Csak roncsolással szedhető szét az Apple Pencil

De az iFixit munkatársai ezzel nem törődtek, szétvágták az első Apple Pencilek egyikét, hogy megmutassák, mennyire sok alkatrész lapul az apróságban.

Csak roncsolással szedhető szét az Apple Pencil

Az Apple Pencil, ami egy kifinomult technológiákat alkalmazó, drága érintőceruza, az Apple új táblájával, az iPad Pro modellel karöltve mutatkozott be még szeptember folyamán. Noha az iPad Pro néhány napja már kapható kereskedelmi forgalomban, az Apple Pencil első szállítmányaira sajnos még mindig várni kell.

Ahogy az lenni szokott, az iFixit munkatársai most is megtettek mindent, hogy elsők között szerezhessék be az újdonságot, és természetesen sikerrel is jártak, így az alábbiakban megcsodálhatjuk, mennyi mindent zsúfoltak az Apple Pencil házába az Apple mérnökei.

Az érintőceruza házát sajnos csak egy Dremel és egy vágókorong segítségével sikerült kinyitni. A műanyag borítás lefejtése után láthatóvá vált az alkatrészeket rejtő fémház, amelynek két oldalát egy, az Apple Watchból már ismerős speciális csavar tartja össze. A ház belsejében egy meglehetősen kompakt, 0,329 wattórás lítium-ion akkumulátort helyeztek el, ami az iPhone 6S akkumulátorkapacitásának mintegy 5 százalékával gazdálkodhat. Az antenna eltávolításával láthatóvá vált a szétszedés során elvágott szalagkábel is, ami a Lightning port és az akkumulátor között húzódik, kiegészítve némi töltésvezérlő áramkörrel.

Az Apple Pencil "lelkét" egy speciális, félbe hajtott nyomtatott áramköri lap adja, ami mindössze 1 grammot nyom a mérlegen. A csavarokkal egymáshoz rögzített, szalagkábelekkel is összekapcsolt NYÁK lapokon különböző vezérlőchipek láthatóak: a jobb felső sarokban egy 32-bittes RISC ARM alapú Cortex-M3 MCU helyezkedik el, a hátoldalon pedig egy Cambridge Silicon Radio (Qualcomm) gyártmányú Bluetooth Smart IC-t helyeztek el, de ezek mellett további 3 chip is felfedezhető.

Az érintőceruza hegyében szintén van némi elektronika, valamint érzékelők is lapulnak itt, amelyek a nyomás erősségét és a ceruza dőlésszögét mérik. A hegyhez egy rettentően pici nyomtatott áramköri lap csatlakozik, amihez hasonlót eddig még az iFixit rendkívül tapasztalt szakemberei sem láttak, annyira parányi.

A szétszedés végén természetesen ezúttal sem maradhatott el az osztályozás, ami arról ad képet, mennyire könnyedén javítható az adott eszköz. Az 1-es osztályzat a kvázi javíthatatlan, a 10-es pedig a könnyedén javítható szintet jelöli. Az Apple Pencil nem túl meglepő módon 1-es osztályzattal végzett, hisz meghibásodás esetén a szétszedés visszafordíthatatlan károkat okoz. Az érintőceruza leggyakrabban elkopó része, azaz a hegye szerencsére cserélhető.

Aki kíváncsi a szétszedéssel kapcsolatos részletes beszámolóra, kattintson ide.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward