatlakozók, valamint a visszajelző LED-ek a gép elejében foglalnak helyet. Szintén itt taláható még az infravörös vevő, amely mobiltelefonokon kívül a bevezetőben már említett opcionális (és külön is megvásárolható) Dell multimédiás távirányítóval képes együttműködni.

 

A kijelző esetünkben LED-es háttérvilágítást kapott, amely nagyon jó hatással volt a panel homogenitására és a fekete mélységére is. A színek bár teltek voltak, nem minden árnyalat volt egyformán erős, így a kép picit hidegre sikerült. Ettől függetlenül nagyon szép éles és kontrasztos panellel van dolgunk, fényerőtartománya brutálisan tág. Minimumon szinte már kikapcsolja a háttérvilágítást, míg közepesen már kisüti az ember szemét az egyébként 15 lépcsőfokban állítható fényerő. Napsütésben ajánlott 8-ason használni, árnyékos épületen belül elég a 4-es is.

Galéria megnyitása

A webkamera nagyon éles és folyékony képet produkált, fénymérése se volt rossz, a színhűség már megkérdőjelezhető, nagyon hideg és fakó képet produkált az 1.3 MPixeles optika.

IV. Üzemidő és értékelés

 

A hat cellás akkumulátor természetesen megkapta a visszajelző LED-eket, amellyel a töltöttségi szintet tudjuk ellenőrizni. Az 56 Wh-s telep minimális fényerővel 4 óra 20 percig bírta az iramot olvasós tesztünkben bekapcsolt WLAN és Bluetooth mellett. Érdekesség, hogy a jóval fényesebb 4-es Brightness álláson ez az érték mindössze 25-30 perccel csökkent csak. 100%-os processzorterhelés és maximális fényerő mellett 1 óra 20 percig húzta a gép, de ilyen igénybevételnek valószínűleg sosem fogjuk kitenni a masinát. Nagyjából három és fél órás üzemidőre lehet számítani átlagos internetezési szokásokkal és viszonylag alacsony, de jól látható fényerő esetén.

Galéria megnyitása

Remek masina lett a Studio XPS 1340, viszont elődjénél hangosabb és a jó kis mágneses hordtáskát sem kapjuk már meg hozzá. A motorháztető alatt viszont egy viszonylag keveset fogyasztó, meglehetősen erős hardver komplexum bújik meg, amelyet jelen állás szerint nem nagyon lehetne hova bővíteni. A sokféle csatlakozó és bővítési lehetőség mind figyelemre méltó, talán a mobil internethez szükséges HSDPA modem az, amit egyedül hiányoltunk. Az újítások és az ergonómiai dolgok vonzóvá teszik a nagyon minőségi anyagokból készült gépet, de a 300 ezer forint körüli vételárat még magasnak találjuk. Az alapváltozat nem sokkal 240 ezer alatt viszont elgondolkodtató lehet, a probléma csak az, hogy valószínűleg 3-3,5 óránál sehogy nem hozunk ki többet belőle,  fele akkora memóriája és tárhelye van, továbbá nem kapta meg a LED-es háttérvilágítást sem, így túl sok alternatíva maradt nála olcsóbban. Ha egy 8-10%-os árcsökkenés nyoma látható lesz, ajánlott vétellé nyílvánítjuk a szériát.

 

Pro:

+ remek kijelző

+ jó anyaghasználat és ergonómia

+ billentyűzet és touchpad világítás

+ többnyire halk működés

+ 64 bites operációs rendszer a jövőre gondolva

+ akár 4 órás üzemidő

+ jól eltalált hardver (a tesztelt modellnél)

 

Kontra:

- picit magas induló ár

- a kinézet az elegánstól a trendi felé mozdult el

- kategóriájához képest nagy tömeg

 

A Dell Studio XPS 1340-et a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelése, köszönjük!

 

Hivatalos honlap: Dell

Vásárlás: iPon webáruház

 

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap