Csodás képeket készített a Földről a BepiColombo

A Merkúrhoz tartó űrszonda április 10–11-én gravitációs hintamanővert hajtott végre a Föld körül.

Csodás képeket készített a Földről a BepiColombo

Az európai-japán fejlesztésű űreszköz a tervek szerint 2025-ben áll pályára a Naprendszer legbelső bolygója körül. A Föld mostani megközelítése része azon hintamanővereknek, amelyek révén szonda lecsökkenti sebességét, és megközelíti a Merkúrt, hogy annak gravitációja be tudja fogni. A BepiColombo 12 700 kilométerre közelített meg bolygónkat, ami nagyjából 32-szerese a Nemzetközi Űrállomás pályamagasságának. A Föld közelében való elrepülés során az űrszonda több képet is készített planétánkról, amelyeket már közzé is tett az Európai Űrügynökség.

Galéria megnyitása

A megközelítés legrizikósabb része az a 34 perc volt, amely során a BepiColombo a Föld árnyékában haladt, ez volt ugyanis a küldetés első olyan időszaka a 2018. októberi start óta, amikor nem érte napfény a napelemekkel működő űrszondát. Az irányítók ezért alaposan ellenőrizték a manőver előtt, hogy az űrszonda akkumulátorai fel vannak-e töltve, illetve, hogy minden műszer megfelelő hőmérsékleten üzemel-e. A járványhelyzet miatt ráadásul az előkészületeket korlátozott számú személyzettel kellett megoldani, de szerencsére minden a tervek szerint zajlott.

Ennek ellenére persze nagy megkönnyebbülést jelentett mindenkinek, amikor a szonda kiért a Föld árnyékából, és a napelemek újra működni kezdtek, mondta el Elsa Montagnon, a küldetés műveleti vezetője. A manőver idejére az irányítók bekapcsolták a szonda mérőműszereit, hogy ezek segítségével adatokat gyűjtsenek a Föld és a Hold körüli mágneses környezetről, így tesztelve ezeket a Merkúr körüli mérések előtt. A kutatók a következő időszakban elemzik ezeket az adatokat, és elvégzik az esetlegesen szükségesnek látott kalibrációkat, amelyeket aztán októberben, a Vénusz megközelítésekor újra tesztelhetnek majd.

Galéria megnyitása

A hintamanőver során – ahogy már említettük – a BepiColombo kamerái is működtek, és felvételekből látványos képsorokat állítottak össze a kutatók. Ráadásul miközben a szonda a Földet fotózta, többi földi rendszer pedig az űreszközt kapta lencsevégre. Ezen felvételek közül a Virtual Telescope nevű projekt és a londoni Northolt Branch Obszervatóriumok felvételei itt, illetve itt láthatók.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap