Dell Studio 1535: Az XPS árnyékában

A multimédiára született Dell Studio sorozat kisebbik tagja látogatta meg szerkesztőségünket egy teszt erejéig.

Dell Studio 1535: Az XPS árnyékában

I. Bevezető és specifikáció

A nyár folyamán mutatta be a Dell legújabb 15,4” illetve 17” méretekben kapható Studio névre keresztelt notebook szériáját, amelyet leginkább otthoni felhasználásra szánt a gyártó. A 17”-os változatnak van keresnivalója, jelen alanyunk tárgyát viszont kicsit újracsomagolt és bizonyos szempontból lebutított XPS M1530-nak érezzük, ki is fejtjük majd, hogy miért.

Processzor: Intel Core 2 Duo T8300 2,40 GHz (1066 MHz FSB, 3 MB cache)

Memória: 2x1 GB Nanya DDR2-667 CL5

Chipset: Intel PM965

Videokártya: AMD Radeon Mobility HD3450 256 MB

Hangkártya: IDT 92HD73C1 HD Audio (+ATI Radeon HD Audio HDMI-n keresztül)

Kijelző: 15,4” AUO B154EW08 (1280x800, Glare-Type)

Merevlemez: Western Digital WD2500BEVS-75UST0 Scorpio Blue (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA)

Optikai meghajtó: TSST TS-T633A DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Broadcom NetLink Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Dell Wireless 1397 Mini Card max. 54 Mbit/s

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: van

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 53Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium

 

Erős processzor, leköszönő chipset, multimédiára kiváló, de játékra nem igazán alkalmas videokártya, sokféle kapcsolódási lehetőség, nagyjából így lehetne jellemezni a Studio 1535-öt. Sajnos a gépen uralkodó Windows Vista operációs rendszer még nem kapta meg az SP1-es szoftverfrissítést, így a használatbavétel előtt jópár újraindításon túl kell esnünk.

Se táska, se egér, se távirányító. Ezt leszámítva az összes alkalmazást (beleértve a Microsoft Work 9-et) és drivert megkapjuk CD-n az operációs rendszer helyreállító lemezével együtt (ha esetleg letörölnénk a Recovery partíciót). Szám szerint hat darab terpeszkedik a vaskos kézikönyv mellett.

II. Hardver és teljesítménytesztek

A bevezetőben már említett XPS M1530-cal ellentétben a Studio 1535 meglehetősen halkan kel életre és zajszintje nem is változik komolyabb terhelésig. A processzor üresjáratban 40-42, a videokártya pedig 54-56 fokos, terhelésre ezek az értékek rendre 64-66 illetve 70-72 fok. 60 fokos processzorhőmérsékletig minden csendben zajlott, de sajnos az bizonyult a hűtés tűréshatárának, ugyanis amint elértük a 61 fokot a rendszer sokkal magasabb fordulatszámra kapcsolt, amely már rendesen kihallható volt a gépből, igaz amint abbahagytuk a folyamatos 100%-os nyúzást a CPU gyorsan visszahűlt és a ventilátor is elhallgatott.

A beépített 2x1 GB memória elégnek bizonyult, hiszen itt nem kapunk előtelepítve annyi programot, mint az előző héten bemutatott Lenovo Thinkpad SL500-hoz. Mindazon által a bővítés itt is az egyik modul likvidálásával történhet csak. A videokártya sebessége régi játékokhoz elégséges, a mai modern programok már csak alacsony felbontásban (max 800x600) és szintén alacsony vagy közepes részletességgel futnak el többnyire játszható sebességel, ezen a téren a Studio és az XPS platform jelentősen eltér egymástól.

A Radeon HD3450 ettől függetlenül minden egyéb területen megállja a helyét, amely főleg a multimédiára értendő. A beépített UVD-nek köszönhetően minden fontosabb HD formátumot gyorsít, rendelkezik beépített hangprocesszorral, így HDMI kimeneten keresztül nem csak képet tud továbbítani a külső kijelző (jellemzően LCD TV vagy projektor) felé. Üresjáratban az amúgy 500/1000 MHz-es órajelet 250/500 MHz-re veszi vissza, így csökkentve a rendszer fogyasztását.

A merevelemez nagyon csendben működött, sebessége alapján a középmezőnyben foglal helyet. Az enyhe időjárás ellenére nem sikerült igazán felfűtenünk őkelmét, a tesztmásolások folyamán is alig tudtuk megközelíteni vele a 40 fokot, a benchmark futtatása közben (lásd kép) 34 fokot produkált.

 

Dell Studio 1535 (97786) teszteredmények:

 

Cinebench R10: 4850 (3 perc 34 mp)

PCMark05 CPU: 6087

PCMark05 VGA: 3200

PCMark05 HDD: 4080

Memória olvasás: 5427 MB/s

Memória írás: 4130 MB/s

Memória másolás: 4114 MB/s

Memória késleltetés: 84,6 ns

CPU Queen: 10057

CPU PhotoWorxx: 7411

CPU Zlib: 30334 kB/s

CPU AES: 8772

FPU Julia: 4357

FPU Mandel: 2259

FPU SinJulia: 1170

III. Ergonómia

Ergonómiailag és kinézet szempontjából szemügyre véve az új Studio-t jól látszik az ihlet alapja. Gyakorlatilag kisebb változtatásokkal megkapjuk az XPS M1530-at (a 1530 és az 1535 ugye számként sem áll messze egymástól), az érintőgombok, a beszipkázós DVD tálca, a jellegzetes fedél mind-mind megvan, viszont vannak fontos részek, amik megváltoztak.

Ilyen példának okáért rögtön a billentyűzet, amely még jobban használható, mint az XPS ezüstre fújt klaviatúrája. A gyorsgombok mindegyike érintés érzékeny, a bekapcsológomb oldalra került, mint a Latitude-oknál, a WLAN kapcsoló pedig mechanikus mivolta miatt bal oldalon foglal helyet. Apróság, de nekünk tetszett, hogy a visszajelző LED-ek közvetlenül a megfelelő gombok felett helyezkednek el, így például a Num Lock működését rögtön látjuk még használat előtt.

A touchpad jól használhatónak biszonyult, de ugyanazok a problémák meg voltak vele, mint az XPS-nél, igaz más módon jelentkeztek. A két gomb nagyon jól használhatóm velük nincs is gond. Sajnos a vízszintes és a függőleges görgetősáv túl sok helyet elvisz az amúgy sem termetes felületből, így a tisztán csak navigálásra felhasználható méret csekély marad, ennek következtében sűrűn kell felemelnünk és arrébb tennünk az ujjunkat. Ami problémásabb az az érzékenység, néha nem érzi igazán a notebook, hogy merre is jár az ujjunk, ez főként akkor igaz, ha nem porszáraz kézzel kezeljük a touchpadot.

A gép felhasználóhoz közelebbi felén az infravörös érzékelőn kívül semmit nem találunk, a bal oldalt rendesen zsúfolt, a jobb oldalt a DVD meghajtó uralja. A bal oldali USB portok közül vastagabb pendrive-ok esetén csak az egyik használható, szerencsére a jobb oldali testvéreknél ez nem probléma, így össze lehet hozni azért, hogy mind a négy aljzatot igénybe vegyük. Érdemes megfigyelni, hogy fejhallgató kimenetből kettőt kapunk, csendes pihenőben elkövetett csoportos filmnézésnél hasznos lehet. A DVD meghajtó beszipkázós mechanikája valamivel halkabb, mint az XPS-é, igaz egy normál tálcás eszközt se nagyon tudunk zaj nélkül becsukni. Működés közben csendben tette a dolgát DVD film nézésnél, játékok telepítése esetén már azért hallatta a hangját, amolyan átlagos mobil DVD-RW módjára.

A kijelző szintén alapvető változásokon esett át, az M1530-nál nem túl megnyerőnek titulált panelt egy nagy fényerejű, éles, viszonylag színhű verzió váltotta fel, amellyel igencsak meg voltunk elégedve. A kávába épített 2 MPixeles webkamera viszont pocsék képet produkált még 0,3 MPixeles felbontás (640x480) esetén is. Szürkés, színszegény, zajos kép, amely nappali fénynél vált csak elviselhetővé, de akkor is távol állt a jótól. Az XPS azért ezen a fronton lényegesen jobban teljesített, nem is értjük miért kellett hozzá nyúlni egy filléres alkatrészhez, ami már bevált korábban. Kár érte. A mikrofon cserébe tényleg jó minőségű hangot pumpált át a másik félnek, csak hát akkor is keserű az a szőlő.

IV. Üzemidő és értékelés

A szokásos 6 cellás akkumulátor nem sokkal több, mint 3 óráig tudta etetni a gépet 40%-os fényerőn folyamatosan bekapcsolt WLAN és Bluetooth mellett, Internet Explorer alatt elkövetett internetezéssel. Filmnézéssel ez az érték picivel 3 óra alá csökkent, DVD nézéssel éppencsak több, mint 2,5 órát, 100%-os fényerővel és maximális terheléssel pedig egy és negyed óra után adta meg magát a noteszgép. A töltöttségi szintet bekapcsolás nélkül is ellenőrizni tudjuk, de ezt már megszokhattuk minden egyes Dell notebooknál.

Összességében pozitív kép alakult ki bennünk az új Dell Studio-ról, bár ha a Radeon HD széria színre lépésétől eltekintünk, akkor egy átalakított XPS kasztnival van dolgunk kisebb változtatásokkal és spórolásokkal. Multimédiára a jobb kijelző, a hangot is továbbítani képes (HDMI) Radeon nyerőbb választás, kár, hogy az XPS-ben jobb a webkamera és kapunk mellé távirányítót is. Táska is szintén csak az XPS-hez jár, így elmondható, hogy nagyjából annyival olcsóbb a Studio, amennyit kispórolnak belőle. Játékra a videokártya miatt az M1530 egyértelműen jobb választás, ha házon belül nézzük, multimédiánál pedig csak akkor billen a mérleg nyelve a Studio felé, ha az LCD TV-vel való összekötés szóba kerül. A 17”-os változat viszont már igazán kellemes otthoni erőmű lehet, ugyanis nagyjából 50 ezer forint felárért már 17”-os full HD kijelzőt, erősebb processzort és Radeon HD3650-et kapunk.

 

A Dell Studio 1535-öt a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre.

 

Hivatalos honlap: Dell Magyarország

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward