Cooler Master Cosmos II: igényes és drága PC ház

A huszadik születésnapját idén ünneplő Cooler Master végre hódító útjára indította tetszetős, egyedi dizájnnal rendelkező minőségi számítógépházát, amelynek készítésénél a mérnökök rengeteg ihletet vettek a sportautók világából, már ami a számítógépház formavilágát és vonalvezetését illeti.

Cooler Master Cosmos II: igényes és drága PC ház

A huszadik születésnapját idén ünneplő Cooler Master végre hódító útjára indította tetszetős, egyedi dizájnnal rendelkező minőségi számítógépházát, amelynek készítésénél a mérnökök rengeteg ihletet vettek a sportautók világából, ez meg is látszik rajta.

Az újdonság kívül-belül feketében pompázik és összességében igen tetszetősnek mondható. A ház összetevői között acélötvözetet, alumíniumot, műanyagot és gumit találunk. A termék 344 x 704 x 664 milliméteres mérettel rendelkezik, súlya pedig nem kevesebb, mint 22 kilogramm. A ház a micro-ATX formátumú alaplapoktól kezdve az XL-ATX formátumú deszkákig minden alaplapfajtát támogat – az alaplaptálca természetesen szokás szerint nagyméretű szerelőablakot is tartalmaz.

5,25 colos bővítőhelyekből hármat kapunk, míg 3,5 colos bővítőhelyekből összesen nem kevesebb, mint 13 áll rendelkezésre: 2 az X-Dock dokkolóknak köszönhetően, amelyek 5,25 colos külső bővítőhelyre illeszkednek, 5 a középső HDD keretnek köszönhetően és további 6 az alsó HDD keret jóvoltából. 2,5 colos adattárolókból 11-et helyezhetünk el a házban, persze ehhez a 11 darab 3,5 colos bővítőhelyet fel kell áldoznunk.

A ház belsejében maximum 190 milliméter magas processzorhűtő számára van hely, míg a felsőkategóriás videokártyák számára 385 milliméternyi hely áll rendelkezésre, azaz még a leghosszabb példányok is kényelmesen elférnek. PCI bővítőhelyekből 10+1-et kapunk – a +1 bővítőhely sok esetben jöhet jól, például akár akkor is, ha az adott processzorhűtőhöz PCI bővítőhelyre illeszkedő fordulatszám-szabályzó tartozik, hiszen így az alaplapi bővítőhelyek elől nem vesszük el az értékes PCI slotot. A kuckó tökéletesen alkalmas négy videokártyát tartalmazó konfigurációk fogadására.

A ház belsejében több helyre is szerelhetünk folyadékhűtő rendszerhez tartozó hőleadó radiátorokat. A ház tetején 360 milliméteres példányt helyezhetünk el, míg a ház oldalán – a középső merevlemez keret eltávolítása után – 240 milliméteres hőleadó radiátor fér el. A hátsó rendszerventilátor helyére kompakt folyadékhűtő rendszerhez tartozó, 120 milliméteres vagy 140 milliméteres ventilátort alkalmazó hőleadó radiátor is elfér.

A ház rendkívül fejlett kábelmenedzsmenttel érkezik, így a rendszer különböző vezetékeit könnyedén elrejthetjük, ami nem csak az esztétikum, hanem a megfelelő szellőzés miatt is fontos. A ház a bővítőhelyek nagy többségénél szerszámmentes szerelhetőséget kínál. A nagyméretű, alumíniumból készült oldallapok reteszelő mechanizmusa gombnyomással oldható, így a zsanérokra szerelt, levehető oldallapokat könnyedén, kényelmesen kinyithatjuk.

A ház tökéletes szellőzéséről több rendszerhűtő ventilátor is gondoskodik. Az előlap mögött egy 200 milliméteres átmérőjű, LED-es világítással is ellátott példány lapul, amely 700-as percenkénti fordulatszámmal pörög, így zajszintje 19 dB(A) értéket képvisel.

A ház tetején egy 120 milliméteres átmérőjű ventilátor található, amely 1200-as percenkénti fordulatszámon üzemel, zajszintje pedig 17 dB(A) (mint látható van hely több számára is). A ház hátuljára egy 140 milliméteres légkeverő került (1200 RPM, 19 dB(A)), míg az alsó HDD keret hűtéséről két darab 120 milliméteres átmérőjű ventilátor gondoskodik (1200 RPM, 17 dB(A)). Igény esetén a ház oldalán további két 120 milliméteres, míg a középső merevlemez keret előtt egy 120 milliméteres ventilátor elhelyezésére van mód. A beépített ventilátorok fordulatszámát négycsatornás fordulatszám-szabályzó segítségével módosíthatjuk, sőt, az előlapi ventilátor LED-es világításának kikapcsolására is van mód.

Az előlapi kivezetések között két USB 3.0-s, négy USB 2.0-s és egy eSATA portot találunk, de rajtuk kívül a szokásos mikrofon bemenet és fejhallgató kimenet is jelen van a kínálatban.

A két év garanciával forgalomba kerülő Cosmos II összességében kereken 20 százalékkal nagyobb, mint elődje. Az újdonság várhatóan január második felétől kezdve lesz elérhető kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói árát pedig 349,99 euróban állapította meg a gyártó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward