Shop menü

CSÖKKEN A KERESLET AZ OPTIKAI ADATHORDOZÓK IRÁNT, LEÉPÍTÉSRE KÉNYSZERÜL A SONY

Az átalakult felhasználói szokások miatt egyre inkább háttérbe szorulnak az optikai adathordozók.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Csökken a kereslet az optikai adathordozók iránt, leépítésre kényszerül a Sony

Az optikai adathordozók anno rendkívül népszerűek voltak, ugyanis hatékonyan lehetett őket adatmentésre használni, valamint a különböző szoftverek, zenék, filmek, illetve egyéb tartalmak terjesztésére is használták őket. A préselt optikai lemezek persze még ma is jelen vannak kereskedelmi forgalomban, de egyre kisebb a kereslet irántuk bizonyos szegmensekben, ami annak köszönhető, hogy megváltoztak a felhasználói szokások, ami lényegében az egyes iparágak átalakulásának következménye.

Az egyik japán helyi újság, a The Mainichi munkatársai éppen arról számoltak be, hogy a piaci változások hatására a Sony arra kényszerült, hogy az Északkelet-Japánban található médiagyártó üzemében dolgozók közül 250 főtől megváljon. A fizikai adathordozók szegmensére specializálódott hírforrás szerint az elbocsátás gyakorlatilag csak azokat érinti, akik az írható és újraírható optikai adathordozókat gyártották, a préselt lemezekre a jelek szerint továbbra is szükség lesz, így az a részleg változatlanul működhet tovább. Az üzem egyébként Miyagi prefektúrában, Tagajo város mellett található, és összesen 670 főnek biztosít munkát jelenleg. Az elbocsátás előtt álló munkavállalók egy részének speciális, korai nyugdíjazási lehetőségeket biztosító csomagot ajánlanak majd fel.

Galéria megnyitása

Ezzel egy időben a többi munkavállaló sem lehet túl sokáig biztonságban, ugyanis iparági információk szerint a Sony fokozatosan le fogja állítani az optikai adathordozók gyártását, beleértve a Blu-ray lemezekét is. A pontos forgatókönyv egyelőre nem ismert, de alighanem attól függ majd az ütemezés, mekkora kereslet mutatkozik a termékek iránt.

Az optikai adathordozók a 2000-es évek elején nagyon népszerűek voltak, sokan használták őket adatok archiválására, tartalmak megosztására, illetve különböző tartalmak beszerzésére. A körülmények azóta alaposan megváltoztak, teret nyert magának a streaming, illetve a különböző szoftverek is jellemzően digitális formában jutnak el a felhasználókhoz, így az optikai adathordozókra egyre kevésbé van szükség. Az adatok archiválása manapság jellemzően külső merevlemezek, NAS-ok, külső merevlemezek, illetve felhőszolgáltatások segítségével történik, míg hordozásuk külső SSD, pendrive, illetve memóriakártya segítségével valósul meg – az optikai adathordozókat egyre kevesebben választják.

Az aktuális trendek miatt érthető módon egyre kisebb kereslet mutatkozik az optikai adathordozók iránt, a modern noteszgépek és asztali számítógépek az átalakult felhasználói szokásokra reagálva már régóta nem tartalmaznak optikai meghajtót sem. Ez a korszak lassan véget ér, ám néhányan még kitartanak, hiszen szerintük érdemes streaming szolgáltatások helyett saját médiatárat fenntartani, ami bármikor elérhető és amihez se reklámok, se előfizetési díjak nem tartoznak. Az már csak hab a tortán, hogy az optikai adathordozókon található tartalmak jellemzően jobb minőségűek, mint streamelt társaik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére