Shop menü

DDR5-7200 MHZ-ES ÉS DDR5-7400 MHZ-ES MEMÓRIAMODULOK IS LAPULNAK A GIGABYTE TARSOLYÁBAN

A Gigabyte Aorus márkája mellett a G.Skill, a Corsair, a Kingston, illetve az ADATA kínálatában is megjelennek majd a gyorsabb DDR5-ös memóriamodulok és memóriacsomagok.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
DDR5-7200 MHz-es és DDR5-7400 MHz-es memóriamodulok is lapulnak a Gigabyte tarsolyában

A DDR5-ös memóriamodulok között jelenleg a TeamGroup kínálja a leggyorsabb memóriacsomagot a CL34-es időzítéssel büszkélkedő DDR5-7200 MHz-es újdonságok formájában, ám a Gigabyte Z790-es alaplapjaihoz tartozó memória-kompatibilitási lista alapján úgy tűnik, hamarosan még gyorsabb memóriamodulok is érkeznek, és a választék is bővülhet.

A hivatalosan még be sem jelentett memóriamodulokat a Gigabyte mérnökei már tesztelték a Z790-es alaplapokkal, ennek megfelelően a kompatibilitási listára is felkerültek azok a termékek, amelyek hibátlanul átmentek a teszteken. A csúcskategóriát képviselő Z790 Aorus Master alaplap memória-kompatibilitási listáján CL34-es DDR5-6800 MHz-es, CL34-es DDR5-7000 MHz-es, CL34-es DDR5-7200 MHz-es és CL34-es DDR5-7400 MHz-es memóriamodulok egyaránt szerepelnek, ezek pedig nemcsak a Gigabyte Aorus sorozatából, hanem az ADATA, a Kingston, illetve a Corsair kínálatából származnak.

Galéria megnyitása

A 16 GB-os kapacitású memóriamodulok az adatok alapján SK Hynix A és SK Hynix M típusú memóriachipeket használnak, üzemi feszültségük pedig az effektív órajeltől függően 1,4 V, 1,45 V, illetve 1,5 V lehet. Ezek az értékek jelentősen, 27-36%-kal magasabbak, mint a JEDEC szabványban foglalt feszültségértékek, viszont cserébe az effektív órajel is magasabb. Az újdonságok mindegyike támogatja az XMP 3.0-s technológiát, így az előre elkészített profilok segítségével könnyedén beállíthatóak a névleges paraméterek.

Mivel a JEDEC szabvány feletti effektív memória-órajelek már a tuning kategóriába tartoznak, nincs rá garancia, hogy minden Raptor Lake-S processzorral és minden Z790-es alaplappal elérhető lesz a névleges órajel, viszont ha a memóriamodul kiválasztása előtt fellapozzuk az adott alaplaphoz tartozó memória-kompatibilitási listát, egy változót máris kivehetünk az egyenletből, ugyanis onnantól kezdve a Raptor Lake-S processzor memóriavezérőljén múlik, megbirkózik-e a magasabb memória-órajellel. Jó hír lehet, hogy az Intel szakemberei szerint a Raptor Lake-S processzorok remek tuningpotenciállal rendelkeznek, így akár a DDR5-10000 MHz-es effektív órajel elérése sem lehetetlen feladat.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az ADATA, a Corsair, a Gigabyte, a G.Skill, illetve a Kingston felsőkategóriás DDR5-ös memóriacsomagja mikor jelennek meg, illetve az sem derült ki, mennyibe kerülnek majd.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére