DDR5-6400 MHz-es memóriamodul SK Hynix módra

A 16 Gb-es DDR5-ös memórialapkák köré épülő modul érkezésére még egy picit várni kell, ám mire megjelenik, mindent tudni fogunk róla.

DDR5-6400 MHz-es memóriamodul SK Hynix módra

Az SK Hynix munkatársai az International Solid State Circuits Conference alkalmával újabb részleteket osztottak meg a vállalat DDR5-6400 MHz-es memóriamoduljával kapcsolatban, amely első körben a szerverek és az adatközpontok piacán juthat szerephez, de majd csak valamikor 2020 folyamán.

Az új memóriamodul alapját 16 Gb-es DDR5-ös memórialapkák adják, amelyek a vállalat második generációs 10 nm-es osztályú gyártástechnológiájával készülnek – ezt 1y gyártástechnológiaként is szokás emlegetni. A DDR5-ös memórialapka a nagyobb kiterjedésű megoldások táborát erősíti a maga 76,22 négyzetmilliméteres felületével, azaz nem csak gyártása drága, de majd a piacon sem lesz olcsó. A 32 bankra és 8 bankcsoportra osztott memórialapka négy fémrétegre épül, 6400 MHz-es effektív órajelen ketyeg, üzemi feszültsége pedig 1,1 V. Arról sajnos nem esett szó, hogy az újdonság pontosan milyen időzítéseken működik, pedig ez egészen biztosan sokakat érdekelne, ám az kiderült, hogy ECC támogatással természetesen rendelkezni fog – ez persze el is várható az említett célszegmensekben.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A 76,22 négyzetmilliméteres kiterjedésű, meglehetősen nagy adatsűrűségű 16 Gb-es lapka mellett később 8 Gb-es lapkák is készülhetnek. A nagyobb adatsűrűség jóvoltából nagyobb lapkánkénti kapacitás érhető el a DDR4-es megoldásokhoz képest, de nem csak ezen a területen, hanem sebesség terén is komoly előnyöket kínál majd a DDR5 a DDR4-hez képest. Annak érdekében, hogy ezeket az előnyöket biztosítani lehessen, számos technológiát vet be a gyártó (például Delay-Locked Loop, Forfard Feedback Equalization), amelyekkel lehetőség van a magasabb órajel stabil elérésére.

Érdekesség egyébként, hogy a 76,22 négyzetmilliméteres kiterjedés igazából komoly fegyvertény, hiszen a vállalat korábbi, feleekkora kapacitással rendelkező 8 Gb-es DDR5-ös memórialapkája, amely az első generációs 21 nm-es gyártástechnológiával készült, még 76 négyzetmilliméteres lapkamérettel rendelkezett, majd a második generációs 21 nm-es csíkszélesség bevetésével 53,6 négyzetmilliméterre csökkentették a lapka méretét, vagyis az adatsűrűséget 42%-kal sikerült növelni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap