DDR3-as és DDR2-es ramok csatája

Legfrissebb cikkünkben arra keressük a választ, hogy azonos árkategórián belül vajon melyik memória szabvány éri meg jobban az árát: a DDR2 vagy talán a DDR3? A válasz megadásához a múlt héten megjelent, olcsó DDR3-as memóriákkal foglalkozó cikkünk eredményeit egészítettük ki, mégpedig úgy, hogy az eredményekkel összehasonlítottuk a DDR2-800 MHz CL4-es, DDR2-1066 MHz CL5-ös és DDR2-1150 MHz CL5-ös memóriák által felmutatott teljesímtényeket.

DDR3-as és DDR2-es ramok csatája

Bevezető

Legfrissebb cikkünkben arra keressük a választ, hogy azonos árkategórián belül vajon melyik memória szabvány éri meg jobban az árát: a DDR2 vagy talán a DDR3? A válasz megadásához a múlt héten megjelent, olcsó DDR3-as memóriákkal foglalkozó cikkünk eredményeit egészítettük ki, mégpedig úgy, hogy az eredményekkel összehasonlítottuk a DDR2-800 MHz CL4-es, DDR2-1066 MHz CL5-ös és DDR2-1150 MHz CL5-ös memóriák által felmutatott teljesítményeket.

A mostani cikkünkben a Corsair, a Geil és a CSX memória moduljait helyeztük górcső alá, mindhárom gyártótól egy-egy 2 x 1 GB-os kétcsatornás memória csomagot választottunk. A szereplők kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy könnyen elérhető, széles körben használható memória modulokat teszteljünk, ez a kritérium többé-kevésbé teljesítve is lett. A mezőnyben található modulok ára 20 000 forint magasságában, illetve jellemzően inkább az említett összeghatár alatt foglal helyet, így érdemben összehasonlíthatjuk, hogy mivel járunk jobban, DDR2-es vagy DDR3-as ramokkal.

A verseny szereplőinek specifikációi az alábbi táblázatban láthatóak. A könnyebb összehasonlítás érdekében a korábbi DDR3-as cikk szereplőinek leírása és ára is megtalálható a táblázatban, amely az alábbi képen látható:

A DDR2-es modulok esetében szintén egy X48-as alaplapot használtunk, amely a múltkori DDR3-as tesztben szereplő példányhoz hasonlóan egy Gigabyte X48-DQ6-os modell, ám ez a termék már nem DDR3-as, hanem csak DDR2-es memóriák fogatására képes, erről a típusjelzésből hiányzó "T" betű is árulkodik (X48T = DDR3-as támogatás).

A jelenlegi tesztben az alaplap kivételével ugyanazt a konfigurációt hívtuk segítségül, mint a korábbi DDR3-as tesztünkben. Emlékeztetőül a rendszer hardverelemeinek listája:

[bold]A tesztgép:

[/bold]• Processzor: Intel E8400 (3 GHz)

• Alaplap: Gigabyte X48-DQ6

• Memóriák: változó.

• Tápegység: Chieftec 420W

• HDD: WD 160 GB (SATA 2)

• ODD: NEC DVD-Rom

• Operációsrendszer: Windows XP SP3 az összes elérhető javítással.

A szokásosnál is rövidebb bevezetés után a memória csomagokkal fogunk megismerkedni, természetesen most is egyenként.

A memóriák

A három darab 2 x 1 GB-os, kétcsatornás memória csomag közül elsőként a Corsair termékét vesszük szemügyre.

[bold]CORSAIR Dominator 2048Mb DDR2 1066Mhz KIT

[/bold]

A CORSAIR Dominator 2048Mb DDR2 1066Mhz KIT dizájnos műanyag borítású, átlátszó csomagban érkezik. A két darab CM2X1024-8500C5D memória modult tartalmazó készlet gyárilag 1066 MHz-es órajelen és CL 5-5-5-15-ös időzítéseken üzemel. A memória időzítésének értékeit lehetőleg kézzel állítsuk be, ugyanis az SPD értékek nem minden esetben megfelelőek, alaplapja válogatja, sőt, a feszültséget is érdemes kézzel beállítani, ami a jelenlegi memória csomag esetében 2,1V. A Corsair minőségi DDR2-es memória csomagjának tagjai a gyártó különleges, DHX névre hallgató hűtési technológiájával vannak ellátva, amelynek köszönhetően a chipek hő leadása rendkívül hatékony, ez pedig nagyon fontos szempont mind alap órajelen történő üzemeltetés, mind pedig tuning esetén. A DHX (Dual-Path Heat Exchange) hűtési eljárás segítségével a termékek stabilabban működnek tuning esetén is, a hatékony hűtés egyébként a memória chipek várható élettartamára is pozitív hatással van. A technológia részletes leírása: DHX hűtési eljárás.

A Corsair memória csomagjában található termékek hűtőbordája az átlagosnál magasabb, így érdemes körültekintőnek lenni, nehogy a házban akadályt jelentsenek a modulok a többi rendszer összetevő, például a merevlemez számára. Az egységek egyébként a teszt során nem melegedtek jelentősen, még tuning esetén sem, egyszóval meg voltunk elégedve a hűtéssel.

[bold]Geil Ultra 2048 MB CL4 KIT

[/bold]A Geil memóriái már egy ideje tökéletesen teljesítenek tesztrendszerünkben, most ezeket a memóriákat is bedobjuk a versenybe, ugyanis 800 MHz-es órajelük mellé CL 4-4-4-12-es időzítés társul, ami bizony könnyedén okozhat meglepetéseket a DDR3-1333 MHz-en ketyegő CL9-9-9-27-es időzítéssel működő szereplők számára. A Geil memóriái az említett feszültséghez és órajelhez 2,1V-os feszültséget igényelnek, ezt, és a memória időzítéseit szintén érdemes kézzel beállítani a BIOS-ban, mivel SPD értékeket használva csak 5-5-5-18-as időzítést rendel hozzájuk az adott alaplap, ami jelentős teljesítménycsökkenést idéz elő.

A Geil kétcsatornás memória csomagjának tagjai narancssárga alumínium hűtőbordával vannak ellátva, amely tuning esetén bizony keményen fel tud forrósodni, de alapjáraton sem olyan hűvös, mint a Corsair DHX megoldása, de ez nem is csoda. A Geil memóriái a hosszas használat ideje alatt tökéletesen helytálltak: segítségükkel a rendszer mindig stabil volt, minden alaplapban tökéletesen üzemeltek, amit bizony egyes ramokról sajnos nem lehet elmondani. A Geil Ultra DDR2-800 MHz-es CL4-es csomag ára jelenleg valamivel 10 000 forint alatt helyezkedik el, így mindenképpen jó alternatíva lehet a DDR2-es piacon, ha kedvező árú modulokat keresünk.

[bold]CSX DIABLO V2 1150-2GBK

[/bold]A német Compustox GMBH memóriái ismét szerepelnek a tesztben csak úgy, mint a korábbi DDR3-as teszt alkalmával. A német gyártó memóriái jó minőséget és kedvező árat kínálnak, így egyre népszerűbbek a vásárlók körében. A nálunk vendégeskedő csomag egy igazi különlegesség, ugyanis tuning memóriáról van szó, amely a gyártó oldalán található információk szerint CL5-5-5-18-as időzítés és 2,2 V-os feszültség mellett 1150 MHz-en ketyeg. Ez az órajel nem mondható szokványosnak, így tesztelés közben okozott egy kis fejtörést a modul. Végül ahhoz, hogy a többi versenyzővel összehasonlítható eredményeket kapjunk, a ramokat csak 1130 MHz-en futtattuk, így a processzor órajelét sikerült 3 GHz-en tartani, persze egy pici FSb emelésre is szükség volt, hogy megközelítsük az 1150 MHz-es órajel környékét. A modulok nagyon hosszas próbálkozás után voltak csak hajlandóak működni, akkor is a gyári 2,2 V-os feszültség helyett 2,3 V-ot kaptak, de stabilan üzemeltek.

A modulok csomagolása rendkívül dizájnos, ám a műanyag borításhoz nagyon ragaszkodnak a memóriák, ugyanis a csomagból való kiszedésük érdekes mutatványnak bizonyul, annyira passzolnak a termékek a számukra kialakított mélyedésekbe.

A CSX Diablo memória modulok extrém hűtéssel vannak ellátva, így első ránézésre kiderül, hogy ezek bizony kőkemény tuningramok. Az egységeket az Everest CL6-6-6-18-as időzítésűeknek ismerte fel, sőt, az X48-DQ6-os alaplap is CL6-6-6-18-as időzítést és 800 MHz-es órajelet állított be az SPD alapján, így ennél a modulnál fokozottan érvényes a korábbi termékeknél már hangoztatott felhívás: mindig érdemes kézzel beállítani az időzítéseket, a feszültséget és az órajelet, különben meglepetésben lehet részünk, ha a rendszer teljesítményét vizsgáljuk. A Diablo ramok hűtőbordáira visszatérve, az egységek tökéletesen tették a dolgukat, még az extrém, 2,3-2,35V-os feszültség mellett sem forrósodtak a hűtőbordák, ami nem egy elhanyagolható szempont. Az, hogy a gyári feszültséggel nem üzemeltek a memóriák, furcsa, de annyi baj legyen.

A memória csomagok bemutatása után következzen a lényeg, vagyis a tesztek sorozata.

Tesztek: 1. rész

Szokásunkhoz híven, ismét számos szintetikus- és valós teszt segítségével próbáljuk kideríteni, hogy a versenyzők közül melyik éri meg az árát legjobban. A tesztekben - ahogy azt már korábban is említettük - viszontláthatjuk a DDR3-as memóriák eredményeit is, amelyeket egytől-egyig piros színnel emeltünk ki. A DDR2-es versenyzők sávjait zöld színnel láthatjuk, a könnyebb azonosíthatóság érdekében az egyes sávok mellett a magyarázatban megtaláljuk az adott versenyző gyártóját és időzítéseit.

[bold]Everest

[/bold]Az Everest segítségével összesen öt tesztet futtatunk, amelyek közül négy darab a memória, míg az ötödik a komplett rendszer teljesítményéről ad képet.

Az írás teszt eredményei rendkívül érdekesek: a DDR2-es memóriák közül a Corsair és a Geil a Kingmax kivételével mindenkit megvert, a CSX Diablo pedig a teljes mezőnyt maga mögé utasította, így első lett.

Memóriaolvasásnál már fordult a kocka: a Geil moduljai az utolsó helyen tanyáznak, lemaradásuk jelentős, míg a Corsair és a CSX Diablo alig több, mint 100 MB/s-mal gyengébbek a leglassabb DDR3-as moduloknál.

A másolás teszt ismét érdekes eredményeket mutat: a Diablo modulok határozottan földbe döngölték a komplett mezőnyt, a Corsair és a Geil modulok azonban csak a leglassabb Kingmax DDR3-as memóriapárost tudták maguk mögé utasítani.

Késleltetés tekintetében egyértelműen a Corsair és a Geil modulok győztek, a Diablo memóriák az utolsó előtti helyre szorultak, de eddig felmutatott teljesítményük alapján nincs semmi szégyenkezni valójuk.

A PhotoWorx teszt alkalmával a Geil modulok az utolsó helyre szorultak, míg a Corsair termékek az ötödik, a Diablo modulok pedig a negyedik helyre érkeztek be. Az első három helyen csak DDR3-as memóriákat látunk.

[bold]Sisoft Sandra

[/bold]

A Sisoft Sandra tesztjeink állandó vendége, ám ezúttal az alkalmazást csak két rövid memória teszt erejéig fogjuk be a munkába.

A memória sávszélesség teljesítményét vizsgáló alkalmazás mindkét körben ugyanazokat az eredményeket mutatta, így a sorrend egyértelműen kirajzolódott. A memória modulok közül a Diablo termékek első körben holtversenyben az OCZ DDR3-as ramjaival elsők lettek, ám a második körben már az OCZ modulpárosa átvette a vezetést. A Corsair memóriák alig maradtak le a leglassabb DDR3-as példányoktól, míg a Geil termékei már nagyobb hátrányban voltak a mezőny többi szereplőjével szemben, így csak az utolsó helyre futottak be.

[bold]SuperPi 1.5 MOD

[/bold]

A Pi értékének számításával foglalkozó kis alkalmazást ismét bevontuk a tesztelésbe, ám az eddigi gyakorlat szerint sajnos túl sok különbség kimutatására nem alkalmas a program. Az 1M módban futó tesztek az alábbi eredményekkel zárultak:

Ahogy az a diagramon is látható, a DDR3-as memóriák egyértelműen megnyerték a megmérettetést, ám nem szabad elfelejteni, hogy az egyes modulok között szinte alig van kimutatható különbség, a DDR2-es példányok lemaradása egyáltalán nem jelentős DDR3-as társaik eredményeihez képest.

Tesztek: 2. rész

A második felvonásban már inkább a valós tesztekre próbálunk koncentrálni, persze egy-két szintetikus megmérettetésre még itt is sor kerül. Az már most kijelenthető, hogy a DDR2-es memóriák meglepően jól szerepelnek a DDR3-1333 CL9-es termékek ellen, no de nincs ebben semmi csoda, hiszen ezt eddig is sejthettük.

WinRar

A fájlcsomagoló alkalmazás segítségével ismét a szokásos teszteket végezzük el: első körben a program beépített sebességmérő moduljának segítségével próbálunk felállítani egy sorrendet a memória csomagok között, amit aztán egy valós teszt, egészen pontosan fájlcsomagolás lefuttatásával, szépen ellenőrzünk is.

A Winrar beépített sebességtesztje szerint a CSX Diablo DDR2-1150 MHz-es modulpáros a leggyorsabb, szorosan mögötte a második helyen található a Corsair DDR2-es csomagja. A Geil a mezőnyben utolsó előtti lett, éppen hogy megelőzve a DDR3-as Kingmax fogatot.

A fenti eredményeket részben igazolta a valós teszt, ugyanis az első két helyezett között nem történt változás, viszont a Geil modulok felléptek a negyedik helyre, ami végül is nem egy jelentős eredmény, mivel az egyes versenyzők között szinte elhanyagolhatóak a különbségek.

Cinebench R10

A Cinebench R10-es változata következik most, amely egy- és két szálon dolgozva izzasztja meg az egyes konfigurációkat. Egy kép renderelésével próbál meg rangsort felállítani a program, nézzük is meg gyorsan, hogy az egy szálon futó teszt alkalmával hogyan teljesítettek az egyes versenyzők:

A Corsair és Geil DDR2-es modulok ugyan pár ponttal lemaradva, de az utolsó előtti és utolsó helyre tudtak csak befutni. A Diablo páros hozta a szintet, de teljesítményéből ezúttal csak a második helyre futotta.

A két szálon futó megmérettetés folyamán a mezőny első fele nagyon egyben volt, szinte egy-két pontos különbségekkel végeztek az konfigurációk. A DDR2-es versenyzők a negyedik és a hetedik helyek között sorakoztak fel, köztük a sorrend változatlan: Diablo-Corsair-Geil.

[bold] Virtualdub

[/bold]

A Virtualdub esetében egy 213 MB-os MPEG 2-es fájlt konvertáltunk át XVID AVI formátumúvá csak úgy, mint az előző teszt folyamán. Az egyes versenyzők az alábbi teljesítmény nyújtották a megmérettetés folyamán:

A DDR2-es memóriák közül a Diablo és a Corsair modulok második és harmadik helyre érkeztek, a Geil modulpáros pedig az utolsó lett. A DDR3-as memóriák közül a Corsair nyerte a teszt ezen fordulóját.

A szintetikus és valós tesztek után most már a játéktesztek és az összesítés következik.

Tesztek: 3. rész

A szintetikus tesztek után három játékteszt következik. Az előző DDR3-as tesztünk alapján ismét elővettük a  F.E.A.R.-t és a Company of Heroes-t, amelyeket a korábbi felbontásokkal és minőségi beállításokkal futtattunk le.

Elsőként a F.E.A.R. következik, amelyet 640 x 480-as felbontásban, magas minőségbeli beállításokkal és anizotróp szűrő, valamint élsimítás nélkül futtattuk le. Az eredmények rendkívül érdekesek, de a tesztek fényében talán nem nevezhetőek meglepőnek:

Az első két helyre a DDR-2 1150 MHz-es és DDR2-1066 MHz-es ramokkal szerelt rendszerek futottak be, amelyek az összes DDR3-as konfiguRációt elverték. A Geil DDR2-es ramjai az utolsó előttiek lettek, de legalább megverték a Kingmax DDR3-as csomagját, amely eléggé gyengén muzsikált ebben a tesztben.

A felbontást 1024 x 768 pixelre emeltük, a többi beállításhoz viszont nem nyúltunk, így az alábbi eredmények születtek:

A második fordulóban már fordult a kocka: az első helyre ugyan ismét a CSX Diablo DDR2-es modulok érkeztek, de a Corsair memóriák már nem a második, hanem a hatodik helyre futottak be. A Geil DDR2-es csomagja tartotta a szintet és utolsó előtti maradt.

A második játék a Company of Heroes lesz, amiben 1024 x 768 felbontást és vegyes minőségbeli beállításokat alkalmaztunk. Az anizotróp szűrés és az élsimítás ezúttal is kikapcsolva marad, így az képen látható sorrend alakult ki:

A CSX Diablo DDR2-es ramok ebben a játékban is az első helyen végeztek, a Corsair moduljai a harmadik helyre, míg a Geil termékei ismételten az utolsó előtti helyre tudtak fellépni.

A játéktesztek után most már összesítjük az egyes versenyzők eddig felmutatott teljesítményét. Az értékeléshez a megszokott módszereket alkalmaztuk, így az alábbi végeredmény született:

 

Az összesítés alapján az abszolút győztes az OCZ DDR3-as memória csomagja lett, igaz előnye a DDR2-1150 MHz-en üzemelő CSX Diablo-hoz képest elenyésző. A Corsair DDR3-es csomagja a hatodik helyen zárta a tesztet, míg a Geil modulpárosának teljesítménye csak az utolsó helyre lett elegendő.

Az utolsó oldalon egy kis tuning, illetve a rendszerek fogyasztásának elemzése következik.

Fogyasztás, tuning, végszó

A tesztek utolsó felvonásában most már a rendszerek fogyasztásának vizsgálatáé a főszerep. Ebben az esetben is csak a rendszer fogyasztását vizsgáltuk, a monitor által felvett áram ebben az értékben nem szerepel. A mérés alatt az optikai meghajtó nem üzemelt, és USB-s eszköz sem csatlakozott a rendszerekhez.

A mérések három csoportra oszthatóak, az első részben az alapjárati fogyasztást vizsgáljuk, kikapcsolt C1e mellett.

A DDR2-es rendszerek összességében 20-30W-tal fogyasztottak kevesebbet alapjáraton, így ezek a konfigurációk lettek a legtakarékosabbak a mezőnyből. A három rendszer közül a legkevesebbet a Corsair, a legtöbbet a Diablo memóriák fogyasztották.

A második körben a videó kódolás alatti teljesítményfelvételt vizsgáltuk.

A helyzet ebben az esetben már változott: a legnagyobb étvággyal a CSX Diablo rendszer bírt, míg a legtakarékosabbak a Corsair és Geil memóriákkal felszerelt konfigurációk voltak.

Természetesen játék alatt is megmértük, hogy melyik rendszer mennyit fogyaszt. Íme az eredmények:

A Corsair és Geil memóriák helyezése változatlan, a CSX Diablo modulok viszont visszaestek a negyedik helyre, így már nem az ú rendszerük az, amelyik a legtöbb áramot fogyasztja.

Most is megmérettetés részét képezi a tuning képességek vizsgálata. Az egyes versenyzők esetében gyári időzítéseket alkalmaztunk, így az alábbi eredmények születtek:

Az alap, gyári órajelekhez képest a legjobb tuningpotenciállal a GEIL memóriák rendelkeznek, ugyanis a 800 MHZ-es órajelet összesen 141 MHz-cel sikerült megfejelni, mindezt pedig úgy, hogy a CL4-4-4-12-es időzítéseket használtuk, amelyekhez 2,2 V-os feszültséget társítottunk. A memória párosban még pár MHz biztosan van, de mivel még szükség van a termékekre, így nem kínoztuk őket tovább. A második helyen a Corsair DDR2-es csomagja helyezkedik el, amelynek alap, 1066 MHz-es órajelét összesen 83 MHz-cel, azaz egészen 1149 MHz-ig sikerült emelni. Ez sem rossz eredmény. A CSX Diablo memóriák esetében már csak 50 MHz-es tuningra futotta, de így már 1200 MHz-en ketyegtek a ramok, ami igazán figyelemre méltó. Ehhez bizony már 2,35V-os feszültség alkalmazására volt szükség.

[bold]Végszó

[/bold]A teszteredmények fényében biztosan kijelenthető, hogy a belépő szintű DDR3-as memóriák, azaz az 1333 MHZ-es, CL9-es időzítések mellett üzemelő modellek a tesztben szereplő DDR2-es memóriákkal szemben nem túl jó alternatívák. A modulok teljesítménye hullámzó, de összességében a DDR2-es termékek még mindig képesek labdába rúgni.

A teszt szereplői közül a CSX Diablo modulok teljesítménye volt a legmeggyőzőbb, az egységek 1150 MHz-es órajele és CL5-5-5-18-as időzítései jónak bizonyultak, a modulpáros ára sem vészes, így mindenképpen jó alternatíva. A termékeket nehezen lehetett működésre bírni, de egy pici kísérletezés és egy BIOS frissítés után már zökkenőmentesen tette a dolgát a rendszer. A CSX modulok a DDR2-es versenyzők között teszt győztesek, de a DDR3-as mezőnyben elért második helyezésük is nagyon jónak mondható. A termékpáros ajánlott vétel.

A Corsair DDR2-1066-os modulok már CL5-5-5-15-ös időzítésekkel üzemelnek, ám még így is versenyképesek a DDR3-as példányokkal szemben. A memóriapáros rendkívül jó választás, komoly hűtéssel és nagyon jó stabilitással rendelkeznek, valamint tuning esetén sem mondanak csütörtököt. A Corsair ramokat mindenkinek ajánljuk, aki minőségi, gyors DDR2-es memóriára vágyik, ami mellesleg megfizethető is.

A GEIL DD2-800 MHz-es memória csomagja CL4-4-4-12-es időzítéseivel nagyon jól szerepelt, sokszor meglepetést okozott a DDR3-1333 MHz-es mezőnynek. A modulpáros ár/teljesítmény aránya rendkívül jó, a tuningképességek figyelemre méltóak, így még mindig ajánlott vételnek minősülnek, ha olcsó, jó minőségű, de jó teljesítménnyel rendelkező memóriákat keresünk.

Legközelebb a minőségi, magasabb órajelen ketyegő DDR3-as memóriákat is szemügyre vesszük, így teljes lesz a cikksorozat.

A jelenlegi cikkben szereplő Gigabyte X48-DQ6-os alaplapot, a Corsair 1066 MHz-es, CL5-ös 2048 MB-os memória csomagját, valamint az 1150 MHz-es CSX Diablo modulokat a Cédrus KFT-től kaptuk kölcsön. Nagyon szépen köszönjük! :)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward