DDR2-es tuningramok a szorítóban

Nem mindennapi DDR2-es memóriacsomagok landoltak tesztasztalunkon. A megmérettetésben a német Compustocxs és a Corsair termékei foglalanak helyet, amelyek egytől-egyig különlegesnek mondahatóak. A modulok kifejezetten az overclocker közönséget célozzák meg: ki is derítjük, hogy melyik gyártó terméke éri meg jobban ár/teljesítmény arány alapján.

DDR2-es tuningramok a szorítóban

Bevezető: a ramok és a rendszer

Nem mindennapi DDR2-es memóriacsomagok landoltak tesztasztalunkon: a kínálatban a német CSX és a Corsair terméke(i) foglalnak helyet, amelyek egytől-egyig különlegesnek mondahatóak. A modulok kifejezetten az overclocker közönséget célozzák meg: ki is derítjük, hogy melyik gyártó terméke éri meg jobban ár/teljesítmény arány alapján.

A jelenlegi tesztben szereplő termékek igen eltérő áron érhetőek el: a CSX moduljai 25.000 és 40.000 forint közötti áron vannak forgalomban, míg a Corsair különleges DDR2-es csomagja 82.000 forintos árcédulával próbálja meghódítani a lelkes overclockereket. A termékek között hatalmas az árkülönbség: a kisebbik CSX-ből hármat vehetünk a Corsair áráért, míg a komolyabb, Diablo névre keresztelt memóriákból is kijön két csomag (2 x 2 x 1 GB), ha a Corsair árát vesszük alapul. Az árkülönbség sokak szerint jelentősebb teljesítménykülönbséget is takarhat, már ami a tuning képességeket illeti: mi  mind a tuning, mind pedig az átlagos felhasználás terén megnézzük, hogy mi is az igazság.

A teszthez egy X38-as alaplapot választottunk, amely nem rendelkezik EPP támogatással, azaz nem képes a memória időzítését és feszültségét tökéletesen, magától beállítani, ebből voltak is gondok, de nem vészes a helyzet. Az alaplappal azt kívánjuk demonstrálni, hogy EPP támogatás nélkül is használható a memória (Corsair Dominator 1142 MHz), igaz, ilyenkor a feszültséget is az időzítést kézzel kell beállítanunk, de a processzor órajelét is óhatatlanul módosítani fogjuk felfelé, vagy akár lefelé, hogy kijöjjön a gyári, 1142 MHz-es órajel. Esetünkben is ez volt a helyzet a Corsair moduljával: a memória gyári órajlét csak úgy sikerült elérni, hogy az FSB módosításával vagy 3,08 GHz-en járattuk a kis E6850-es processzorunkat, vagy 2,85 GHz-en, az osztók más alternatívát nem nyújtottak, így végül az előbbi mellett döntöttünk, ezáltal némileg jobb helyzetből indul a Corsair ramja a CSX modulokkal szemben, de a kétszeres és háromszoros árkülönbséget figyelembe véve ez nem is árthat. Ahhoz, hogy még teljesebb legyen a kép, a Corsair ramokat a memória osztó által a gyári órajelhez legközelebbi értékeken is leteszteltük (1113 MHz), hogy legyen némi viszonyítási alap a modulok teljesítményével kapcsolatban, amennyiben a processzor 3,08 GHz helyett 3 GHz-en jár, vagyis alapon. Természetesen az eredményhirdetéskor nem fogjuk elfelejteni a Corsair ramjának előnyét. Ha lesz rá lehetőség, akkor a későbbiekben egy nForce 680i lapkakészlettel ellátott alaplapban is megnézzük a modulokat, illetve majd egy AMD-s rendszert is bevonunk a tesztelésbe, de majd csak a későbbiek folyamán.

Ahhoz, hogy a tesztben szereplő két csúcsram összehasonlítható legyen, közös nevezőre hoztuk őket: mindkét versenyzőt, tehát a Corsair 1142 MHz-es Dominatorját és a CSX Diablo-t is 1200 MHz-es órajel mellett használtuk, hogy kiderüljön: melyik a jobb? Az időzítéseket nem sikerült maradéktalanul közös nevezőre hozni, ugyanis a Diablo 5-5-5-16 helyett 5-5-5-15-ön nem volt hajlandó elindulni, így maradtunk a gyári értékeknél, úgy is az képezte most az összehasonlítás tárgyát. Hogy még érdekesebb legyen a helyzet, kerítettünk egy DDR2-800 MHz-es Geil csomagot is, amely eredetileg a jól megszokott tesztrendszerünkben foglal helyet: ez a memória CL4-4-4-12-es időzítéssel próbálja majd felvenni a versenyt a nagyokkal. Utóbbi terméket kizárólag a kép színesítése miatt vonjuk be a megmérettetésbe.

A rövid kis bevezetés után nézzük a versenyzők pontos technikai paramétereit, illetve árait:

A modulok árában és specifikációiban jelentős különbségek vannak, de ami közös a termékekben az az, hogy mindegyikük CL5-ös időzítéssel megy. Ilyen órajelek mellett ez nem is csoda, de CL4-es időzítéssel is lehet 1100 MHz fölötti órajelet elérni, de ezt majd a cikk vége felé fogjuk kifejteni.

A tesztrendszer

[list type="unordered"]

[*]Processzor: Intel Core 2 Duo E6850

[*]Alaplap: Gigabyte EX38-DS4

[*]VGA: Gigabyte 8800GTS 512MB

[*][bold]Memória:

2 x 1 GB CSX-CEC-1066 (DDR2-1066, 5-5-5-15 @ 1,9V)

2 x 1GB CSX-Diablo-1200 (DDR2-1200, 5-5-5-16 @ 2,4V)

2 x 1 GB Geil Ultra (DDR2-800, 4-4-4-12 @ 2,1V)[/bold]

2 x 1 GB Corsair Dominator XMS2 (DDR2-1142, 5-5-5-15 @ 2,1V és DDR2-1200, 5-5-5-15 @ 2,2V)

[*]Tápegység: Chieftec 420W

[*]HDD: Maxtor 80GB SATA II

[*]ODD: LG DVD-Rom

[*]Operációsrendszer: Windows XP SP2 az összes javítással

[*]Driver: ForceWare 169.21

[/list]

A tesztrendszer és a versenyzők paramétereinek ismertetése után következzenek a memóriák egyenként, részletesen.

A CSX memóriák

Tesztünk főszereplői a német CSX (CompuStocxs) által készített ramok, amelyek ugyan idehaza talán még nincsenek nagyon benne a köztudatban, de a ramok ár/teljesítmény aránya miatt ez a közeljövőben gyökeresen meg fog változni.

CSX-CEC-1066-2GB (1066 MHz, 1.9V, CL5-5-5-15)

A CSX-től két tuningram került a tesztasztalra, az első egy DDR2-1066-os modul, amely 5-5-5-15-ös időzítéssel próbálja majd felvenni a versenyt a vetélytársakkal.

A modul kifejezett tuningram, azaz az 1066-os ajánlott órajelnél többet is ki lehet sajtolni belőle, ehhez némi feszültségemelésre is szükség van: szerencsére az 1,9V-os alap feszültséget még bőven emelhetjük a siker érdekében. A CSX-CEC-1066-2GB-os csomagjának tagjai dizájnos kék alumínium hűtőbordával vannak ellátva, ezek a bordák rendkívül jól ellátják feladatukat. A modulok a teszt során langyosak voltak, komolyabb tuning hatására sem forrósodtak fel, ez pedig egy jó pont.

A CSX-1066-os csomagjának tagjain a gyártó által készített chipek találhatóak, hosszas keresgélés után sem sikerült kideríteni a chipek pontos kódját, de ez most talán nem is lényeg.

A modulok az alacsony árukhoz képest rendkívül bíztatóak, a tesztek folyamán kiderül, hogy valójában mire is képesek a többi termék ellen.

CSX-Diablo-2GB (1200 MHz, 2.4V, CL5-5-5-16)

Tesztünk második, és egyben egyik legkülönlegesebb terméke a CSX Diablo névre hallgató ördögi memóriája. A Diablo már egy komoly tuningmemória, ezt a rajta található hűtés alapján is gondolhatjuk. Az egység 1200 MHz-es órajelen 5-5-5-16-os időzítéssel üzemel, ehhez már-már kritikus feszültséget, egészen pontosan 2,4V-ot igényel. A rend kedvéért megpróbáltuk 2,3V-on is elindítani a modulokat, de sajnos nem volt hajlandó működni a rendszer. 2,35V-on Bios Checksum errorral riogatott minket a Gigabyte alaplap, így nem is próbálkoztunk tovább.

A CSX nem mindennapi memória moduljain Micron D9GMH (B6-3) memória chipek találhatóak csak úgy, mint tesztünk harmadik versenyzőjénél a Corsair moduljánál. A Diablo a tesztek folyamán 1200 MHz-es órajel mellett rendesen melegedett, tuning hatására ez a melegedés viszont nem lett komolyabb. Ha ilyen memóriát választunk rendszerünkbe, akkor kiemelten fontos, hogy jól szellőző házunk legyen, azaz legalább 2 darab rendszerhűtő ventilátort tegyünk be a gép elejébe és hátuljába. Ezáltal a melegben is stabil lesz a rendszer, no meg persze az egyes alkatrészek várható élettartamát is kitolhatjuk egy picit.

A Diablo memória nagy fekete alumínium hűtőbordái nagyon hatékonyan dolgoznak, 2,4 V-os feszültség mellett sokkal durvább melegedésre számítottunk, de szerencsére alaptalanul. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a JEDEC szabvány szerint a DDR2-800 MHz-es modulok alapfeszültsége 1,8V, így mindjárt másképp hat a Diablo modulok 2,4 V-os feszültségértéke.

Corsair Dominator XMS2-9136

A jelenlegi megmérettetés utolsó versenyzője a Corsair kínálatából érkezett. A Corsair Dominator XMS2 egy igazi különlegességnek számít a DDR2-es memóriák piacán nem csak árát, de tulajdonságait tekintve is. A csomagban található modulok CL-5-5-5-15-ös időzítésen üzemelnek 1142 MHz-es órajel és 2,1 V-os feszültség mellett, a modulok rendelkeznek EPP támogatással. Az EPP (Enhanced Performance Profile) támogatás azért is fontos, mert segítségével a memória feszültsége és időzítése automatikusan beállítható, ehhez nem kell a BIOS-ban kotorásznunk, míg az SPD egy szabványostól eltérő értékkel nem tud mit kezdeni, azaz nem alkalmazza automatikusan.

Mivel az X38-as lapunk nem támogatja az EPP-t (ami az NVIDIA lapjain van jelen), így manuálisan kellett beállítanunk a modulokat, ami a BIOS memória osztói miatt ismét csak nehézkes feladat volt. Az 1142 MHz-es értéket sehogy sem sikerült alkalmazni úgy, hogy közben a processzor változatlanul 3 GHz-en ketyegjen, így kétféle megoldáshoz nyúltunk: elsőként belőttük a rendszert 1142 MHz-es ram órajelre, ekkor a cpu 3,08 GHz-en üzemelt, majd megkerestük az 1142 MHz-hez legközelebbi órajelet, amellyel a rendszer képes 3 GHz-en üzemelni, és azzal is teszteltünk egyet, így valamelyest tisztult a kép. Ezek után természetesen 1200 MHz-en is megnéztük a modulokat, hogy mire képesek a Diablo ellen, ezzel egy átfogó teszt készült.

A Corsair XMS2 Dominator ramok a gyártó által kifejlesztett különleges hűtési megoldással vannak ellátva, amely Dominator névre hallgat: a speciális alumínium bordákat úgy alakították ki, hogy azok a lehető legjobb hűtési teljesítményt biztosítsák. A modulok hűtőbordáinak tetején, a lamellák között könnyedén átáramlik a levegő, így a ramok hűtése nagyon jó. Persze itt is igaz a megállapítás, hogy normális rendszerhűtő nélkül nincs normális légáramlás a házban, így a hűtés hatásfoka erősen romlik, főleg nyáron a nagy melegben. A modulok hűtése összességében jó volt, alap órajelen és tuning alkalmával sem forrósodott a borda.

A Corsair különlegességén Micron D9GMH memóriachipek teljesítenek szolgálatot, ezek 1142 MHz-es órajel mellett 2,1 V-os feszültséget igényelnek, a ramok ilyenkor CL5-5-5-15-ös időzítésen járnak. Ezek az értékek messze vannak a JEDEC szabványtól (DDR2-800, 1,8V). Az 1142 MHz-es érték beállítása okozhat némi gondot, de egy minimális FSB emelés segítségével könnyedén belőhetjük a memória órajelet.

A Corsair moduljai az előzetes hírek szerint rendkívül jól tuningolhatóak, ezt meg is vizsgáljuk, mivel kíváncsiak vagyunk rá, hogy mit tud a csomag, amely kétszer annyiba kerül, mint a CSX-Diablo-ja.

Ahhoz, hogy még érdekesebb legyen a verseny, bevontuk a megmérettetésbe a tesztrendszerünkben található DDR2-800-as Geil memóriáinkat, amelyek 4-4-4-12-es időzítés és 2,1V-os feszültség mellett próbálnak majd labdába rúgni a nagyok között. Meglátjuk, hogy mennyire sikerül, viszonyítási alapnak tökéletesek lesznek a termékek.

Everest tesztek

A szintetikus tesztek sorát az Everest 4.20-as verziójának beépített tesztprogramjaival indítjuk.

Elsőként a rendszer memória teljesítményét mérő tesztekkel kezdünk.

Írás tekintetében a CSX Diablo kerül ki győztesen, de rögtön mögötte ott lohol a Corsair Dominatorja is 1200 MHz-es órajelen. Érdekes, hogy a Dominator lemarad, pedig 5-5-5-15-ös időzítése alapján jobbnak gondoltuk volna: a Diablo 5-5-5-16-on is elveri a terméket.

Az olvasás tesztben már változik a helyzet, a Corsair ramja bizonyul jobbnak 1113 MHz-en, az 1142 MHz-es értékkel nem érdemes komolyan foglalkozni, mivel ebben az esetben a processzor 87 MHz-cel magasabb értéken üzemelt az alap órajelnél, pontosan a memóriaosztó miatt. Az viszont különös, hogy az 1200 MHz-es Corsair rendszer bőven a többi alatt helyezkedik el teljesítményben. Érdekesség, hogy a CSX 1066-os modulja az 1200 MHz-es Corsair mögött helyezkedik el pár MB/s lemaradással.

A memória másolás tesztnél ismét változik a kép, itt már a Corsair ramja veszi át a vezetést 1200 MHz-en, míg a Diablo csak néhány MB/s lemaradással a második. Az 1066-os CSX ram az utolsó előtti helyen tanyázik, de árához képest nagyon szépen helytáll.

Késleltetésnél nem túl meglepő módon a Corsair 1142-es és 1113-as konfigurációja áll az élen, ám az 1200 MHz-es Corsair ramok utolsó előtti helyezése már annál furcsább. A Diablo az utolsó helyen tanyázik, míg a CSX-1066-os termék felkúszott a harmadik helyre, közvetlenül a két Corsair mögé.

A Cpu Queen teszt a mostani teszt szempontjából nem bír túl nagy jelentőséggel, de azért nem hagytuk ki. A Diablo és a CSX-1066-os modulok nagyon jól szerepelnek, a Corsair ramok előnye itt nem mondható nagyon jelentősnek, leszámítva az 1142 MHz-es rendszerét, no de ott a 87 MHz-cel magasabb processzor órajel számított.

Az Everest CPU AES tesztjében a Diablo torony magasan elverte a Corsair konfigurációkat, de a CSX-1066-os modell is jól szerepelt a kemény mezőnyben.

Végül, de nem utolsó sorban következzen a Zlib teszt, amely ismét Corsair fölényt hozott. A Diablo és a CSX-1066-os modul fej-fej mellett a negyedik és az ötödik helyet foglalták el, de a teszt még nem ért véget.

Sisoft, Cinebench, winrar, superpi

A Sisoft Sandra memória sávszélesség tesztjével folytatjuk a megmérettetést. Az alkalmazás néha-néha produkál furcsa eredményeket, ebben az esetben is láthatunk ilyet az alábbi grafikonra pillantva.

A memória sávszélesség tesztben az 1200 MHz-en ketyegő Corsair modul végzett az élen, de a Diablo sem sokkal maradt le az éllovasoktól. A CSX-1066-os modulja stabilan az 1113 MHz-es Corsair mögött helyezkedik el, ami jó eredmény.

A memória sávszélesség teszt második felvonásában már a Corsair 1142 MHz-es modulja végzett az élen, ami érthető is. A Diablo és az 1200 MHz-es Corsair között csak kis különbséget mértünk, viszont a CSX-1066-os modulja ismét szépen vette az akadályt.

A Sisoft alkalmazása után most már a Cinebench R10-es verziója következik, amely tulajdonképpen renderelési feladattal próbálja megizzasztani rendszerünk memóriáit és processzorát.

1 mag igénybevételekor a Diablo modul az 1200 MHz-es és 1113 MHz-es Corsair konfigurációk között foglalt helyet, ez nem is rossz egy olyan terméktől, amely feleannyiba kerül, mint a Corsair modulja. A CSX-1066-os egysége ismét szépen teljesített, mindössze 3 ponttal maradt le az 1113 MHz-en működő Corsair mögött.

A második felvonásban már a processzor mindkét magját munkára fogtuk. Ebben a tesztben a Diablo sikeresen megverte a Corsair 1200 MHz-en ketyegő moduljait, a CSX-1066-os ramok pedig 4 pont lemaradással követték a Corsair 1113 MHz-en üzemelő egységeit. Szép munka volt.

A Cinebench után most következzen a jól bevált WinRar beépített sebességmérő alkalmazása, amely tulajdonképpen a processzor és a memória teljesítményét próbálja mérni.

WinRarban a Corsair győzött, a Diablo az 1113 MHz-en üzemelő Corsair mögött foglal helyet, majd rögtön utána jön a CSX-1066-os modul.

Az örök klasszikus, azaz a SuperPi sem maradhat ki a megmérettetésből: az alkalmazás 1.5 MOD változatát hívtuk segítségül.

Az 1142 MHz-es Corsair ramok nyertek, de meglepetésként rögtön mögöttük helyezkedik el a Diablo, amely szépen megverte az 1200 MHz-en üzemelő Corsair ramokat. A CSX-1066-os modul teljesítménye is figyelemre méltó, hiszen alig lemaradva követi az 1113 MHz-es Corsair konfigurációt.

PCmark és a játékok

A rend kedvéért a Futuremark egyik szintetikus tesztprogramjával is megmérjük a versenyzők teljesítményét: most a PCMark 2005-ös változatára esett a választás, amely fölött rendesen eljárt az idő.

A teljes rendszert értékelő programban a Diablo ismét megverte az 1200 MHz-en ketyegő Corsair konfigurációt. A CSX-1066-os páros is szépen teljesített: érdekes módon a Corsair 1113 MHz-es rendszer előtt végzett, ami hihetetlenül jó eredmény.

A szintetikus tesztek után két játéktesztet is megnézünk. Elsőként a népszerű FPS-sel, azaz a F.E.A.R-rel próbáljuk megvizsgálni a modulok egymáshoz viszonyított teljesítményét.

F.E.A.R-ben, ahogy az várható volt, nincsenek jelentős különbségek az egyes modellek között, de azért egyfajta sorrend kirajzolódott. A Diablo rendszer végzett az első helyen: mindössze fél FPS-sel múlta felül a Corsair 1142 MHz-es rendszerének teljesítményét. A CSX 1066-os modellje is jól szerepelt, hiszen a Corsair 1113 MHz-en ketyegő moduljait ismét elverte.

A második játékteszt a Company of Heroes.

Ebben a játékban már nagyobb különbségek látszanak a versenyzők között. Az 1142 MHz-es Corsair rendszer teljesítménye nem meglepő, ennyit tesz a magasabb CPU órajel. A Diablo viszont már okozott némi meglepetést: megint elverte az 1200 MHz-es Corsair ramot. A CSX-1066-os mindössze 0,2 FPS-sel maradt le az 1113 MHz-es Corsair mögött.

A tuning és az összesítés

Természetesen most sem maradhat ki a tuning a tesztből, főleg, hogy különleges tuning memóriákat vizsgálunk. A tuningon kívül egyéb érdekességet is tartogatunk, no de mindent a maga idejében.

Tuning tapasztalatok

A tuning során mindig a lehető legstabilabb eredményt könyveltük el végeredménynek. Minden versenyzőt megvizsgáltunk CL4-es és CL5-ös időzítéssel egyaránt, majd a stabil eredményeket egy grafikonba foglaltuk.

A tuning alkalmával minden esetben feszültséget emeltünk, persze az ésszerűség határain belül. A Diablo ramja CL5-ben még 2,45V-os feszültség hatására sem volt hajlandó 1219 MHz fölé menni, de ez nem is baj, hiszen ő nyerte a CL5-ös megmérettetést, mivel a Corsair ramjával csak 1213 MHz-ig jutottunk. A CSX-1066-os modulja 2,3 V-os feszültség mellett 1136 MHz-ig volt hajlandó elmenni, de ennél magasabb értéket további feszültségemelés hatására sem sikerült elérni. A Geil szintén szépen helytállt, 1088 MHz-es órajelig gond nélkül eljutottunk vele 2,3 V-os feszültség mellett, de innen aztán már nem volt hajlandó elmozdulni.

CL4-ben már meglepetést tapasztaltunk: a Corsair ramját 2,4 V_os feszültséggel egészen 1140 MHz-ig tudtuk hajtani, ám ez az érték játékok alatt már nem volt stabil, így memtest segítségével 1120 MHz-ben állapítottuk meg a határt. Nagyon komoly eredmény. A Diablo CL4-ben 2,4 V-os feszültség mellett 1069 MHz-ig jutott, míg a CSX-1066-os ram 2,4V mellett 1069 MHz-es eredményt ért el. A Geil-nek sincs oka szégyenkezni, ugyan csak azért vontuk be, hogy színesebbé tegye a képet, de ettől függetlenül a tunigot sem úszta meg. A CL4-es 938 Mhz-es eredmény 2,3 V mellett született.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Corsair ramja CL4-ben verhetetlen volt, ami a tuningot illeti, viszont CL5-ben is szépen muzsikált. A Diablo CL5-ben a legmagasabb órajelet érte el a mezőnyben, míg CL4 esetén nagyjából 60 MHz-cel maradt le a Corsairtől. A CSX-1066-os modell is nagyon jól teljesített, külön figyelemre méltó volt, hogy képes 1066 MHz-en CL4 ben üzemelni, persze 2,4V hatására, ami tartósan nem tesz jót a modulnak.

A rendszer fogyasztása, avagy mennyi az annyi?

Mivel tuning ramokról van szó, felmerülhet a kérdés: vajon mennyivel fogyaszt többet a rendszer, ha ilyen extrém memóriákat használunk? Nos, erre az alábbi három grafikon próbál magyarázatot adni. A rendszer fogyasztását három különböző módban mértük: az első az alap, azaz idle állapot, a második a Cinebench kétmagos renderelése, míg a harmadik a F.E.A.R. alatti fogyasztás.

Idle módban, ahogy az várható, a két tuningram fogyasztja a legtöbb energiát. A Corsair 1142 MHz-es konfigurációjának plusz fogyasztását azzal magyarázhatjuk, hogy a memória órajel miatt a processzor órajele is növekedett, így a 87 MHz-es többlet 2 W-os fogyasztás növeketés formájában jelentkezik.

A tendencia Cinebench alatt is ugyanaz, de itt már 3W-os különbséget mértünk a két Corsair konfiguráció között. A Diablo ramja 1W-tal fogyaszt kevesebbet, mint a Corsair 1200 MHz-es memóriával ellátott  rendszere. Jelentős különbségek vannak a Geil 800 MHz-es és az 1200 MHz-es Diablo és Corsair ramok között is, ami a fogyasztást illeti.

F.E.A.R alatt felébred a GeForce 8800 GTS 512MB is, is hozzáteszi saját fogyasztását a rendszer fogyasztásához, így már elég komoly értékeket láthatunk viszont a grafikonban. Az alap processzor órajelhez képest 87 MHz-cel magasabb órajelen működő Corsair 1142 Mhz-es ramokkal ellátott Geil és a CSX-1066-os csomagja egyforma fogyasztással dolgozik.

Összesítés

A tuning és a fogyasztási adatok után nézzük az összesítést, amelynek segítségével kiderül, hogy melyik modul hogyan vizsgázott a tesztek során:

A grafikon meglepő eredményt mutat: az, hogy a Corsair 1142 MHz-en üzemelő ramja győzött, az nem jelent semmit, ugyanis a termék a memória osztó miatt 87 MHz-cel erősebb processzorral versenyzett. A Diablo szép szereplése viszont meglepetés: Az egység megverte az 1200 MHz-en üzemelő Corsair konfigurációt, ami ár/teljesítmény arány tekintetében nagyon szép eredmény. A CSX-1066-os modulja is szépen helytállt, így meghozhatjuk a végső döntést.

Eredményhirdetés: melyiket vegyem?

[bold]CSXO-XAC-Diablo-2GB

[/bold][bold]

[/bold]A CSX nem mindennapi terméke kimagasló teljesítményt nyújtott. Az egység minősége, felépítése és ár/teljesítmény aránya nagyon meggyőző: a modul maga mögé utasította a kétszer drágább Corsair modult, legalábbis a tesztek során, tuningban már csak CL5 alatt. A termék a maga 38.000 forint körüli árával nagyon jó választásnak bizonyul akár tuningolni szeretnénk, akár egyszerűbb felhasználásra választjuk. A Corsair árából minden nehézség nélkül vehetnénk 4 GB-nyi Diablo ramot, azaz két csomagot. Egy fontos tényt viszont érdemes kihangsúlyozni: a terméket mindenképpen olyan rendszerben üzemeltessük, ahol jó a szellőzés, ugyanis a 2,4V-os üzemi feszültségnek köszönhetően melegszik a modul, ami nyáron problémákat okozhat. Összességében a CSX-Diablo ajánlott vételnek minősül, főleg overclocker felhasználók számára!

[bold]CSXO-CEC-1066-2GB

[/bold]

A kisebbik CSX csomag szintén jól szerepelt a teszt alatt. Kimagasló teljesítményt ugyan nem mutatott fel, de a drágább tuningramok között mindenképpen figyelemreméltó eredményeket ért el. Ne felejtsük el, hogy a csomag 25.000 forint körüli áron vásárolható meg, ehhez képest pedig nagyon jó teljesítményt és jó tuningpotenciált kapunk. A memória esetében a jól szellőző rendszer szintén ajánlott, ha komolyabb tuningon gondolkozunk, de átlagos felhasználás mellett úgy viselkedik, mint egy átlagos ram: alig melegszik. A csomag összességében ajánlott vétel, főleg, ha az ár/teljesítmény arányt nézzük.

[bold]Corsair DOMINATOR Twin2X2048-9136

[/bold]

A Corsair terméke egy meglepően komoly tuningram, no de 81.000 forint körüli árával ez már elvárható. Az alap tesztekben ugyan fej-fej mellett haladt a Diablo modullal, de azt végül is nem volt képes megverni. A Corsair terméke kifejezetten komoly tuning esetén éri meg az árát, főleg ebben a környezetben mutatja meg, hogy mit is tud. Az 1120 MHz-es CL4-es órajel rendkívül figyelemreméltó volt, de az 1213 MHz-es CL5-ös is elég volt a második hely megszerzéséhez. Komolyabb hűtéssel akár még feljebb is lehet tornázni az órajeleket, de erre egy átlag felhasználónak nem nagyon van szüksége. A Corsair terméke átlagos felhasználáshoz drága, ha nem tuning céllal vásároljuk meg, akkor viszont teljesen felesleges is, hiszen az ár feléért is kaphatunk hasonló vagy akár jobb alapteljesítménnyel rendelkező modulokat. Tetszett, csak ne lenne ilyen drága.

A tesztben szereplő alaplapért és videokártyáért köszönet az Expert Computer KFT-nek, a memóriákért pedig a Cédrus KFT-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward